Skocz do zawartości

[Widelec] problem ze średnicą rury

Haligowka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum, posiadam dwa rowery szosowe jeden składany Fondriest z widelcem Look HSC natomiast drugi to Merida Road Race 880-16. Chciałem zrobić małą zamianę widelców i okazało się, że Look do Meridy posiada zbyt wąską rurę i tutaj moje pytanie, czy jest mozliwość rozwiązania tego problemu? Tzn, nałożenie jakiejś nakładki albo czegoś w tym stylu?

a moze by tak pomierzyc? srednice rur, srednice "otowrow" jakies foto?

Sprawa wygląda tak, że w Meridzie mam widelec ze średnicą 1 1/8" natomiast Fondriest posiada HSC ze średnicą 1" i chcąc zrobić zamiane jeden dam radę przełożyć, zmieniając przy tym stery(choć to też lekki problem bedzie chyba, bo rama nie jest idealnie wymiarowa na stery 1 1/8 ") Natomiast ne dam juz rady przełożyć widelca z Meridy do Fondriesta gdyż zwyczajnie średnica jest zbyt duża i widelec nie mieści się w główkę ramy. I teraz sie tak zastanawiam, czy jest sens jakoś pilować tą rurę sterową (czy w ogóle da się) czy może jest jakiś inny problem, bo normalnie ten widelec wejdzie tylko na hama, a przecież to sie ma obracać jeszcze na sterze :o

generalnie nie wlozysz wiekszego w mniejsze, rura sterowa musi wejsc tak, zeby zostalo jeszcze miejsce do nabicia misek (bo ten fondriest ma zapewne stery z miskami zewnetrznymi klasycznymi); inna sprawa, ze nawet jesli by ci rur weszla w rame i bylo miejsce, musialbys prawdopodobnie znalezc odpowiednie (rzadkie badz customowe) miski sterowe i pod nie pasujace lozyska... poki nic nie pomierzysz i nie zrobisz jakichs fot nie ma o czym rozmawiac...

(w druga strone tj. mniejsza rura w wieksza dziure - nie bedzie problemu, jesli masz stery klasyczne zewnetrzne to bedziesz potrzebowal je zbic i zalozyc calowe na tulei redukcyjnej (dostepna w sklepach), badz dorobisz sobie tulejke/klin dystansujaca rure od lozyska (tokarz);

pzdr

generalnie nie wlozysz wiekszego w mniejsze, rura sterowa musi wejsc tak, zeby zostalo jeszcze miejsce do nabicia misek (bo ten fondriest ma zapewne stery z miskami zewnetrznymi klasycznymi); inna sprawa, ze nawet jesli by ci rur weszla w rame i bylo miejsce, musialbys prawdopodobnie znalezc odpowiednie (rzadkie badz customowe) miski sterowe i pod nie pasujace lozyska... poki nic nie pomierzysz i nie zrobisz jakichs fot nie ma o czym rozmawiac...

(w druga strone tj. mniejsza rura w wieksza dziure - nie bedzie problemu, jesli masz stery klasyczne zewnetrzne to bedziesz potrzebowal je zbic i zalozyc calowe na tulei redukcyjnej (dostepna w sklepach), badz dorobisz sobie tulejke/klin dystansujaca rure od lozyska (tokarz);

pzdr

Cóż ja tu moge pomierzyć, Fondriest faktycznie ma stery z miskami zewnętrznymi (FSA). Ja się jednak zastanawiam nad jedną sprawą, bo przecież główki ramy nie rozszerzę, to musze myśleć o zwężeniu rury sterowej widelca. I stąd moje pytanie, czy da się to jakoś zrobić? spiłować czymś? zeszlifować? jeśli dałoby się przeprowadzić takowe działanie, to później ze znalezieniem sterów i jakichś wszelakich podkładek pewnie dałbym radę.

calowke od OS rozni circa 3,2mm; to jest powiedzmy 1,6mm na strone - zobacz sobie ile Ci zostanie materialu... a pozniej sprawdz cenniki u rzeszowskich dentystow...

ale pewnie jestes uparty i bedziesz drazyc temat - moze w prosporcie wymienia Ci rure na calowke (ok 100-150pln taka przyjemnosc kosztuje w krakowie); nawet za stoczenie Ci policza pare dych, a potem trzeba jeszcze nabic w ta uszczuplona rureczke jakies wzmocnienie i zespolic; co na pewno wagi nie polepszy

calowke od OS rozni circa 3,2mm; to jest powiedzmy 1,6mm na strone - zobacz sobie ile Ci zostanie materialu... a pozniej sprawdz cenniki u rzeszowskich dentystow...

ale pewnie jestes uparty i bedziesz drazyc temat - moze w prosporcie wymienia Ci rure na calowke (ok 100-150pln taka przyjemnosc kosztuje w krakowie); nawet za stoczenie Ci policza pare dych, a potem trzeba jeszcze nabic w ta uszczuplona rureczke jakies wzmocnienie i zespolic; co na pewno wagi nie polepszy

Jak mam zapłacić około 100zł za uszczuplenie rury sterowej, to sie zastanawiam czy nie lepiej byłoby kupić jakiś w miare niezły używany widelec aluminiowy 1 calowy i go spokojnie zalozyć do Fondriesta, a z Meridą kombinować ze sterami ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...