Czeczen Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witam,mam zamiar wymienić łańcuch i nie wiem jak ze zużyciem wolnobiegu. Co o tym sądzicie ? Ja się nie znam za bardzo. Po drugie nie wiem jaki kupić łańcuch.Obecny to KMC Z-51.Może taki sam ? Lub proszę podawać propozycje,byle nie za drogi. Przepraszam za słabą jakość,ale robiłem telefonem, niemal przy zerowym oświetleniu. PS: Tak,wiem,mam uwalony napęd.Będę czyścił wszystko jak kupię nowy łańcuch.na razie nie jeżdżę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Wolnobieg jest w dostatecznym stanie, więc niewidzie potrzeby niczego tu wymieniać. Jeśli nic nie przeskakuje to nic nie ruszaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Muszę wymienić łańcuch bo jest rozciągnięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seebcioo Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 nie ogarniam . . . każdy łańcuch się rozciąga ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 A znasz taki, który się nie rozciąga?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Pewnie taki który jest 10 krotnie większy niz powinien być zastosowany ale taki sie racej nie zmieści Poza tym nowy łańcuch u ciebie = nowy wolnobieg bo na tym już nie pojedzie wiec jeździj na tym co masz albo kup nowy zestaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2012 To w takim razie jeżeli możesz,poleć jakiś zestawik,w umiarkowanej cenie. Byle 7 rzędów. @@ Tak a propos,radzisz zajeździć do oporu ? Czy to też ma negatywny wpływ na wózek i korbę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Ja twierdzę w przeciwieństwie do Puklusa, że nowy łańcuch się przyjmie i który ma rację?? Dlatego kup coś z podstawy KMC Z51 załóż i zobaczysz co będzie grane. Tu niczym nie ryzykujesz a jak trzeba będzie wymienić to wyboru wielkiego nie masz np. najzwyklejszy 7 rzędowy Shimano. Rozciągający się nadmiernie łańcuch niszczy kasetę/wolnobieg i samą korbę ale ana obrywa najsłabiej wytrzymując nie jeden. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2012 No w sumie racja,nawet gdy kupię łańcuch to w razie skakania dokupię wolnobieg po prostu. A co do wolnobiegu,w razie kupna czy taki wolnobieg byłby ok ? Jak już miałbym wymieniać,to na taki,który ma mniej niż 14 zębów na ostatniej zębatce i oczywiście poprzednich też mniej. Allegro To jedyny z 13 jaki znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 No i co z tego że łańcuch się rozciągnął. Każdy łańcuch się rozciąga. Jeżeli nie przeskakuje to po co go wymieniać. W czym Ci przeszkadza ten rozciągnięty łańcuch? Po za tym 7 rzędowa grupa nie jest warta żadnych tego typu zabiegów. Jeździj do oporu ile się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Cały czas terkocze na wózku,a po drugie skoro się nie opłaca wymieniać,to musiałbym kupić kasetę,więc nowe koło,a także przerzutki i manetki.Do tego wolę się przerzucić na tarcze,bo w warunkach innych niż suche,rower hamuje jak pociąg.Z tarczami wiąże się nowa rama i widelec,więc lepiej jak bym kupił nowy rower.Jeszcze się uczę,nie pracuję i 2000 na nowy nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seebcioo Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 A znasz taki, który się nie rozciąga?? przecież piszę, że się rozciąga dlatego nie bardzo rozumiem powodu zmiany "rozciągnął się" ? edit: nadal nie rozumiem autora, żeby wymienić wolnobieg trzeba zmienić manetki itd. ?? chyba jest już późno dla mnie na tak skomplikowane rzeczy ;D edit2: co do stanu to twierdzę jak beskid - znaczy raczej da radę ew. będzie się musiał trochę dopasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Chodzi mi o wymiane na np 9-cio rzędową kasetę,manetka na 7 chyba by nie podeszła ? A po drugie nie wiem czy by się w ogóle zmieściła na szerokość.Wiem,że odstępy w kasecie midzy koronkami są mniejsze,ale ja tam się nie znam..A żeby zmienić na kasetę,to musiałbym wymienić piastę.Ja się na przekładaniu szprych także nie znam,trzeba przecież chyba odpowiednio dociągnąć.. Nie wiem czy jest to warte zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Wszystko da się zrobić i to wcale nie będzie jakoś sporo kosztować (w porywach 200 zł). Przejść na 9sp można zawsze pytanie tylko w jakim celu skoro spokojnie wystarczy 8 sp. A jeszcze taniej to można wszystko zostawić i kupić tylko piastę 7 rzędową z taką samą kasetą. Za tym nie jestem więc możesz wymienić lub kupić całe koło z bębenkiem pod kasetę 8/9 sp i założyć kasetę 7 rzędową. Taki patent wymaga tylko zastosowania podkładki na bębenek i tyle. Masz wtedy na przyszłość pole manewru w kierunku przejścia jak wspomniałem wcześniej na 8 sp. lub nawet 9 sp. Tu masz przykład na tanie koło http://allegro.pl/ko...2602667118.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Wg mnie 2 ostatnie zębatki nie nadają sie na nowy łańcuch a koszt kompletu to w porywach 50zł wiec nie ma sie co rozwodzić za bardzo. Ale można kupić łańcuch jak sie nie przyjmie zawsze sie przyda na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Wszystko da się zrobić i to wcale nie będzie jakoś sporo kosztować (w porywach 200 zł). Przejść na 9sp można zawsze pytanie tylko w jakim celu skoro spokojnie wystarczy 8 sp. A jeszcze taniej to można wszystko zostawić i kupić tylko piastę 7 rzędową z taką samą kasetą. Za tym nie jestem więc możesz wymienić lub kupić całe koło z bębenkiem pod kasetę 8/9 sp i założyć kasetę 7 rzędową. Taki patent wymaga tylko zastosowania podkładki na bębenek i tyle. Masz wtedy na przyszłość pole manewru w kierunku przejścia jak wspomniałem wcześniej na 8 sp. lub nawet 9 sp. Tu masz przykład na tanie koło http://allegro.pl/ko...2602667118.html Nie chcę zmieniać koła,bo nie nazwę tego roweru przyszłościowym.Nie warto wg. mnie wkładać teraz tych 200 zł,czy tam trochę mniej,tylko dlatego,że kiedyś tam może zmienię na kasetę z większą ilością rzędów. Wystarczy 7sp z mniejszą ilością zębów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Ja jak przechodziłem na 9s ładnych kilka lat temu to za piastę dałem 20zł, za kasetę 25, manetek nie miałem to sobie zrobiłem ... Więc jak sie chce to można tanim kosztem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Rozumiem,ale nie widzę sensu takiej zmiany i kombinowania,tylko ze względu na dodatkową zębatkę,czy tam dwie.Na dodatek na to koło nie założę tarczy,na moją ramę hamulca także nie założę,więc totalnie bez przyszłości. Gdybym był dwa lata temu mądrzejszy,to bym dozbierał parę stówek i kupił taki,który pozwoli na bezproblemową rozbudowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Jeśli w przyszłości masz zamiar posiadać coś bardziej nowocześniejszego to faktycznie inwestycja poza to co jest potrzebne jest zbędna. Swego czasu też się broniłem przed wymianą wolnobiegu do czasu aż w terenie nie pękła mi ośka i to przelało czarę goryczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Tak,mam plany co do wyposażenia się w nowy rower,nie wiem w jakim czasie,ale na pewno nie krótkim. Dlatego chcę po prostu trzymać go przy życiu i usprawniać go najmniejszym kosztem. Tak więc zastanawiam się czy ten będzie odpowiedni Allegro Lub może ten Allegro Nie wiem czy jest droższy ze względu na jakość,czy znaczek shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Nie ma co szaleć bo wystarczy taki http://www.cyklotur....MF-TZ21-SHIMANO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Gdybym był dwa lata temu mądrzejszy,to bym dozbierał parę stówek i kupił taki,który pozwoli na bezproblemową rozbudowę. No ale ja nie widzę problemu, upgradeujesz teraz pomału, cześć po części a za jakis czas kupujesz sobie ramę, nie musi być wypasu za 1500zł, accenta spokojnie można w okolicach 300zł dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Nie ma co szaleć bo wystarczy taki http://www.cyklotur....MF-TZ21-SHIMANO Taki mam teraz,ale te 14 zębów na ostatniej czasem to za dużo.Czy przy 13 będzie odczuwalna różnica ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Tak nieznacznie ale tak, porównywalnie jak zmiana korby z 42 na 44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2012 TZ21 jest w tej samej cenie co Sunrace,więc czemu by go nie kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.