czaja188 Napisano 8 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Cągle spada mi łancuch ( na zjezdzie, jak wiezdżam na kraweżnik), a jak zanim sie kapne to już jest mię dzy ramą, a korba i nic sie nieda zrobić, bo trzymają go sruby od blatu. Jak go już na chama wyciagne ( okolo 5 min trwa) to jestem caly usyfiony i tak sie koncz maraton. Widzialem jakie użądzonko które montuje sie na suporcie i nie wpada tam łańcuch. Wie ktos gdzie można to kupić, i czy bedzie to zdawało egzamin ( ma byc niezacieżkie :wink:)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma [JFK] Napisano 8 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Po co napinacz? Skróć łańcuch o kilka ogniw i będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 8 Kwietnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Ja zastosowałem lepszy i lżejszy patent. Wyciąłem z grubego filcu kółko o średnicy suportu, wyciąłem w środku otwór i nasadziłem to kółko na oś. Jest sobie mięczy suportem a korbą i łańcuch nie ma prawa się zaklinować Chociaż skoro łańcuch tak często Ci spada to może z nim coś nie tak? Może za długi jest? EDIT: Puma on raczej nie pisał o napinaczu. Jest takie coś zgładające się z 2 kawałków blachy i to się przkręca na tylnym trójkącie żeby właśnie łańcuch się nie klinował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 8 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Skróć łańcuch o kilka ogniw i będzie OK I podkręć śrubkę odpowiadającą za blokowanie prowadnicy przedniej przerzutki w dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 8 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Nie chodzilo mi o napinacz. Mam 114 ogniw to skrócic do ilu? 110? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rowerman Napisano 8 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Zależy jakie masz blaty i kasete, jaką długość wózka, i wreszcie jaką odległość między osią suportu i osią tylnego koła. Ja u siebie mam przy długim wózku, blatach 22-32-44, kasecie 11-32, łańcuch 110. 112 spadał i się klinował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 8 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Mam tak samo jak ty Rowerman. Skruce do 110 i zobzczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 8 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Ja mam kasetę 11-32 (już niedługo 11-28 ) i korbę 44T i mam 106 ogniw Więc nie dziw się, że Ci łańcuch spada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 8 Kwietnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Już kiedyś to opisywałem. Skróć tak żeby łańcuch będąc na najmniejszej zębatce z przodu i z tyłu (tak się oczywiście nie jeździ) nie obcierał o górne kółko tylnej przerzutki. Musi tam być mała przerwa i będzie dobrze. U mnie to było 108 ogniw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 8 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Thanks for all. Skruce i zobzczym jak bedzie dalej spadał to sie odezwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maćq Napisano 9 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 hmm podepnę się pod temat bo chyba nie ma sensu zakładać nowego. Problem też tyczy się (chyba) łańcucha. Czasem zdarza mu się spaść ale nie skracam go jeszcze bo na dniach bede wymieniać przerzutkę tylną i nie chce żeby sie okazało że będzie za krótki Ale nie o to chodzi... właśnie wpadłem do garażu i przypadkiem schyliłem się do mojej korby:) patrzę a tu część zębów jest troszeczkę nadgryziona. Trochę się wystraszyłem bo na tej korbie (acera mfc340 czy jakoś tak) jeździłem może 3 miechy i to nie jakoś hardkorowo. Czemu tak się dzieje? Łańcuch mam z tego samego poziomu shimano. Jeżdże tylko na średniej zębatce bo górną wyjąłem i w jej miejsce zamontowałem rockringa a dolnej nie używam bo nie mam przerzutki z przodu Zreszta i tak miałem ja wyjąć bo chce założyć od wewnątrz coś jak rockring co sprawiało by że łańcuch fizycznie nie miałby jak spadać No dobrze ale moje pytanie, czemu ząbki tak szybko się wyjechały...a może jestem przewrażliwiony. Może cyknąć zdjęcie i ktoś oceni w jakim są stanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pakad Napisano 9 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 zdjecie sie przyda jak najbardziej; dzis jak wzialem sie za zdejmowanie korby i popatrzylem na moje zabki tez sie wystraszylem, ze sa dziwnie powyginane; to bylo nic innego jak budowa zebów; ponadto blaty sa czarne, troche farba z nich poodchodziła i wyszło srebro - takie zludzenie optyczne; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 9 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 No dobrze ale moje pytanie, czemu ząbki tak szybko się wyjechały...a może jestem przewrażliwiony. Może cyknąć zdjęcie i ktoś oceni w jakim są stanie Raczej zębatki się nie wyjechały. Zapewne nie zauważyłeś tego na początku ale część zębatek przy korbie jest zawsze jakby trochę spiłowana co ma służyć lepszej zmianie biegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maćq Napisano 9 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 No ja wiem ze sa wyprofilowane odpowiednio ale czesc jest a częśc nie. Chyba jak już to wszystkie na tej mojej jednej patelni powinny być równo wyjechane nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 9 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Ja mam 11-34 i 22-32-42 ...i ile powinienem mieć ogniw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 9 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 No ja wiem ze sa wyprofilowane odpowiednio ale czesc jest a częśc nie. Chyba jak już to wszystkie na tej mojej jednej patelni powinny być równo wyjechane nie? Bo to tylko część z nich jest tak wyprofilowana - mniej więcej wygląda to tak jakby kilka zębatek przejechali pilnikiem i są one znacznie mniejsze od pozostałych. Ja mam 11-34 i 22-32-42 ...i ile powinienem mieć ogniw? Około 110. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Podepne sie pod ten stary temat, aby nie zakładać nowego. Otóz też mam problem ze spadajacym łańcuchem.Zdarzyło mi sie to juz dwa razy na ostrzejszym podjeździe.Na korbie wrzuciłem najmniejszy blat i przy naciśnięciu noga na pedał,łańcuch spadł z korby. w obu przypadkach sytuacja wygladała identycznie. Co moze byc tego przyczyną?.Korba,kaseta i łancuch dobrane właściwie i bez uszkodzeń. Do głowy przychodzi mi tylko zła regulacja(jeśli tak uważacie co należy podkręcić?) lub jednak częściowa niekompatybilność przedniej przerzutki(XTR) z korbą, która jest korbą crossową. W zasadzie do korb 24/34/48 dedykowana jest przednia przerzutka z grupy XT. Ale mechanik który to montował,powiedział że ta z grupy XTR tez bedzie dobrze działac(u kolegi który ma identyczny zestaw korba-przednia przerzutka, łańcuch nie spada), więc moze chodzi jednak o regulacje. macie jakies sugestie,jak rozwiazac ten denerwujący problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 22 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Zwiększyć oddalenie przerzutki od ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 A mógłbys tak bardziej łopatologicznie.Jakimis srubkami nalezy pokręcic? Nie spowoduje to kłopotów z innymi blatami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.