Skocz do zawartości

[rama]wymiana ramy pod kątem maratonów XC

Lawon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów rowerzystów :)

Mniej więcej rok temu założyłem posta w sprawie modernizacji mojego kross Hexagona v3. Rady bardzo się przydały - w przeciągu roku rower przeszedł szereg modyfikacji, a sama jazda rowerem, upgrady, naprawy stały się moim hobby numer 1. Wystartowałem też w dwóch maratonach (68km i 57km) i to był chyba błąd bo apetyt rośnie w miarę jedzenia. Tak więc wracając do tematu zastanawiam się nad kierunkiem dalszych modyfikacji - obecna specyfikacja w profilu. Wiem, że pewnie bardziej opłacalne byłoby zakupienie nowego/używanego roweru, ale wtedy nie byłoby frajdy w skręcaniu czy polowaniu na aukcjach na używany sprzęt w dobrej cenie :D

Rama

Faworyt Accent Peak 19" - około 500zł + stery około 80zł

Nie wiem czy rozmiar 19" nie będzie na mnie za mały - sugeruje się postem użytkownika paszczaq. Teraz jeżdżę na ramie 21" ale według kalkulatorów powinienem zakupić 19,5" (186cm wzrostu)

Alternatywę widzę w postaci Kross Level A7 20", Author Traction 20" Cube atention/analog 20" ale są one droższe nawet o 200zł.

Zmiana ramy pociąga za sobą wymianę V-ek na tarcze. Tutaj na pewno wybiorę hydrauliki Deore 596, żeby był komplet z przednimi. Cena z tarczą około 250 - 280zł .

Napęd 3x8 => 3x9

Kaseta + łańcuch - Deore LX (z tego co widzę jest sporo lżejsza od kasety deore HG a nie kosztuje dużo więcej) + łańcuch HG53 lub coś KMC - myślę że wyrobię się z ceną 170zł

Manetki - będę polował na używane sramy X7 lub X9.

Może jeszcze uda się wymienić przednią przerzutkę na coś lepszego. Tylna przerzutka i korba na razie zostaje. Korba typowo pod napęd 8r ale mam nadzieje że da radę również z 9r?

Zakupów planuje dokonywać sukcesywnie w przeciągu całej zimy, żeby na wiosnę móc wszystko złożyć do kupy. Dodam, że nie zależy mi aż tak bardzo na light bike'u - aczkolwiek rama powinna ważyć mniej niż 2kg. Liczę na uwagi lub alternatywy zwłaszcza od osób uczestniczących w maratonach. Do alternatyw prosiłbym również o argumentację.

Napisano

Mam tyle wzrostu co Ty i oczywiście idealnym rozmiarem dla mnie jest 19". A tak po za tym to jesteś pewny że zmieścisz sie w 170zł z kasetą i łańcuchem? Co do korby to bez problemu przyjmie łańcuch 9r pytanie tylko czy nie jest na tyle w dobrym stanie żeby przyjąć jakikolwiek nowy łańcuch.

Napisano

Mam tyle wzrostu co Ty i oczywiście idealnym rozmiarem dla mnie jest 19". A tak po za tym to jesteś pewny że zmieścisz sie w 170zł z kasetą i łańcuchem? Co do korby to bez problemu przyjmie łańcuch 9r pytanie tylko czy nie jest na tyle w dobrym stanie żeby przyjąć jakikolwiek nowy łańcuch.

Cena kasety i łańcucha z allegro - link allegro. Korba ma przejechane około 3k km, nie wygląda na zużytą - jeździłem też na dwóch łańcuchach. Gorzej może być z suportem bo ten, który mam nie należy do najtrwalszych i zaczyna coś tam hałasować. Korbę też pewnie kiedyś tam wymienię. Vardal a jak długi masz mostek i sztycę?

Napisano

Przy ramie 18" mam sztycę 400mm i mostek 110mm, rama jest trochę przymała, dlatego wnioskuje że 19" przy kr. mostku będzie najlepsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...