Drewno Napisano 14 Września 2012 Napisano 14 Września 2012 Cześć. Jestem amatorem nocnych wypraw rowerowych. Do tej pory śmigałem na lampce samoróbce, w sumie byłem z niej zadowolony ale stwierdzilem, że przydałoby się zainwestować wkońcu w jakieś porządne silne oświetlenie. Przeglądałem już dużo postów na różnych forach, zdjęć jak różne lampki świecą itp. Niechce się bawić w jakieś modyfikacje, bo chce mieć pewność, że ta lampa posłuży mi długo chciałbym więc kupić jakiś markowy sprzęt, najlepiej z gwarancją. Moją uwagę przykuły produkty firmy MacTronic i finalnie zastanawiam się nad trzema latarkami: MacTronic Noise BPM300L MacTronic Noise 500 MacTronic MX142L-RC Black Eye http://www.latarki.pl/produkty/moc_powyzej_500_lm/282/nowosc_2012_superjasna_latarka_mactronic_mx142lrc__black_eye_780_lumenow/4383.html i teraz najważniejsza sprawa, jako że najbardziej interesuje mnie ta ostatnia to zastanawiam się czy latarka tego typu nie daje zbyt skupionego światła, nie chce mieć jasnej plamy i ciemności dookoła, bo to sie nie sprawdza nie moge znaleźć żadnych testów tej latarki, widziałem latarki podobne do tej na allegro dużo taniej, bodajże nazywała się Q5 i byla do qupienia za 50-70 zł, pomóżcie coś wybrać bo sie gubie już jeśli chodzi o cene to wiadomo im taniej tym lepiej, ale jak bedzie trzeba to moge kupić coś droższego, aha no i pewnie zapytacie się do czego to ma być latarka - do jezdzenia po lesie ok 20-25 km/h, dorzucam wam zdjęcie mojej dotychczasowej lampki samoróbki tak w gratisie
CoZaBzdura Napisano 15 Września 2012 Napisano 15 Września 2012 Dnia wczorajszego dotarł do mnie mactronic bpm300l. Jednym słowem można powiedzieć masakra, bo jak wyjechałem z lasu to nawet na mocy medium (w czasie powrotu do domu) ludzie zasłaniali oczy.(kąt swiecenia juz prawie na sama opone. W lesie zasuwałem średnio 22km/h na trybie turbo z lampką ustawioną prostopadle do ziemii czyli na wysokość oczu widziałem wszystko. Prędkość w lesie możesz prześledzić tutaj: http://connect.garmin.com/activity/222609923 Jak chcesz mogę porobić z 10 zdjęć i wstawić tutaj na forum.
PoleK Napisano 15 Września 2012 Napisano 15 Września 2012 nie przesadzaj z tym oślepianiem:P z prędkością też @CoZaBzdura kolo 25.09 albo później, nie masz ochoty śmigać wieczorami? mieszkam kolo Malty, jest nas w sumie 4:) Przy okazji pooglądałbym sobie Mactronica.
CoZaBzdura Napisano 15 Września 2012 Napisano 15 Września 2012 czemu dopiero po 25.09? jeszcze godzinka i wybieram się na rowerowanie w tą samą trase. Co do jazdy chętnie tylko ja amator także dla mnie 22km to dużo jak na mtb Ja mieszkam na Polance takźe blisko na rowerowanie.
trupek Napisano 15 Września 2012 Napisano 15 Września 2012 Dnia wczorajszego dotarł do mnie mactronic bpm300l. Jednym słowem można powiedzieć masakra, bo jak wyjechałem z lasu to nawet na mocy medium (w czasie powrotu do domu) ludzie zasłaniali oczy.(kąt swiecenia juz prawie na sama opone. W lesie zasuwałem średnio 22km/h na trybie turbo z lampką ustawioną prostopadle do ziemii czyli na wysokość oczu widziałem wszystko. Prędkość w lesie możesz prześledzić tutaj: http://connect.garmi...ivity/222609923 Jak chcesz mogę porobić z 10 zdjęć i wstawić tutaj na forum. Chętnie zobaczyłbym jakieś zdjęcia jak lampka sprawuje się w terenie bo sam biorę się na zamiar zakupu czegoś co pozwoliłoby mi szturmować teren leśny z prędkością 25+/-km/h
CoZaBzdura Napisano 15 Września 2012 Napisano 15 Września 2012 po 21 jade na 30minut w las także zatrzymam się gdzieś gdzie nie straszą i zrobie fotki kompaktem. Tutaj macie foteczki jak świeci Mactronic 300 w trybie Turbo. Wiadomo, że fotografia nie odzwierciedla prawdziwej mocy lampeczki. Album http://imgur.com/a/zlK0Q#0
Drewno Napisano 15 Września 2012 Autor Napisano 15 Września 2012 kurcze na zdjęciach, które dodałeś pole jakie oświetla lampka jest naprawde duże i rozkład światła też wygląda całkiem sympatycznie , choć trudno mi go ocenić dokładnie na zdjęciu. Mógłbyś powiedzieć jeszcze jak rozkłada się to światło? W miare równomiernie na całą szerokość ścieżki? Chciałbym przedewszystkim uniknąć "białej plamy" na środku i ciemnych boków, jak to ma miejsce z tego co czytałem w MacTronicu scream, dzięki za fatyge z fotkami
CoZaBzdura Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 Niestety biale pole wystepuje w tej latarce moze to byc problematyczne w zakretach w lesie ale tak to kwestia przyzwyczajenia
Plastyk Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 Nikt nie pomyślał nad Solarforce L2 od Grega ze światełek? W tym pułapie cenowym to może i dwie? Świeciłbyś jak ciężarówka, po tuningu. To by było z 1500 lumenów Jego sklepik Interesuję się tym tematem, w razie dalszych rozważań w tym kierunku podsunę obszerniejszy link z opiniami i uwagami. Edit: ma bodajże roczną gwarancję facet. Patrząc na to, na czym teraz jeździłeś, jedna L2 zadowoli Cię chyba na pewno (750lm).
PoleK Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 Zadowoli go każda (prawie każda) latarka na xp-g/xm-l itp. ale jak facet chce może 250zł+, to mógłby już kupić Magicshine któregoś. Niech się określi, czy chce pakiet, czy woli żeby mu nić nie wisiało na ramie (jak ja) itp.
dymcio111 Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 żeby się nie powtarzać to zajrzyjcie do tego tematu http://www.forumrowerowe.org/topic/92089-oswietlenie-mactronic-bike-pro-noise/page__st__40#entry1146134 może coś mi doradzicie ?
rob1s Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 Witam Ja kupiłem w zeszłym tygodniu (dotarła do mnie w piątek) latarkę L2P od Grega z barwą światła T5 4B. Latarka jest rewelacyjna i śmiem powiedzieć, że warta swojej ceny. Wcześniej też się zastanawiałem nad Mactrinickiem Bike Pro Noise, ale nie żałuję wyboru. Plastyk wrzucił link na jego sklepik.
Drewno Napisano 17 Września 2012 Autor Napisano 17 Września 2012 to staje się coraz trudniejsze. MacTronic chyba odpada, bo w tym temacie co podrzuciliście jest napisane, że wytwarza zakłucenia dla pulsometru, a ja posiadam takowy i licznik bezprzewodowy również, więc jak oba mają fiksować to nie fajnie . Ale wymyśliłem coś innego znalazlem lampkę Sigmy Powerled EVO za 299 zł http://www.progres-sport.pl/index.php?p201,sigma-lampa-powerled-evo i do niej trzeba dokupić akulumator no i teraz tak: szukając jeszcze innych lampek, natrafiłem na stronę cateye'a i tam znalazłem totalną abstrakcje, czyli lampkę Sumo 3, obejrzałem ją z ciekawości i zauważyłem jedną ciekawą rzecz - otóż napędza ją akumulator 7,4V 5400 mAh i... jako, że troche zajmuje się też modelarstwem i że w jednym z modeli posiadam akumulator 7,4V 3200 mAh to zastanawiam się czy nie warto byłoby kupić taką lampę bez aku i korzystać z tego co mam jako, że tej lampki (Sumo 3) nie można kupić bez aku (no i że kosztowałaby pewnie fortune) to poszukałem czegoś podobnego i znalazłem tą Sigme ale za cholere nie moge znaleźć jakie napięcia ma dedykowany dla niej akumulator Sigma IION, może ktoś wie? Oczywiście to tylko jedna z opcji, chciałbym żeby lampka dawała mi jak najbardziej równomierne światło. Kolega z którym śmigamy ma tego MacTronica Scream, i on daje taką plamę światła, która jak drga na wybojach to strasznie szybko męczy mi wzrok :/, moja lampka samoróbka słabiej świeci "do przodu" ale jej światło jest tak rozproszone jakbym zapalił zwykłą żarówkę, tylko małej mocy i z nią dobrze mi się jezdziło. Ta lampka Sigmy podoba mi się bo widziałem, że można ją zamontować na kasku -> mniejsze drgania no i działa jak mega czołówka . Sam już niewiem , co do tego czy lampka będzie miała zewnętrzny aku czy wewnętrzny to wszystko mi jedno . Te latarki z linku Plastyka wyglądają troche jak MacTronic, o którym w pierwszym poście - ten ostatni pozdrówka
Plastyk Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 No właśnie, właśnie tak wyglądają, podobnie działają a są tańsze o ponad 100zł / sztuce. Edit: Z reflektorem OP to z mojego linka świeci szeroko, wcale nieźle na rower. Gdybym miał taki budżet, kupiłbym dwie takie i miał 1600lm, wisiałoby mi czy jest dzień, czy noc polarna. Ale ja już jestem ukierunkowany na zakup, teraz środków szukam wolnych, a więc jestem (za) bardzo stronniczy.
CoZaBzdura Napisano 18 Września 2012 Napisano 18 Września 2012 Co do zakłóceń to przy użytkowaniu Garmina 910XT z pulsometrem premium nie występuje wspomniany problem
Qba66 Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Łożeszkurdejaniemogę! Zbyt zielony jestem w temacie latarek, tak więc proszę Was o poradę. (A autora tematu by wybaczył mi dopięcie się pod ten wątek ) Podobnie jak założyciel tematu poszukuję latarki w okolicach 200zł - w ostateczności trochę więcej jeśli FAKTYCZNIE warto (cena za cały komplet wraz z ogniwem, ładowarką, mocowaniem) ;p Ma być do jazdy po lesie, kiedy to zastanie mnie zmrok. Mile widziany szeroki kąt oświetlenia i pewny uchwyt na kierownicę w standardzie OS. Zdążyłem się już zorientować, że nie warto pakować się w sklepowe wynalazki ze względu na cena/jakość - tylko szukać czegoś u Grega albo Bociana. Jednak dalej nie zmienia to faktu, że nie wiem co wybrać. Jak rozumiem, ogniwa w tych robionych latarkach można na trasie gdzieś wymienić bez większego problemu gdy zabraknie "mocy"? Fajnie gdyby latarka poświeciła te 2-3 h z jasnością wystarczającą do jazdy z umiarkowaną prędkością w lesie, a podczas jakiegoś trudniejszego odcinka trasy na 100% mocy dobrze doświetlała i pozwalała na uzyskanie tych 25 km/h ze spokojem, że nie zaatakuje mnie drzewo, które z nienacka wyskoczy zza krzaka Wiem, że w tej cenie nie mogę wymagać cudów. Pewnie, że wolałbym latarkę za 100-150zł ale chyba warto raz a dobrze w coś zainwestować? Tym bardziej że obecnie posiadam http://www.velo.pl/produkty/wyprzedaz/?m=2&pk=%&id=3803 to coś, co świeci wąskim strumieniem światła i nie powala w żadnym wypadku na kolana. Proszę o podanie jakiegoś konkretnego modelu albo linka do latarek chłopaków - bo nawet samo operowanie typem diody jest dla mnie zbyt niezrozumiałe Pozdrawiam wszystkich! Kuba
PKDeath Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Bocialarke mam i polecam. Ogniwo można bez problemu zmienić w trasie, jest wielkości jakby baterię AA powiększyć 1,5x. Dodatkowe ogniwa Panasonica NCR można kupić za 40zł, na 100% lampka na takim ogniwie działa ok. 2h. Tyle że 100% to jest overkill - jest za jasno. 70% jest optymalne. W trudnym terenie lampka na kierownicy i tak nie rozwiązuje problemu. Oświetla tylko tam gdzie kierownica wskazuje: jak się wpada w sekwencję ciasnych zakrętów zaczyna się robić niewesoło. Dlatego optymalnie jest mieć dwie dobre lampki: jedną na kierownicę i drugą na kask, żeby oświetlała tam gdzie się patrzy.
Qba66 Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Fakt, zdaję sobie sprawę z tego, że w ciasnych zakrętach nie ma możliwości doświetlenia mając lampkę tylko na kierownicę, ale od czegoś muszę zacząć. Lampka nie ma służyć typowemu nightride'owi ale pozwalać na przyjemne i bezpieczne dowiezienie moich szanownych 4 liter do domu z popołudnio - wieczornego wypadu - bo wieczór zapada coraz wcześniej i potrafi zaskoczyć Bocialarka jaki model? 3.0? Jaki koszt takiego wynalazku? Swoją drogą słyszałem, że Bocian miał wypuścić jakieś nowe wersje jego lampek.. Ktoś coś wie? I czy ewentualnie kontakt jakiś do Bociana bezpośrednio ktoś ma? (Bo chyba u niego najszybciej uzyskam informacje o tym, co może mi zaoferować za dane pieniądze )- inny niż przez forum "lampkowe"..
mariusz231 Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Masz mozliwosc kontaktu allegro, www.swiatelka.pl lub pandinus@onet.eu Mysle, ze komplet z allego za 200 na poczatek bedzie odpowiedi. Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
Qba66 Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Dzięki! A jak w porównaniu do Bocialarki mają się latarki Grega?
mariusz231 Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Na to pytanie niech sie wypowie forumowicz, ktory mial stycznosc z jedna i druga albo szukaj tu odpowiedzi http://www.forumrowerowe.org/topic/107880-oswietlenie-przod-do-300zl/ Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
Qba66 Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Dzięki za link. Temat przeczytałem i przeanalizowałem Hmm, na allegro widzę dwa pakiety od Bociana. XT-E 440lm http://moto.allegro.pl/bocialarka-xt-e-440lm-neutral-5000k-lad-ogn-uchw-i2622204283.html i XM-L 720lm - różnica - 100zł w cenie, a prawie 2 razy więcej światełka 440 lm to chyba jeszcze ciut za mało na komfortową jazdę po lesie? Powiedzmy, że byłbym w stanie dać te 300zł za XM-L'a - dobry wybór? http://moto.allegro.pl/bocialarka-xm-l-720lm-neutral-5000k-lad-ogn-uchw-i2639770457.html
mariusz231 Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Tu bym szukal odpowiedzi http://www.forumrowerowe.org/index.php?/topic/120938-[Lampka]-Co-kupisz-jak-masz-50-a-co-jeśli-masz-150zł#entry1133329 [Lampka] Co kupisz jak masz 50 a co jeśli masz 150zł Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
Plastyk Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Mam 440 od Bociana. Wystarczy do jazdy po lesie <30km/h, być może gdyby była na kasku więcej, wiesz, zakręty. Ja od tego zacząłem. Ale czuję, że chcę więcej, nie dla tego, że jest mało, po prostu mnie wciągnęło Dla tego teraz zbieram wolne fundusze na SF L2P Grega (Ref OP, XM-L T5 4B, reverse) być może HA III jak będzie miał. Tu masz temat wsparcia technicznego, na początku masz odnośnik do sklepiku też. SF L2P zostawię na kierownicy, a Bocialarkę 440 na kask wrzucę i będzie miód.
Qba66 Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 ..raz się żyje - zdecydowałem się na XM-L'a od Bociana. 720 lm brzmi już całkiem nieźle! więc jak na początek przygody wystarczy Tym bardziej upewnił mnie Twój post Plastyk o tym, że już słabsza wersja jest całkiem niezła Pytanie nr 2 zamówiłem zestaw latarka, uchwyt, jeden aku, ładowarka, pokrowiec - dokładnie jak w aukcji którą podałem wyżej. Teraz mi moi drodzy powiedzcie jakie aku dodatkowe dokupić? Na allegro ceny zaczynają się od paru zł do kilkudziesięciu. Czym się kierować? bo parametry nawet tych najtańszych wydają się dziwnie zachęcające typu 4300mAh...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.