Skocz do zawartości

[Licznik]Rotation per minute

jassssss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taką funkcję w liczniku,jest ona oznaczona symbolem R,i wyświetla wartości od 0-200-i więcej,ale do ile to nie wiem.

Po co komu w liczniku liczba obrotów koła na minutę,do czego ta funkcja jest.Tylko nie mylcie tego z kadencją bo jest to licznik bez dodatkowej czujki,taki zwykły za 15zł z bazarka.

Choć jak jechałem trochę szybciej,to wyświetlały się wartości typu 190-220,i przypominało to kadencję,gdyby nie patrzeć na pierwszą liczbę,to te wskazania by odpowiadały liczbie obrotów korby-90-120.

Z instrukcji:Wheel frequency measurement is indicated by R and is displayed on the bottom line.

Press the RIGHT button to entert CLK mode.

Napisano
Po co komu w liczniku liczba obrotów koła

Nikomu i po nic, ot, sztuka dla sztuki, aby dorzucić kolejną funkcję do "all in one"

jest to licznik bez dodatkowej czujki,taki zwykły za 15zł z bazarka

I tu leży wyjaśnienie tego zagadnienia rodem z archiwum X

przypominało to kadencję,gdyby nie patrzeć na pierwszą liczbę,to te wskazania by odpowiadały liczbie obrotów korby-90-120

Żartujesz, prawda?;-)

Napisano

nie,ponieważ wpisując wartość 167,i dając magnes na korbę,a czujkę na ramę,mamy tani licznik kadencji,i pomyślałem sobie,że może on sobie to jakoś przelicza,lub te wskazania można by używać zamiast tych z korby-jak byś trochę pomyślał to nie jest to głupie...

a twoja odpowiedź słaba,ponieważ po coś taka funkcja jest,a pisanie że jest tylko po to,by była se daruj,

może można to jednak używać zamiast liczby obrotów korby,np jechałem z górki to miałem większą wartość,a pod górkę niższą,przy podobnej prędkości,rower bez przerzutek...

przeszukałem ostro google,i nie znalazłerm odpowiedzi...

Napisano

Primo: pomysł może się udać, o ile licznik i jego magnes jest skalibrowany dla tak małego "koła" jakie będą udawać korby. Ile to będzie? 13 cali? To musisz sprawdzić w instrukcji albo empirycznie.

Secundo: prędkość kręcenia korbami nie jest wprost ani odwrotnie proporcjonalna do liczby obrotów koła, po drodze masz przełożenie.

Ergo: próbuj, kombinuj, jeśli się nie uda, to najwyżej wtopisz 15 zł za bazarowy licznik.

ponieważ po coś taka funkcja jest,a pisanie że jest tylko po to,by była

Ależ uwierz, często w urządzeniach elektronicznych wrzuca się funkcje tylko dlatego, że można, a nie dlatego że mają do czegoś służyć.

Napisano

jeśli ma funkcję "liczenie obrotów" to może wpisać dowolny obwód, zamocować na korbie/tylnym trójkącie i będzie miał kadencjometr, po cholerę wpisywać odległość czujnika od korby jak to pokazuje liczbę impulsów? ;)

i się tak nie irytuj, bo ta funkcja wynika zapewne z tego iż chinczyk pomyślał: licznik i tak zlicza obroty koła żeby dać przebyty dystans, więc damy dodatkową funkcję która będzie pokazywała zliczone impulsy, i będzie git. Klient zadowolony że 1 funkcja na plus.

Napisano

Projekt ma bardzo dużą szansę powodzenia. Koniecznie podziel się efektami pracy.

Minusem będzie to, że jeśli zależy Ci na prędkości, będziesz musiał wkleić na kierownicy drugi taki licznik z czujnikiem już na kole.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...