Haligowka Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Witam na forum, posiadam dwa rowery szosowe jeden składany Fondriest z widelcem Look HSC natomiast drugi to Merida Road Race 880-16. Chciałem zrobić małą zamianę widelców i okazało się, że Look do Meridy posiada zbyt wąską rurę i tutaj moje pytanie, czy jest mozliwość rozwiązania tego problemu? Tzn, nałożenie jakiejś nakładki albo czegoś w tym stylu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twojastara Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 a moze by tak pomierzyc? srednice rur, srednice "otowrow" jakies foto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2012 a moze by tak pomierzyc? srednice rur, srednice "otowrow" jakies foto? Sprawa wygląda tak, że w Meridzie mam widelec ze średnicą 1 1/8" natomiast Fondriest posiada HSC ze średnicą 1" i chcąc zrobić zamiane jeden dam radę przełożyć, zmieniając przy tym stery(choć to też lekki problem bedzie chyba, bo rama nie jest idealnie wymiarowa na stery 1 1/8 ") Natomiast ne dam juz rady przełożyć widelca z Meridy do Fondriesta gdyż zwyczajnie średnica jest zbyt duża i widelec nie mieści się w główkę ramy. I teraz sie tak zastanawiam, czy jest sens jakoś pilować tą rurę sterową (czy w ogóle da się) czy może jest jakiś inny problem, bo normalnie ten widelec wejdzie tylko na hama, a przecież to sie ma obracać jeszcze na sterze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twojastara Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 generalnie nie wlozysz wiekszego w mniejsze, rura sterowa musi wejsc tak, zeby zostalo jeszcze miejsce do nabicia misek (bo ten fondriest ma zapewne stery z miskami zewnetrznymi klasycznymi); inna sprawa, ze nawet jesli by ci rur weszla w rame i bylo miejsce, musialbys prawdopodobnie znalezc odpowiednie (rzadkie badz customowe) miski sterowe i pod nie pasujace lozyska... poki nic nie pomierzysz i nie zrobisz jakichs fot nie ma o czym rozmawiac... (w druga strone tj. mniejsza rura w wieksza dziure - nie bedzie problemu, jesli masz stery klasyczne zewnetrzne to bedziesz potrzebowal je zbic i zalozyc calowe na tulei redukcyjnej (dostepna w sklepach), badz dorobisz sobie tulejke/klin dystansujaca rure od lozyska (tokarz); pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2012 generalnie nie wlozysz wiekszego w mniejsze, rura sterowa musi wejsc tak, zeby zostalo jeszcze miejsce do nabicia misek (bo ten fondriest ma zapewne stery z miskami zewnetrznymi klasycznymi); inna sprawa, ze nawet jesli by ci rur weszla w rame i bylo miejsce, musialbys prawdopodobnie znalezc odpowiednie (rzadkie badz customowe) miski sterowe i pod nie pasujace lozyska... poki nic nie pomierzysz i nie zrobisz jakichs fot nie ma o czym rozmawiac... (w druga strone tj. mniejsza rura w wieksza dziure - nie bedzie problemu, jesli masz stery klasyczne zewnetrzne to bedziesz potrzebowal je zbic i zalozyc calowe na tulei redukcyjnej (dostepna w sklepach), badz dorobisz sobie tulejke/klin dystansujaca rure od lozyska (tokarz); pzdr Cóż ja tu moge pomierzyć, Fondriest faktycznie ma stery z miskami zewnętrznymi (FSA). Ja się jednak zastanawiam nad jedną sprawą, bo przecież główki ramy nie rozszerzę, to musze myśleć o zwężeniu rury sterowej widelca. I stąd moje pytanie, czy da się to jakoś zrobić? spiłować czymś? zeszlifować? jeśli dałoby się przeprowadzić takowe działanie, to później ze znalezieniem sterów i jakichś wszelakich podkładek pewnie dałbym radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twojastara Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 calowke od OS rozni circa 3,2mm; to jest powiedzmy 1,6mm na strone - zobacz sobie ile Ci zostanie materialu... a pozniej sprawdz cenniki u rzeszowskich dentystow... ale pewnie jestes uparty i bedziesz drazyc temat - moze w prosporcie wymienia Ci rure na calowke (ok 100-150pln taka przyjemnosc kosztuje w krakowie); nawet za stoczenie Ci policza pare dych, a potem trzeba jeszcze nabic w ta uszczuplona rureczke jakies wzmocnienie i zespolic; co na pewno wagi nie polepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 24 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2012 calowke od OS rozni circa 3,2mm; to jest powiedzmy 1,6mm na strone - zobacz sobie ile Ci zostanie materialu... a pozniej sprawdz cenniki u rzeszowskich dentystow... ale pewnie jestes uparty i bedziesz drazyc temat - moze w prosporcie wymienia Ci rure na calowke (ok 100-150pln taka przyjemnosc kosztuje w krakowie); nawet za stoczenie Ci policza pare dych, a potem trzeba jeszcze nabic w ta uszczuplona rureczke jakies wzmocnienie i zespolic; co na pewno wagi nie polepszy Jak mam zapłacić około 100zł za uszczuplenie rury sterowej, to sie zastanawiam czy nie lepiej byłoby kupić jakiś w miare niezły używany widelec aluminiowy 1 calowy i go spokojnie zalozyć do Fondriesta, a z Meridą kombinować ze sterami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.