izomorficzno Napisano 24 Września 2012 Napisano 24 Września 2012 Witam wszystkich forumowiczów. Pozwoliłam sobie doczepić się do tematu, bo nie chcę siać zamętu. Planuję kupić sobie niedrogi rowerek miejski do rekreacyjnej jazdy i być może czasami na dojazdy do uczelni. Studiuję we Wrocku (już się naczytałam, że kradną tam na potęgę), zamierzam rower zostawiać w zamykanej rowerowni (czytnik na legitymację), monitorowanej. Stojaki w rowerowni to typowe "wyrwikółka". Rower, jaki zakupię to ARKUS Delta Miss o wartości ok. 500zł. Nie jest to jakiś wielki wydatek, ale dla mnie jednak tak, nie chciałabym żeby go skradziono, z drugiej strony, nie mogę sobie pozwolić na zapięcie rowerowe wartości połowy roweru... Mam kilka typów. Budżet w jakim chcę się zamknąć to ok. 70zł - Łańcuch AXA Clinch 85 ( http://allegro.pl/zapiecie-rowerowe-lancuch-axa-clinch-85-pomarancz-i2641698476.html ) zaletą jest dość duża długość (dosięgnie od ramy do stojaka, mam nadzieję), mam obawy czy ogniwa o grubości 6mm nie będą zbyt łatwe do cięcia nożycami - U-Lock Kryptonite Keeper STD ( http://allegro.pl/kryptonite-keeper-12-zapiecie-u-lock-std-2012-i2647617443.html ) po lekturze forum zdaję sobie sprawę, że U-lock za 70zł nie jest zbytnim wyzwaniem dla złodzieja, ale z drugiej strony lepszy U-lock niż linka. Obawiam się, że w przypadku niskiego stojaka na koło, nie dam rady dopiąć U-Locka do ramy. - pan w sklepie rowerowym proponował mi linkę zbrojoną z tulejkami z hartowanej stali za 30zł, wg niego nie do ukradzenia po lekturze internetu i kilku ciekawych linkach z YT zdaję sobie sprawę, że raczej się mylił. Pytanie do doświadczonych rowerzystów, które z nich wybrać, czy macie w podobnych cenach lepsze typy i czy z takimi zapięciami jest szansa, że rower pozostanie na jakiś czas mój? Jego wartość nie jest duża, ale na pewno nowy lakier będzie bił po oczach. O rowerowni słyszałam różne opinie, jedne że nic tam nie kradną, inne że wręcz przeciwnie... Pozdrawiam
rowerzysta01 Napisano 24 Września 2012 Napisano 24 Września 2012 Ciężko mi coś doradzić przy tym budżecie, ale w twoim przypadku Author ACHL-65, U-SHACKLE KEY LOCK lub ten keeper. Wybór należy do ciebie
izomorficzno Napisano 24 Września 2012 Napisano 24 Września 2012 Wielkie dzięki za odpowiedź. Wiem, że budżet skromny, ale nie będę szaleć przy tak tanim rowerze, bo to się mija z celem. Ten U-SHACKLE Key Lock wydaje się w porządku, tym bardziej, że jest dosyć gruby i długi (320mm powinno dosięgnąć od stojaka do ramy). Jakby ktoś miał jeszcze jakieś rady chętnie przeczytam
dziobolek Napisano 24 Września 2012 Napisano 24 Września 2012 Zajrzyj tutaj - [zapięcie] z dobrej utwardzanej i hartowanej stali oraz z bezpiecznym zamkiem - Akcesoria rowerowe - Forum Rowerowe - Największe w Polsce Poza tym, mam inne zdanie - zabezpieczenie porządne kupuje się tylko raz. Rower wymienisz - dobry zamek zostaje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.