Skocz do zawartości

[łańcuch] kaseta Shimano XT 770

andypl78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jaki polecacie łańcuch do kasety Shimano XT770 ?

Na chwilę obecną posiadam HG53 i nie wiem czy on nie zajedzie mi kasety a jeśli tak to na jaki wymienić ?

Aktualnie myślę nad tymi łańcuchami:

- Shimano HG 73,

- Sram 951,971,

- KMC9200

Wiadomo im tańszy tym lepszy ale nie chcę zajechać kasety ;)

Pozdrawiam

Napisano

Czytałem, że warto je kupić ale teraz wydałem trochę kasy na wymianę części i niestać mnie na zakup tak drogiego łańcucha.

Aktualnie mam łancuch HG53, na którym przejechałem ok. 70km ale nie wiem czy będzie się nadawał do kasety XT770 ;/

Jeśli można to prosiłbym o dobranie najlepszego łańcucha z podanych powyżej :)

Napisano

Jeśli ten łańcuch, który masz ma przejechane tylko 70 km to nie ma przeszkód, aby dalej z niego korzystać przy nowej kasecie. Stara kaseta przez taki dystans nie mogła go wyrobić. A co do kompatybilności łańcuch deore nie będzie się gryzł z kasetą xt.

Napisano

Czytałem na forum, że stosuje się wymiennie 3 łańcuchy czy warto dokupić np. 2 łańcuchy KMC Z9200 ? podobno KMC produkuje łańcuchy Shimano...

• Mod Team
Napisano

Ja od siebie polecę connexa 800 mam taką kasete i taki łańcuch, jedno i drugie to pancernik, spokojnie 6000 bez zmiany łańcucha a 10000 przy odpowiednich zmianach.

Napisano

Ja od siebie polecę connexa 800 mam taką kasete i taki łańcuch, jedno i drugie to pancernik, spokojnie 6000 bez zmiany łańcucha a 10000 przy odpowiednich zmianach.

No właśnie mam kasetę 9 rzędową a 800 czy też 804 jest szersza i raczej tylko do kaset 8 rzędowych ;)

• Mod Team
Napisano

Oj czytanie ze zrozumieniem czasami boli ... pisze człowiek ze ma taka kasetę i taki łańcuch ... ale kupcie sobie 2x droższy co mnie tam :D connex z seri 900.

Napisano

Właśnie poskładałem rower po wymianie linek, pancerzy i dziś się nim przejechałem... i zauważyłem problem.

Problem polega na tym, że łańcuch HG53 z tylnej zębatki 9 (XT700) próbuje wbić się na wyższą zębatkę i na nic regulacje tylnej przerzutki ponieważ dałem na maksa by była na zębatce 9 a ona nadal chce wskoczyć.

Ustawienia łańcucha na przedniej korbie mimo ustawień od 1 do 3 daje ciągle takie same efekty, że łańcuch z tyłu chce się wbić wyżej.

Sprawdziłem jak łanuch się zachowuje jak pedałuje odwrotnie i widzę, że chce iść w jednym miejscu (raz na obrót zębatki tylnej).

Czy to wina zębatki czy też łańcuch powinien być min HG73 lub wyższy ?

Napisano

Sorry źle zrozumiałem :)

Spięty jest pinem ale problem nie występuje jak łańcuch jest na wyższym przełożeniu z tyłu tylko na tej ostatniej najmniejszej zębatce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...