Skocz do zawartości

[amortyzator - trekking] poszukuje "twardziela'

refiko

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Jak byś miał np Hamulec tarczowy można by pomyśleć o widelcu 26" i odpowiednio dobranym skoku by zachować geometrie roweru. Wyglądało by może śmiesznie ale działało wielokrotnie lepiej. tak czy inaczej zakresu cenowego zdradzić nie chcesz :P

Mhm... zakres cenowy powiedzmy, że nie jest jakoś ograniczony. Chciałbym wyrwać coś starego w świetnej kondycji, ale jak się nie uda to zadowolę się obecnymi produkcjami. Co do kwot to miło by było wydać 500zł, ale jak wydam 1500zł to też przeżyje...

Nie wiem jak to jest teraz, ale jak dobrych kilka lat temu jeździłem na poważniej (enduro i pochodne) to liczył się dla mnie w zasadzie tylko manitou i marzocchi, gdzieś jeszcze rockshox, a tak to chyba nic po za tym. RST i sountor to był synonim szajsu... Zmieniło się coś w ich jakości?

RST, Suntour, X-Fusion. Kilka firm, które coraz głębiej wbijają się w rynek.

Marzocchi: firma splotem złych decyzji w latach 2008-2009 praktycznie zniknęła. W 2010 się obudzili i stopniowo zaczęli odrabiać straty i ostatnio można spotkać coraz więcej dobrych opinii, ale oferta na 2013... moim zdaniem słabiutko. Strasznie wykastrowana.

Tylko teraz pytanie, czy radzicie mi z swojego doświadczenia wyprawowego, czy po prostu rowerowego?

Zastanawiam się też nad widelcem sztywnym (jeśli miałbym używać przyczepki), ale to jest raczej mało możliwe.

Zatem powiadacie RST lub SR. Poszukam i wyczekam czy na CRC nie pojawi się jakaś fajna opcja widelca pod 29 z małym skokiem.

Polecam RST Vogue Air albo RST Vita (różnica tylko w sprężynie, reszta bebechów identyczna).

Używam takiego ->http://www.bikestacja.pl/amortyzator-vogue-700c-60mm-czarny-p-18860.html

już drugi sezon. Chociaż może być problem z zamontowaniem do niego pełnego błotnika i bagażnika (tego nie próbowałem, ma jakieś gwinty, może służą właśnie do tego).

Żeby nie było, z pracy amorka jestem bardzo zadowolony. Wszystkie pokrętła działają jak należy, na dole ma regulację tłumienia powrotu, po maksymalnym skręceniu wraca naprawdę powoli, a po zmniejszeniu tłumienia wraca jak typowy "bujak" bez żadnego tłumienia. Jak na ten skok, jest baardzo czuły. Polecam :thumbsup:

• Mod Team

RST Vogue Air będzie odpowiedni ;) Masz komore powietrzną którą sobie napompujesz tak jak ci pasi, co prawda golenie 28mm ale nie będziesz go katował po bezdrożach tylko maścił dalekie podróże, z hamulcami jak sie domyślam V wiec i sztywności a raczej jej braku odczuć nie powinieneś. To moim zdaniem dobra propozycja, tylko fajnie by było go obejrzeć na żywo, popatrzeć czy da rade do niego przyczepić ewentualne itemy.

Źle mnie zrozumiałeś. Na współpracy Marzocchi-Suntour przez dwa lata tracił ten pierwszy. Zaś Suntour się mocno poprawił. Poza tym nie można patrzeć na firmę przez okulary zwane XCT lub XCM. Epicon, Axon... kompletnie inna bajka. Nie namawiam, bo pewnie sam kierowałbym wzrok na RS, Foxa lub Manitou, gdybym miał wystarczające fundusze, ale nie można skreślać firmy za opinię o najgorszych jej produktach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...