Skocz do zawartości

[kask fullface]Czy w kasku fullface gdy jedziemy rowerem ktos moze sie doczepic?

tomcio99

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chodzi mi dokladnie o to gdybym chcial kupic kask fullface czy sluzby porzadkowe jak np.policja mogla by sie doczepic gdy jechalbym w nim na rowerze?

Napisano

Nie- To nie ma znaczenia czy używasz fulla, czy orzecha.

Tak na marginesie- masz na myśli dojazdy z trasy, czy chcesz się w nim poruszać na co dzień (pytam ze względu na komfort) ?

Napisano

Chodzi mi dokladnie o to gdybym chcial kupic kask fullface czy sluzby porzadkowe jak np.policja mogla by sie doczepic gdy jechalbym w nim na rowerze?

Kask "fullface" to taki jak często można spotkać w downhillu taak ? :) Pozdrawiam :)

Napisano

Mi kaski u rowerzystów w szczególności DH bardzo się podobają

http://allegro.pl/sixsixone-661-comp-shifted-kask-fullface-xl-rt-i2597922953.html

Miodzio jak to wygląda ;)

Ale gdybym zobaczył gościa mknącego po mieście z takim czołgiem na głowie to bym był nieco zdziwiony xD, jeżdżę na crossie (nie mylić z rowerem marki cross ;D chodzi o motor) od paru lat i jeżeli miał bym wytrzymać w moim kasku jadąc w mieście na rowerze to szyje bym jak nic sobie nadwyrężył nie mówiąc już o ugotowaniu się.

Napisano

To masz jakiś kiepski kask na tego crossa... albo kiepską szyję, przeciętny kask do DH waży ok 1000g i nie obciąża zbytnio mięśni, ja nie miałem nigdy problemów, a w mieście też używałem, bo zawsze po drodze są jakieś schody i inne "przygody" :)

Policja nie może nic zrobić, bo niby czemu? mogliby się przyczepić w sumie gdybyś miał google i zasłoniętą twarz, ale musieliby mieć np jakieś podejrzenia, ktoś podobnie ubrany by coś odwalił, albo coś takiego.

Jest podobno jakiś przepis że nie można latać na przykład w kominiarce po mieście, może jakiś "prawnik" z forum coś o tym wie? :)

Napisano

To masz jakiś kiepski kask na tego crossa... albo kiepską szyję, przeciętny kask do DH waży ok 1000g i nie obciąża zbytnio mięśni, ja nie miałem nigdy problemów, a w mieście też używałem, bo zawsze po drodze są jakieś schody i inne "przygody" :)

Policja nie może nic zrobić, bo niby czemu? mogliby się przyczepić w sumie gdybyś miał google i zasłoniętą twarz, ale musieliby mieć np jakieś podejrzenia, ktoś podobnie ubrany by coś odwalił, albo coś takiego.

Jest podobno jakiś przepis że nie można latać na przykład w kominiarce po mieście, może jakiś "prawnik" z forum coś o tym wie? :)

Jako gliniarz mogę Ci powiedzieć śmiało, że absolutnie nikt się do Ciebie nie przyczepi, bo o co?! ani o gogle, ani o kask. Jedynie jeśli będzie jeździł w fulu rowerem typu trekking możesz narazić się na lekką szyderę... ;]

Pozdrawiam

//EDIT//

Jeśli chodzi o kominiarkę to również żaden przepis tego nie zabrania. Co innego impreza masowa (w rozumieniu ustawy o imprezach masowych) czy mecz.

Napisano

Powodzenia z jazdą w full face na co dzień - nie dość ,że to musi być strasznie przyjemne uczucie ,szczególnie w upalny dzień jechać z takim pudłem na głowie to i do cyrku nie trzeba iść żeby mieć niezły ubaw ;d.

Napisano

no mój bez wątpienia waży więcej niż 1 kg ;d na motorze siedzę nie musze wstawac i korbować ;) więc tak tylko przypuszczam

Heloł! Ale dlaczego porównujesz kask motocyklowy z kaskiem rowerowym???

Poza tym, że mają bardzo zbliżony kształt, to niewiele IMHO mają ze sobą wspólnego.

Inne prędkości, inne wymagania bezpieczeństwa, inna budowa.

Napisano

Temat zaczyna zmierzać w nie tym kierunku co trzeba, Pytanie brzmiało "czy można...", powtórzę jeszcze raz, MOŻNA!

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...