Skocz do zawartości

[avid bb5]słabo hamuje

MichalVx

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji że stare klocki się wytarły kupiłem nowe i jest taki problem że gdy mocno wysune nieruchomy klocek to trze o tarcze tak że się nie da jechać a jak ustawie tak że nie trze to hamuje jak by chciał a nie mógł ;( prosze o pomoc bawiłem się ustawieniem linki to też nie pomogło

Skoro są to nowe klocki czyli muszą się dotrzeć - przejedź z 2-3 km często używając hamulca i problem powinien minąć (tylko uważaj bo ja ostatnio się tak bawiłem i użyłem hamulca przedniego na zakręcie i akurat wtedy musiał się dotrzeć, prawie glebę zaliczyłem).

na przodzie mam ceramiczne a na tyle organiczne brat powiedział że nie można go rozgrzewać bo się może zeszklić może ktoś coś na ten temat powiedzieć ? W poprzednich klockach było coś takiego że na początku żyleta była i tak do końca żywotu żyły przez 2 miesiące xD

Zeszklić się może tylko podczas jakiegoś wymagającego górskiego zjazdu.

A jak się za bardzo rozgrzeje gdy jade załóżmy 1 km i hamuje w ten sposób że aż parzy jak się go dotyka ?

Tylko w moim przypadku te hample w ogóle nie hamują jak nie trą a jak trą to sie nie da jechać pod górke bo trzeba dużo mocy włożyć a i tak sie ciężko jedzie

Tak hamulce tarczowe mają i nic nie zrobisz bez względu na to czy są zamontowane w rowerze, aucie, czy motorze muszą się dotrzeć aby mogły poprawnie działać. Co do zeszklenia się to tak jak przedmówca powiedział ,że musiałbyś je ładnie katować aby doprowadzić je do takiego stanu i to możliwe jedynie podczas jakiegoś wymagającego zjazdu.

Po pierwsze i to sobie zapamiętaj nie dotyka się ani tarczy ani klocków bo w ten sposób bardzo łatwo jest je zatłuścić i wtedy siła hamowania drastycznie maleje.

Po drugie nie wiem jaką masz tarczę ale ja będąc w górach , tarcze 160mm i ja ważę ok 70kg + rower ok 15-16kg hamowałem cały czas 1,5km(przy okazji złamałem mostek orzy glebie ..) i potem normalnie hamowały co prawda nie miałem wtedy jeszcze avid bb5 tylko br m416 ale tutaj będzie podobnie.

Po trzecie to normalne że tarcza jest gorąca ponieważ aby zahamować na tarczy musi być tarcie które tą tarcze rozgrzewa a co za tym idzie wytracamy na niej energię .

Przetrzyj benzyną ekstrakcyjną ,wtedy będzie tak jak powinno być bo i odtłuści ,a zarazem zmyje niepotrzebny syf. Ja 2 dni temu ścierałem papierem ściernym swoje klocki bo dostał się do nich jakiś olej czy inne dziadostwo, później wykąpałem je w benzynie ekstrakcyjnej, to samo z tarczami i hamulce jak brzytwa działają.

2i regulaminu

Podobno najlepsze są

Ceramiki

Później są

Metaliki i organiczne

ludzie piszą że organiczne mają większą moc ale się szybciej scierają a niektórzy piszą że metaliki mają większą moc a szybciej się ścierają więc najlepiej jakby jakiś fachowiec tutaj napisał

O zamiennikach masz calutki podpięty temat :)http://www.forumrowe...ane-zamienniki/

Od siebie polecę Kool Stopy czerwone- jak dla mnie klocki idealne, siła i modulacja miodzio.

Kupił bym te kool stopy czerwone bo mi polecali ludzie tylko że producent wymyślił sobie specjalny kształt klocka który jest o wiele mniejszy niż np w avid bb7 czego to nie zrobią żeby zacząć produkować inny kształt klocka żeby więcej zarobić ;(

pozatym jak mam dotrzeć klocek który prawie w ogóle nie hamuje bo gdy hamuje jakby nie mógł to szybko się zużywa bo nie blokuje koła tylko cały czas trze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...