refiko Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Pytanie brzmi, jaki kupić widelec o skoku 60-80 do typowego turysty (wielodniowe trasy z duużym bagażem)? Chętnie kupiłbym coś starego, z dawnych lat lecz w idealnym stanie. Oczywiście koło 28. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Nie za wiele masz do wyboru, spinner odessa, SR NRX ... czy coś z RST http://allegro.pl/amortyzator-rst-wish-t-28-1-1-8-czarny-widelec-i2611275520.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2012 A jak wygląda na tym tle MARZOCCHI txc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Jak byś miał np Hamulec tarczowy można by pomyśleć o widelcu 26" i odpowiednio dobranym skoku by zachować geometrie roweru. Wyglądało by może śmiesznie ale działało wielokrotnie lepiej. tak czy inaczej zakresu cenowego zdradzić nie chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Mhm... zakres cenowy powiedzmy, że nie jest jakoś ograniczony. Chciałbym wyrwać coś starego w świetnej kondycji, ale jak się nie uda to zadowolę się obecnymi produkcjami. Co do kwot to miło by było wydać 500zł, ale jak wydam 1500zł to też przeżyje... Nie wiem jak to jest teraz, ale jak dobrych kilka lat temu jeździłem na poważniej (enduro i pochodne) to liczył się dla mnie w zasadzie tylko manitou i marzocchi, gdzieś jeszcze rockshox, a tak to chyba nic po za tym. RST i sountor to był synonim szajsu... Zmieniło się coś w ich jakości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Zmieniło się, obecnie marzocchi Ci raczej nikt nie poleci... chociaż w tym roku niby się poprawili, ale słyszałem to dopiero od 2 ludzi, powiedzmy "fanatyków" więc nie wierze. o Suntourze i RST poczytaj na forum, Liczą się oczywiście nadal RS i Manitou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Co nie zmienia faktu ze na 28" cieżko o cokolwiek dobrego. na 29 juz tak ale skokiem zepsujesz geometrie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 coś z 29 i skok na 60/80mm... mogłoby się dać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 RST, Suntour, X-Fusion. Kilka firm, które coraz głębiej wbijają się w rynek. Marzocchi: firma splotem złych decyzji w latach 2008-2009 praktycznie zniknęła. W 2010 się obudzili i stopniowo zaczęli odrabiać straty i ostatnio można spotkać coraz więcej dobrych opinii, ale oferta na 2013... moim zdaniem słabiutko. Strasznie wykastrowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Tylko teraz pytanie, czy radzicie mi z swojego doświadczenia wyprawowego, czy po prostu rowerowego? Zastanawiam się też nad widelcem sztywnym (jeśli miałbym używać przyczepki), ale to jest raczej mało możliwe. Zatem powiadacie RST lub SR. Poszukam i wyczekam czy na CRC nie pojawi się jakaś fajna opcja widelca pod 29 z małym skokiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tuoomek Napisano 16 Września 2012 Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Polecam RST Vogue Air albo RST Vita (różnica tylko w sprężynie, reszta bebechów identyczna). Używam takiego ->http://www.bikestacja.pl/amortyzator-vogue-700c-60mm-czarny-p-18860.html już drugi sezon. Chociaż może być problem z zamontowaniem do niego pełnego błotnika i bagażnika (tego nie próbowałem, ma jakieś gwinty, może służą właśnie do tego). Żeby nie było, z pracy amorka jestem bardzo zadowolony. Wszystkie pokrętła działają jak należy, na dole ma regulację tłumienia powrotu, po maksymalnym skręceniu wraca naprawdę powoli, a po zmniejszeniu tłumienia wraca jak typowy "bujak" bez żadnego tłumienia. Jak na ten skok, jest baardzo czuły. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Kolego powyżej, pytanie jeszcze brzmi jak jesteś ciężki i z jakim dużym bagażem jeździłeś z tym widelcem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tuoomek Napisano 16 Września 2012 Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Ważę ok 70 kg. Jeździłem z typowym bagażem jak na 1-2tyg. wyprawę - 2 tylne sakwy, na górze namiot, śpiwór i karimata, wszystko ważyło ok. 20 - 25 kg. Do tego hamulce tarczowe Hayes Trail. Żadnych luzów nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Jestem zdecydowanie cięższy bo ważę około 100kg, aczkolwiek będę musiał nieco więcej poczytać o obecnych widelcach RST. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tuoomek Napisano 16 Września 2012 Udostępnij Napisano 16 Września 2012 no to rzeczywiście potrzebny twardziel. Może zobacz coś na 29", np. RST M-29. Ma golenie 32mm, bebechy takie jak Vogue, i zbiera bardzo dobre opinie na zagranicznych forach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Września 2012 RST Vogue Air będzie odpowiedni Masz komore powietrzną którą sobie napompujesz tak jak ci pasi, co prawda golenie 28mm ale nie będziesz go katował po bezdrożach tylko maścił dalekie podróże, z hamulcami jak sie domyślam V wiec i sztywności a raczej jej braku odczuć nie powinieneś. To moim zdaniem dobra propozycja, tylko fajnie by było go obejrzeć na żywo, popatrzeć czy da rade do niego przyczepić ewentualne itemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2012 A co byście powiedzieli o MANITOU Tower PRO na 29 cali??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 17 Września 2012 Udostępnij Napisano 17 Września 2012 A może powietrzny Sr.Suntour NRX ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Za nic w świecie nie przekonam się do tych dwóch marek, zwłaszcza do Suntour. Nie wierzę w ich jakość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 17 Września 2012 Udostępnij Napisano 17 Września 2012 W takim razie powinieneś zwątpić także w Marzocchi. Po szczegóły odsyłam do Google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Ok, może faktycznie upieram się jak dzieciak. Generalnie już wiem, aby marzocchi raczej sobie odpuścić. Co z Manitou? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 17 Września 2012 Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Źle mnie zrozumiałeś. Na współpracy Marzocchi-Suntour przez dwa lata tracił ten pierwszy. Zaś Suntour się mocno poprawił. Poza tym nie można patrzeć na firmę przez okulary zwane XCT lub XCM. Epicon, Axon... kompletnie inna bajka. Nie namawiam, bo pewnie sam kierowałbym wzrok na RS, Foxa lub Manitou, gdybym miał wystarczające fundusze, ale nie można skreślać firmy za opinię o najgorszych jej produktach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 17 Września 2012 Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Powtórzę się kolejny raz... Axon wygrał w tym roku Olimpiadę i parę innych "eventów" Więc Suntoura bym nie skreślał na Twoim miejscu. Manitou robi dobre widelce, Tower do dolnej półki nie należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 17 Września 2012 Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Wygrała to Julie Bresset. Dostała Axona, więc co ma robić, jeździ. Ale faktem jest, że Suntour mocno wdziera się między liderów rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 17 Września 2012 Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Wygrała to Julie Bresset. Miałem dodać "wygrał", mój błąd. ale gdyby był to sprzęt kiepskiej jakości to raczej nie miałby tam miejsca... jakieś wymagania jednak zawodnicy mają i nie zgodzą się jeździc na ZOOM-ie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.