Kemesz Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Cześć ! Mam do Was pytanie, czym myć rower ? Płyn do mycia naczyń / szampon samochodowy / inne ? Myć go gąbką i szczotką ? Czy może pomóc sobie myjką ciśnieniową na stacji ? Jeżeli macie jeszcze jakieś porady co do mycia, to prosiłbym żebyście je tu napisali. Pozdrawiam !
gabriel86 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Witam. Polecam myjkę ciśnieniową do mycia roweru totalnie zgruzowanego ( błoto wszędzie ) UWAGA: omijaj piasty, suport i stery, a po myciu warto sprawdzić nasmarowanie łańcucha. Jeżeli rower jest tylko zakurzony, gąbka + woda z ludwikiem. Do nabłyszczania polecam preparaty Finish Line Do czyszczenia zabrudzeń od smarów i/lub oleju używam Cx-80 ( nie mylić z wd40) UWAGA: omijać tarcze hamulcowe, zaciski, klocki hamulcowe i obręcze przy h-cach typu V
Kemesz Napisano 13 Września 2012 Autor Napisano 13 Września 2012 2i Dzięki za poradę kolego, a czy zamiast Finish Line'a mogę użyć wosku samochodowego ?
gabriel86 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Dzięki za poradę kolego, a czy zamiast Finish Line'a mogę użyć wosku samochodowego ? Przede wszystkim przeczytaj ulotkę od danego preparatu ( zastosowanie itp ). Pzdr.
gandw1 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Ja myję szamponem samochodowym, woda ze zwykłego węża ogrodowego, czyli ciśnienie niezbyt wysokie. Ze dwa razy zdarzyło mi się nawoskować woskiem samochodowym z dobrym efektem.
Lumperator Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Wosk samochodowy da rade. Tak dla informacji nabłyszczenie lepiej widać na ciemniejszych barwach.
gabriel86 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 2i Odnośnie wosku... moje doświadczenie... Wosk idealnie nabłyszcza, ale użyłem jakiegoś dziwnego, do którego bardzo przylegał kurze. Ciekawe czy to kwestia składu czy jakości... Ale warto uważać. Pzdr.
giercio28 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 To i ja wtrące swoje 2 grosze Ostatnio swojego Hexa V6 (czarnego w macie) tempo polerowałem. A ja w ogóle. zapomoniałem że to mat jest i białe ślady zostaną. I tak już zostało. Teraz jak jest troche mokry to w tych miejscach wychodzą te plamy białe. Mam nadzieję że kiedyś to z czasem się wypłucze Także uwaga by matu nie traktować żadnymi woskami itp. itd.
wojszat95 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Ja tam myję rower tak...Jeżeli jest w miarę jeszcze, i go ,,widać''(czytaj:Nie uwalony bardzo mocno) to właśnie woda ciepła z płynem do mycia naczyń i wiem, że nic się lakierowi nie stanie a z innymi preparatami to jest różnie niestety... Oczywiście wcześniej wypłukuję, albo staram się wypłukać wodą z węża czyli nie za wielkim ciśnieniem brud z grubsza.....Na koniec spłukuję i daje radę Natomiast jeśli rower jest obłocony w cholerę, to pozostaje myjka ciśnieniowa.2zł i rower umyty Tylko uważać na w/w rzeczy ;-) Nie nabłyszczam , nie poleruję ani woskuję ramy - bo po co? Rower musi jeździć a nie wyglądać, szczególnie mój który co chwilę lata po lesie i co chwilę jest obłocony więc wygląd jest na 2gim miejscu....Amen Myślę, że sposobem takim jak ja myje tutaj 3/4 jak nie praktycznie wszyscy tego forum, bo co tu innego wymyśleć, ew. może to się różnić drobnymi szczegółami ;P Jeśli chodzi o napęd to masz podklejone tematy także je przeczytaj i będziesz wiedział jak ładnie wyczyścić i nasmarować napęd
giercio28 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 wojszat95. Ja myje tak samo. tzn. jak jest jeszcze w miare brudny to też go daje jużkarcherem na małym cisnieniu i jest igła Tylko raz mnie tak korciło żeby go tą pastą zrobići stało się. Poprzednie rowery jak miałem w zwykłym lakierze i jeden w chromie to pięknie wyglądały.
wojszat95 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 2i regulaminu Widzisz...Polak mądry po szkodzie Zawsze trza ,,paczeć'' ;-)
kato39 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 ja myje płynem do naczyń i miękką szmatką a felgi i opony miotełką
Kemesz Napisano 14 Września 2012 Autor Napisano 14 Września 2012 To i ja wtrące swoje 2 grosze Ostatnio swojego Hexa V6 (czarnego w macie) tempo polerowałem. A ja w ogóle. zapomoniałem że to mat jest i białe ślady zostaną. I tak już zostało. Teraz jak jest troche mokry to w tych miejscach wychodzą te plamy białe. Mam nadzieję że kiedyś to z czasem się wypłucze Także uwaga by matu nie traktować żadnymi woskami itp. itd. hmm.. Dosyć dziwne. Ja również posiadam Hexa V6 z '11 r w czarnym macie, i gdy go próbowałem woskować Sonaxem, i Autolandem żadnych plam nie było. Może dlatego miałeś plamy, że była to pasta lekkościerna ?
giercio28 Napisano 14 Września 2012 Napisano 14 Września 2012 A bardzo możliwe wiesz ? To pasta Tempo firmy K2
Kemesz Napisano 15 Września 2012 Autor Napisano 15 Września 2012 Tak kolego, to jest pasta lekkościerna. Mam taką samą Jest super do usuwania rys na lakierze, czy śladów po innych lakierach lub ciężkich brudów. Ale broń boże nie poleruj tym rowerku ! Zwykły wosk do samochodu i rowerek miodzio zwłaszcza efekt widać w miejscach niematowych. Nie polecam wosków dla leniwych w sprayu. Nasze tarcze nie lubią tego :< w razie pytań (o Hexa lub nie) pisz
giercio28 Napisano 15 Września 2012 Napisano 15 Września 2012 2i regulaminu Tak jak już pisałem... za późno. Dam Ci link do tematu z Hexem i wjedziesz sobie w fotki. Tam masz zdjęcia tego "osadu". Wiecie może czym to teraz usunąć? [rower] Kross Hexagon V6 - Wasze Rowery - Forum Rowerowe - Największe w Polsce
Kemesz Napisano 15 Września 2012 Autor Napisano 15 Września 2012 Popróbuj rozpuszczalnikiem w nie widocznym miejscu. Ew. Spróbuj to zetrzeć tą pastą, lub zawoskować/spolerować. Off: Pedały i opony porażka w hexie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.