tr4cer Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 Witam. Mam zamiar kupić sobie przez internet podpórke do roweru Giant Revel 2. Problem w tym, że nie mam pojecia jaka podpórka nadaje się do mojego Gianta. Słyszałem, że można zamontować centralnie i z tyłu. Byłbym wdzięczny jakby ktoś mi wskazał jaki rodzaj podpory mogę zamontować w swoim rowerze oraz ewentualnie doradził zakup jakiejś lekkiej pasującej wizualnie do roweru o cenie w granicy do 100 zł.
kadargo Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 A nie szkoda Ci tej stówy? Zastanów się, czy na pewno potrzebujesz tej nóżki. Gdy rower położysz na boku, opiera się on o podłoże w trzech punktach: końcem kierownicy, pedałem, no i oczywiście kołem. Kierownicę doskonale chroni grip, koło jak to koło, jemu i tak jest ganz egal, jedynie pedał będzie się opierał bez żadnej ochrony. hmmmm... dziwnie to jakoś zabrzmiało. W każdym razie jeśli nie będziesz rowerem rzucał tylko go kładł, nic mu nie będzie i żeby było śmieszniej, leżąc na ziemi będzie bezpieczniejszy niż stojąc na tej stópce. Opieranie o ścianę wygląda podobnie trzy punkty: kiera, siodło, tylne koło. Zobacz, mam w sumie nietani rower, nie mam stópki, a rower od 6lat jest cały i zdrowy. Polecam podobne podejście w kwestii tej "stówki" Jeśli jej nie potrzebujesz, zawsze możesz się podzielić na przykład ze schroniskiem dla zwierząt, im się ona naprawdę przyda. Jesteś z Bydgoszczy: http://www.schronisk...pl/kontakt.html Pozdrawiam, Michał
cienkun Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 Co Wy taką awersję macie do tych podpórek?? Podpórki accenta są lekkie i niedrogie, ale niestety nie są bardzo stabilne. Tzn do podparcia roweru wystarczy, ale jak już na rowerze ładunek, sakwy namiot, etc. to odradzam.
kadargo Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 ale niestety nie są bardzo stabilne Na przykład taką Poza tym powiedz mi, po jaki gwint nóżka, w takim rowerze jak mój czy Autora tematu? Ale logicznie a nie: " żeby se podeprzeć"
cienkun Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 po jaki gwint nóżka, w takim rowerze jak mój czy Autora tematu. Bo ktos ma ochotę postawić rower zamiast go kłasć na ziemię, bo mu tak wygodniej... Jeżeli szuka, to znaczy że ma taką potrzebę.
tr4cer Napisano 16 Września 2012 Autor Napisano 16 Września 2012 Latam. Zależy mi właśnie na stabilności. Mówie maks stówka, jak będzie jakaś dobra za 20/30zł to będe tym bardziej szczęśliwy. Wiadomo pierwsze rysy bolą i nie chce przeżywać nastepnych spowodowanych oparciem o ściane, słupek itd. jak i również jestem wygodny, nie chce mi się co chwila schylać aby położyc rower ani potem znowu się schylać, żeby go podnieść. Chodzi mi o podpore, która utrzyma sam rower bez dodatkowych obciążeń nawet przy niewielkich podmuchach jak i wkomponuje się w wygląd.
kadargo Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 Wiadomo pierwsze rysy bolą Rysy na czym? Połóż sobie rower na podłodze... porównaj z tym co napisałem wcześniej i powiedz gdzie te rysy jak i wkomponuje się w wygląd IMO jak skarpetki w sandałach... ale chodniki są ich pełne. nie chce mi się co chwila schylać aby położyc rower ani potem znowu się schylać, żeby go podnieść. Najlepiej jakbyś odstawił rower w ogóle, jeszcze mniej się zmęczysz. Dobra już nic nie piszę w temacie "nóżki do górala"
demek Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 w meridzie mam nozke, w nowym nie bo...nie ma takiej jak chce ;p a co do tematu, ja lubie ja miec ale nie zmienia to faktu, ze jest zbedna, szczegolnie w terenie, a potrzebna jest raz na 1000km... imo szkoda 100 na nozke do roweru za 1000
Plastyk Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 Czy ty po pewnym czasie użytkowania roweru doszedłeś do wniosku, że potrzebujesz nóżki, czy tak dla zasady na nowym rowerze musisz ją mieć... naprawdę, pojeździj dobry tydzień. Zauważysz, że czasem brakuje ci nóżki. Pojeździj drugi tydzień. Przestaniesz to zauważać. Nie będziesz z tym miał problemu. Znam to z autopsji. Skoro latasz po terenie. Jedziesz - nóżka zbędna. Zsiadasz na moment - nóżka zbędna. Zsiadasz na dłużej, odchodzisz kawałek - nóżka nie działa (zapadnie się w piasku, błocie ziemi itd.). W mieście gdy stajesz, nóżka niepotrzebna (taki rower musisz o coś zapiąć i już). W domu nóżka bywa potrzebna, ale to zależy od mieszkania, niektórzy wieszają, niektórzy opierają o ścianę do tego przeznaczoną i zabezpieczoną.
tr4cer Napisano 16 Września 2012 Autor Napisano 16 Września 2012 To, że jeżdze w terenie nie znaczy, że nie jeżdze po mieście. Rower mam od dwóch miesięcy i brakuje mi podpórki. Rysy już mam i są głównym powodem zakupu. Rower w okresie wakacji trzymam w miekszaniu, bo nie mam garażu a wiadomo jak to jest w piwnicy ;] Nie mam zamiaru go kłaść na ziemi, bo po pierwsze zabiera to miejsce po drugie rysuje podłoge. Oparcie o jasną ściane zostawia ślady. Liczyłem o konkretną pomoc a nie wymądrzanie i zastanawianie się po co mi nóżka..no ludzie.
demek Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 ale co masz porysowane? zatyczki w kierownicy ? pedaly z boku?
Plastyk Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 W mieszkaniu na jedną stronę kierownicy zakładam rękawiczkę, ściana czysta. W mieście jak już pisałem, takiego roweru bez zapięcia nie wolno zostawiać. Zapięty = stabilny. Nie wymądrzamy się, staramy się na ludzki rozum wytłumaczyć, że wg. nas nóżka jest zbędna. Mało kto ich tu używa, więc raczej w zakupie i opinii nikt Ci niestety nie pomoże. Mimo wszystko - powodzenia.
kontooo2 Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 Jeżeli zależy Ci głownie na tym aby mieć jak postawić rower w mieszkaniu i nie zniszczyć ściany to polecam stojak serwisowy taki za 30 zł. Sam tego używam do serwisowania oraz stoi sobie w stojaku w pokoju. Sent from my iPad 3 using Tapatalk HD
cienkun Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 http://www.bike-on.p...&namek=podporki 3 pierwsze IMHO każda z nich się nada, tylko, jak pisałem, nie są bardzo stabilne, ale sam rower utrzymają bez problemu albo taki wynalazek http://www.szumgum.c...-topeak052.html a ja mam taką najprostszą. http://www.ceneo.pl/10794977 edit. Na tym forum panuje jakas fobia podpórkowa.
PoleK Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 Żadna fobia, ale pakowanie się w teren z nóżką nie jest jakimś świetnym pomysłem... Kolega wyżej dał już wystarczający "patent" ze stojakiem serwisowym, przy okazji przydatny, kupowanie nóżki żeby rower stał na niej w domu to wg mnie skrajnie "niepoważne" bo panele od nóżki bardziej by mi się porysowały niż "wadzi" mój patent, czyli dwie deski na ścianie Mniej więcej tak: https://picasaweb.google.com/116604508492446011255/Sciana?authkey=Gv1sRgCK7q1uOGlPihKw
KrisK Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 E tam nie jest świetnym... Jedzie się gdzieś chce człowiek coś do jedzenia kupić i nie ma gdzie stanąć bo na każdym wolnym cm leżą rowery..... Tak samo w mieście nie ma kawałka wolnej ściany bo rowerami zastawione i dzięki nóżce jestem niezależny od trawy czy ściany rozkładam a rower stoi Wszystkim chyba w terenie o coś zahaczyłam ale nie nóżką. Zawsze maiłem taką montowaną na środku ale teraz ciężko kupić stabilną jakieś takie lelawe robią i ni jak tego się nie da przykręcić żeby od roweru nie odstawało na kilometr. (przynajmniej te które widziałem) Dość dobrze się spisują nawet najtańsze modele na tył montowane Rower stoi nawet jak się coś na kierownicy powiesi. najlepiej z rowerem pojedź do sklepu i coś dobież.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.