Skocz do zawartości

[przerzutki] SRAM x7 czy x9? Który model wybrać

zondrin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pytanie bo borykam się z wyborem kompletu przerzutek SRAM X7 (ok. 370) a X9 (ok. 490) manetki już mam kupione X7 i zastanawiam się czy jest sens dorzucenia tych 120 złotych do wyższego modelu który według mnie daje tylko mniejszą wagę. Czy zyskam coś więcej niż tylko mniejszą wagę bo mogę się mylić? Jakie jest wasze zdanie

Pozdrawiam.

Napisano

Może taką?

Sram X.9 long biała 3x10rz. przerzutka :: bikecenter.pl

Pomijam fakt,że manetki X7 3x10 są ... kiepskie raczej.

Dokładnie nad taką myślałem :) czemu są kiepskie? Jak na razie z różnic które wyłapałem to różnica wagi. Powiem szczerze nigdy nie narzekałem na serie X7 (rocznik 2006) fakt chodzą głośno ale precyzyjnie i nie trzeba regulować ich co trochę jak zestaw XT mojego brata. Chciałbym wiedzieć jakieś inne różnice miedzy X7 a X9 czy warto dopłacać jeśli tak to w przyszłości zmienię i manetki o ile faktycznie są kiepskie.

Napisano

W manetkach X9 cyngle są na łożyskach kulkowych :D Mam cały napęd na x9 3x9 i nie mogę narzekać. Zmiana jest po prostu świetna. Jeździłem wcześniej na XT tylko z manetkami Deore i twierdzę, że najwięcej zależy od manetek.

• Mod Team
Napisano

Jeśli faktycznie musisz dopłacić 120 PLN do X9 to , w Twoim przypadku ( manetki X7) , nie warto- nie odczujesz poważniejszych różnic w pracy.

X9 da wiekszą precyzje pracy,ale w połączeniu z posiadanymi manetkami nie odczujesz tego.

Napisano

Kup X7 na przód i X9 na tył. Choć te X7 nowe na tył z grilonowym ramieniem bardzo fajnie się prezentuje.

Szczerze na wyglądzie mi nie zależy, tylko na jakimś konkretnym porównaniu serii X7 do X9 :) a mam na razie wagę i łożyska na manetkach w X9 chociaż mam już manetki X7 ;)

Napisano

Tak naprawdę główna różnica to waga. Nie wiem co chciałbyś porównywać - precyzję działania? To nie zależy od samej przerzutki, a jak już ją dobrze wyregulować to nie zauważysz pewnie żadnej różnicy między x7 czy xx.

Napisano
Tak naprawdę główna różnica to waga.

Jeśli chodzi o przerzutki to waga (materiały z jakich jest skonstruowana każda z serii) jest chyba główną różnicą. Pomijając fakt że im wyższy model działa bardziej precyzyjnie ale to też zależy od manetek, linek, regulacji itp.. Tyle się dowiedziałem z tego forum i po poszperaniu... Myślałem że są jakieś większe różnice dla których warto by było dopłacać...

Napisano

Osobiście nie dał bym przerzutki X-9 do manetek X-7

Wzrost precyzji, tudzież szybkości będzie zerowy.

Jestem zdanie, że lepiej montować lepsze manetki niż przerzutki :thumbsup:

Napisano

Osobiście nie dał bym przerzutki X-9 do manetek X-7

Wzrost precyzji, tudzież szybkości będzie zerowy.

Jestem zdanie, że lepiej montować lepsze manetki niż przerzutki :thumbsup:

Manteki kupiłem prawie za darmo od znajomego z nowego roweru, w razie czegoś zawsze można wymienić chociaż cena manetek X9 już mnie przeraża (połowa ceny zestawo przerzutek) :P

No jeszcze jest wygląd/kwestia lansu - laski lecą na tych od grupy x9 w górę :P

Nie jestem lansiarzem i nie znam dziewczyny która by rozróżniła Shimano od Sram ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...