Skocz do zawartości

[rama] opinia na temat ramy

andypl78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Czy ktoś ma więcej informacji, że rama z linku obsłuży koła 28 cali ?

Wg sprzedającego ona jest pod koła 26cali ale nie wie czy obsłuży większe koła.

Link do aukcji: http://allegro.pl/sh...item=2628645657

Czy ta rama jest warta tej ceny ? czy też gdzieś znajdę tańszą fajną ramę aluminiową pod koła 28 cali, stery pół zintegrowane, mufa 68mm.

Rama będzie służyła do złożenia roweru do jazdy po mieście a czasami po bezdrożach dla osoby o wzroście 185cm i wadze ok 110kg.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Moja full wczoraj właśnie pękła ;/ pod mocowaniem górnego sworznia od dampera ;/.

Szukam używanej ramy max do 350zł bo ostatnio trochę wydałem na osprzęt i pusto w portfelu ;/

Dokładniejsza specyfikacja...rama pod koła 28 cali na wzrost 185cm waga ok. 110kg, mufa suportu 68mm, mufa amortyzatora 12cm, hamulce tarczowe i żeby nie było problemu z przełożeniami 9 lub 10 rzędowymi ;)

Znalazłem jeszcze ramę wheelera fula ale jakieś dziwne zadrapanie na trzecim zdjęciu na wahaczu.

http://allegro.pl/ra...2640544395.html

Tutaj znalazłem nowego wheelera ;)

http://e-bmx.pl/opis/581750/wheeler-6600-zx.html

Tylko czy on będzie się nadawał pode mnie ?

Napisano

Rama do kół 26 cali obsłuży KOŁA 28 cali - jeśli założy się na te koła opony inne niż opony mtb. Z powodzeniem można zakładać opony asfaltowe typu slick czy takie z lekkim bieżnikiem i w rozmiarze "przełajowym".

Koleś nie pisze śmiesznych rzeczy - potwierdzeniem jest zdjęcie z zamontowanym dużym kołem w takiej konfiguracji.

Napisano

Co do tego wheelera - wydaje mi się, że przy twojej wadze może ona pęknąć - mimo że jest to produkt do jazdy w terenie.

Jeśli koniecznie chcesz ramę z amortyzacją tylnego koła to lepiej byłoby wybrać taką, która ma klasyczną prostą rurę podsiodłową od węzła z górną rurą aż do mufy suportu.

Napisano

Miejsce na koło 700c z "lajtowa" oponą jest i tu nie ma co dyskutować ...

@@tobo, w związku z tym tematem mam do bardziej doświadczonego pytanie :)

Czy v-ki mają wystarczający zakres regulacji aby złapać obręcz 700c w ramie pod koła 26` ?

Pozdro

Napisano

Miejsce na koło 700c z "lajtowa" oponą jest i tu nie ma co dyskutować ...

@@tobo, w związku z tym tematem mam do bardziej doświadczonego pytanie :)

Czy v-ki mają wystarczający zakres regulacji aby złapać obręcz 700c w ramie pod koła 26` ?

Pozdro

Chodzi ci o umiejscowienie piwotów tak by zakres przesuwu klocka pozwolił użyć v-brake z kołem 28 cali?

Hm nie zetknąłem się z taką kombinacją na żywca, czyli rama 26 a koło 28, z odwrotną tak, wtedy nie było to wykonalne.

Napisano

Wejsc to moze (nie wiem) wejdzie ale nie bedzie wiele miejsca na blotko no i jezeli rama jest pod V-ki to z tyłu będa one za nisko i trza bedzie adapter kupic/dorobic, do tego zmieni sie geometria ramy i nie bedzie ona juz taka fajna jak by byla na kolkach 26" (pponieważ na takie zostala zaprojektowana-logiczne), także imho nie warto w to sie pchac, albo wsio 26 albo 28.

Napisano

V-ki mnie nie interesują ;) przeniosę tarczówki 160mm z mojej starej ramy a błotnik tylny mam mocowany do sztycy pod siodełkiem i teraz pytanie czy kupować.

Jest też dostępna fajna nowa rama Accenta Shannon 22'' pod koła 28cali ale nieznam tej firmy ;/

Napisano

Nie ma czegos takiego jak opona o rozmiarze ...x1,75. To w przypadku kazdego producenta inne wyobrazenie o rozmiarze i jedyne co mozna zrobic to sprawdzic czy konkretna opona bezpiecznie wejdzie.

Accent to marka polskiej firmy Velo (velo.pl), bardzo popularna.

Napisano

czemu po prostu nie kupisz ramy pod kola 28 jesli na takich jezdzisz? Nie bedziesz mial chociaz problemu "czy wejdzie". A hamulce bez problemu tam tez założysz przeciez

Napisano

Jeśli byś zauważył w tym przedziale cenowym ramy 20cali i większe pod koła 28cali ciężko dostać.

Niestety ale producenci zapomnieli o ludziach wyższych i skupili się na ramach pod koła 26cali a to, że czasami taka rama obsłuży koło 28cali dlatego pojawiają się pytania co do ram.

Ja nie zaliczam się do ekspertów w tym zakresie i słucham rad osób, które mają większe na tym polu doświadczenie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...