Skocz do zawartości

[hamulec Giant MPH] Wyrwana klamka

Corratec

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

No piszesz że jakaś drobnica się jeszcze pogubiła więc to jest raczej nie do kupienia ("wyszła razem z tą kulką co wciska"), na allegro za 25zł masz obecnie wystawioną klamkę a sam hamulec w całości kupisz za ok 50-90zł cały ale jak dla mnie lepiej kupić coś innego bo te heble to bardzo słaby wynalazek, swoich pozbyłem się z ulgą.

• 2 tygodnie później...

Powodem przypadłości jest uszkodzona podkładka przytrzymująca ową kulkę w tłoczku.Tak się zazwyczaj dzieje jak ktoś zaliczy glebę i klamka wypadnie , jak ktoś bawi się klamką i ją wypina (kulkę i wpycha z powrotem),bądź jak się wyrobi.

Wystarczy wyciągnąć cięgno z klamki zakończone kulką z gniazda wewnątrz tłoczka, następnie przy pomocy bardzo małych kleszczy wyjąć pierścień segera wsadzić nową podkładkę z wewnętrznym otworem mniejszym nić łebek kulki poskładać do kupy w odwrotnej kolejności i jazda.

http://www.forumrowe...ulec-giant-mph/

Mniej więcej w środkowej części zdjęcia tego hebla widoczny jest tłoczek ze sprężynką, po jego lewej stronie taki cienki pierścień i zaraz obok niego po lewicy widoczny jest ten trzpień z kulką na którym z drugiej strony jest gwint,a zaraz za nim po lewej jest ta mała podkładka,która jest powodem tej przypadłości i trzeba ją wymienić. W orginale jest ona miedziana,po to by przy upadku nie wyrwać całego tłoczka lecz tylko ona ma puścić owe cięgno z kulką.

Sory za taką rozpiskę,ale nie mam w tej chwili możliwości namalowania na fotce o jaką podkładkę chodzi.

O ile jest to stary MPH z zbiorniczkiem na płyn w kształcie walca.

UWAGA!

Ten typ hamulca jest na DOT-3 lub DOT-4

Nowe MPH są na mineralnym oleju

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...