Greg00 Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Co ciekawe Ostatnio zauważyłem - co widać też na tym filmiku że do części rowerów montowane są sztyce bez offsetu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazzz Napisano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Oglądając zdjęcia Cubów w Galerii 29 zauważyłem coś co mnie na początku jeżdżenia swoją Żmiją LTD denerwowało. Po zakupie roweru jeden drobiazg w ramie wydawał mi się niedopracowany. Podczas ostrzejszej jazdy dochodziło do stukania przewodu hamulcowego o dolną powierzchnię górnej rury. Mniej więcej po środku pomiędzy zaczepami. Jakoś to ustabilizowałem (po partyzancku). Póżniej przeglądając zawartość pudła od roweru znalazłem mały przyklejany zaczep rozwiązujący ten problem. Widać go na niektórych katalogowych zdjęciach tych rowerów. Ale najczęściej nie jest ten zaczep założony. Także na kozach wystawionych w sklepach. Widzę, że w modelach na 2014 nie rozwiązano tego w inny sposób. Pewnie przyda się ta informacja nie jednemu fanowi marki. I zmusi do obejrzenia zawartości pudła od roweru. Ps. Ładna ta rama ze zdjęcia powyżej. Super zestawienie kolorystyczne. Czy w niej wszystkie 3 przewody idą wewnątrz ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzikiDzinkss Napisano 12 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Bazzz możesz dokładnie sprecyzować ew. jakieś zdjęcie z zaznaczeniem w którym dokładnie miejscu bo tez coś mi stuka, pstryka i nie moge tego namierzyc. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazzz Napisano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 (edytowane) Wiedziałem, że informacja przyda się. Patrz w załącznik. Kolorki co prawda nie "moje" , ale za to jak ładnie kontrastują z zaczepem. Na czarnej ramie zaczep "znika". I oczywiście nic więcej nie stuka. Poszukaj dokładnie w opakowaniu, gdzie były nalepki zabezpieczające przed otarciami ramy od linek. Sam zaczep składa się z 2 części. Po przyklejeniu podkładki do rury wciska się w nią "skobla". Zdziwiony byłem, że w sklepach stoją złożone rowery bez tego. Dlaczego? Ps. Napiszcie , komu to info przydało się? Edytowane 12 Listopada 2013 przez bazzz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisster Napisano 12 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Mam Cube LTD Race z 2013 roku i również nie mam wspomnianego zaczepu. Pancerz oczywiście stukał niemiłosiernie o ramę, podkleiłem w kilku miejscach samoprzylepne "podkładki", które służą tak naprawdę do przyklejania pod krzesła, nogi stołu i innych mebli. W jakimś stopniu zdają egzamin, ale przydałby się taki orygninalny zaczep. Będę dawał niebawem rower na 1 przegląd to wypytam czemu tego nie dostałem. Dzięki za info! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pejot1975 Napisano 12 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Ps. Napiszcie , komu to info przydało się? Kurcze a glowiłem sie po co mi to dorzucili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 12 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Czy w niej wszystkie 3 przewody idą wewnątrz ramy? Wewnątrz tylko idą linki od przerzutek, hamulec idzie na zewnątrz i jest prowadzony od spodu A co do telepania, obijania pancerza miałem to samo w treku tylko nie pamiętam czy 6500 czy 8500 Uchwyt samoprzylepny kupiłem za 4zł jak na foto i rozwiązało problem, więc jeśli chodzi o cune to tylko plus że dodają to gratis Jak ktoś będzie szukał to nazwa to aligator gripper II lub III (jeden jest na kleju a drugi z opaską) dla przykładu http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2013,inne,7081 a co do mojego sl'a to czeka jeszcze na resztę podzespołów (rama leży w pudełku i prosi się o złożenie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzikiDzinkss Napisano 13 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Dzięki wielkie, dzisiaj poszukam w torebce z gratami od roweru bo jest to strasznie irytujące. Mam nadzieje ze tego nie wyrzuciłem. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazzz Napisano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Prostota i asceza jest piękna. Szkoda, że na przyszły rok nie będzie wersji black-anodyzowanych. http://www.youtube.com/watch?v=OkYhfxfdoZg . Otoczenie też robi swoje. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez bazzz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 @bazzz To prawda sam mam LTD SL w anodzie... taka czarna strzała Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalk now Free Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ale przecież można wymienić ramę w LTD PRO 29 2014 na ramę Reaction 29 anodyzowaną i mamy kolor czarny anodyzowany . Kolory pasują . http://www.cube.eu/bikes/mtb-hardtail/ltd/ltd-pro-29-blackline/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazzz Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Z pozdrowieniami dla "miłośników" marki. ps. Niestety nie mój wyrób i pomysł. I żeby nie było, że tylko bułki. Zawsze można sobie po-pierniczyć. http://alouette.bikestats.pl/1067343,Do-pracy-bez-pracy.html ** AMEN **. Edytowane 1 Stycznia 2014 przez bazzz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor76 Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Ja kupiłem Cuba LTD 26" 2013 tydzień temu. Zapłaciłem 3149 zeta (prawie 1000 mniej od cennika). Zastanawiałem sie jeszcze nad Krossem level a8. Kross trochę lepszy osprzęt miał: hample ( tutaj Cube zaoszczędził sakramencko) korbe, piasty. Jednak jak zasiadlem na tych dwóch, to Cube rewelacja. W Krosie ciągnęło mnie za bardzo do przodu (mam 178 cm i przymierzalem ramę 18"). Dużo wygodniejszy był Cube, no i 100 zeta tańszy i ładniejszy;). Słabszy osprzęt nie przekreślił mojego wyboru. Mówcie co chcecie, dla mnie Cube to Cube . A tutaj linki bików, które porównywalem http://rowerycube.pl/pl/p/Rower-gorski-Cube-LTD-26-2013/365 http://www.goride.pl/kross-level-a8-2013-akcesoria-za-400zl-wysylka-kurierem-dhl-gratis-p-285.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 (edytowane) Zobaczyłem i żal było by się nie podzielić tym widokiem Cube w nowej odsłonie pełen artykuł pod linkiem http://reviews.mtbr.com/eurobike-2013-lauf-tr29-fork-%E2%80%93-990-grams-60mm-of-travel fotki http://reviews.mtbr.com/eurobike-2013-lauf-tr29-fork-%E2%80%93-990-grams-60mm-of-travel/paint-to-match Jak ktoś chciałby kupić sobie amorek to można zrobić preorder http://www.laufforks.com/PreOrder.aspx Edytowane 28 Lutego 2014 przez Greg00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazzz Napisano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Widzę, że zainteresowanie KOSTKAMI znacznie wzrosło w tym roku. Padają pytania o właściwości ramy. W 2014r rama się nie zmieniła. Więc wątek jak najbardziej nadal aktualny. Opisałem na wcześniejszych stronach parametry ramy z mojego pomiaru posiadanego roweru w rozmiarze 21. Dokładniej w okolicach strony 8. W połowie rury podsiodłowej przekrok jest na wysokości 81,5 - 82,0cm. Jak macie jeszcze jakieś pytania to pytajcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazzz Napisano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) Minęła pierwsza rocznica przygód z moją czarną kostką LTD 29. W tym czasie nie było żadnych awarii. Wszystko chodzi jak należy. Niewiele się zużywa. Przerzutki działają bez zarzutu. Hamulce także. Zaciekawiło mnie zachowanie opon. Już w chwili zakupu rozglądałem się za następnymi , ponieważ mówiło się wszędzie, że te fabryczne szybko się zużywają. Nadal mam kupione z rowerem Rapid Rob -y. I tu zmieniły się ich właściwości. Klocki w nich starły się do połowy na szczycie opony. W terenie sprawowały się dobrze. Ale na twardym (asfalt,beton,kostka) czuć było lekkie kołysanie na wysokich zębach i piszczenie. Oczywiście trzymanie bez zarzutu. Obecnie po starciu o połowę nic nie skrzypi i znacznie wzrosła prędkość (zmalały opory toczenia). Dziwię się, że tak długo wytrzymały i oczywiście bez "kapcia". Wygląda na to, że wytrzymają ze mną kolejny sezon. Niewątpliwie następne opony będą z tej samej stajni. Jakość całego roweru godna pochwały. Rower nadal wzbudza we mnie zachwyt. Edytowane 13 Maja 2014 przez bazzz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 15 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 LOL Nie wiem czy zauważyłeś, ale prowadzisz tutaj monolog. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzikiDzinkss Napisano 15 Maja 2014 Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 A mi w LTD pro 2013 zaczęło walić w tylnym kole przy pedałowaniu. Okazuje sie ze wolnobieg ma spory luz i dokrecenie nic nie daje. Panowie co począć, oddawać na gwarancje bo mam daleko ok 200km w jedną stronę, czy tez rozebrać to wszystko i obejrzeć ten bębenek bo gdzieś wyczytałem ze to standard przy tych piastach i podkładka załatwia sprawę? Help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 15 Maja 2014 Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) Nie wolnobieg, tylko kaseta. Każdy serwis to naprawi za parę zł Edytowane 15 Maja 2014 przez gad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor76 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) Szanowni, mam Cube LTD 26' z 2013 roku. Kupiłem do niego pedały SPD no i oczywiście obówie. Ponieważ buty SPD są na dość grubej podeszwie zmuszony byłem podnieść siodełko o jakieś 1,5-2 cm. Wszystko byłoby super, gdyby nie ból karku, który zaczynam czuć po 20 km. Chyba będę musiał pomyśleć nad mostkiem 35 stopni lub nad podkładami pod kierownicę. I tutaj moje pytanie, czy w LTD jest w ogóle taka możliwość i czy rura sterowa pozwoli, żeby założyć podkładki? A może macie inny pomysł, aby zniwelować ból w karku? będe wdzięczny za każdą podpowiedź i sugestie Edytowane 21 Maja 2014 przez jawor76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99tomcat Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Podkładki możesz przenieść spod mostka nad mostek ale nie dołozysz już nic wiecej do dociętej na wymiar sterówki amortyzatora Mozesz pobawić się długością mostka i ewentualnie jego kątem.Zobacz czy przesunięcie siodełka tył-przód i zmiana jego kąt coś da.Dziwi mnei tylko jedno zakup spd a potem przy rowerze o turystycznej mało sportowej geometrii chęć podniesienia mostka. Może trzeba było kupić crossa.Zwykle ludzi w tym ja w cube tarują sie obniżaniem mostka i zmianana dłuższy w celu wyciągnięcia sylwetki, a tutaj kolega che iść w drugą stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor76 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Jak kupowałem LTD, to brałem tez pod uwagę Krossa A8. Miał on jednak dłuższą rame i za bardzo ciągnęło mnie do przodu. Jak wsiadłem na Cuba to poczułem sie jak w fotelu . Rower crossowy nie do końca mnie rajcuje, bo mimo wszystko jeżdżę często w dość trudnym terenie i mtb jest lepszy, nie brałem więc crossówki w ogóle pod uwagę. Nie ma jednak gdybać wirtualnie, ze lepiej byłoby.... Zwykle ludzie jak chcą wydłużonej sylwetki, to kupują rowery z bardziej agresywną geometrią, dla mnie LTD jest takim kompromisem. Było wszystko cudownie do teraz. Mam nadzieję jednak, że mostek o większym stopniu cos pomoże. Spróbuje tez pobawić sie siodłem jak kolega sugerował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Koledzy proszę o radę. Kumpel uparł się na karbonową ramę. Rower raczej pod rozbudowę więc gratami bym sie nie przejmował. Czy 19" http://www.im-motion.pl/pl/product/1817/Reaction_GTC_PRO_29 będzie dobry na 185 wzrostu. Dodam ze gościu raczej rekreacyjnie jeździ, może raz na rok jakiś start w maratonie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietrushkin Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 19 będzie za krótka, niech przymierzy 21 (jak ma taką możliwość) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Racja, jak rekraacyjnie, prawdopodobnie lepiej 21 mu posłuży. Ja wybrałem przy 190 wzrostu aluminiowe 23 i do rehabilitacji i rekreacji sprawdza się w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi