Skocz do zawartości

[suport, wawa] zapieczony suport + zniszczone ząbki

zarazek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest sobie stary prawie 20-letni rower, a w nim suport (nie bardzo wiem jaki), ale w wieku około 5 lat. Suport już rżęzi, więc kupiłem klucz i próbowałem go odkręcić, ale jest zapieczony na amen i pourywałem ząbki. Czy jest jakiś sposób na usunięcie takiego suportu bez zniszczenia główki ramy? Ewent. może ktoś zna namiary na serwis rowerowy lub ślusarza z Wawy/okolic, gdzie z takim czymś powalczą?

Fota poglądowa:

sup.jpg

Napisano

nie chce dołowac u kupla miałem podobny problem, iu skonczylo sie na tym ze poszlismy do znajomego slusarza i prubowalismy kluczem pneumatycznym ale nic, skonczyl sie na tym ze sprezarke ustawilismy na 24 bary i musielismy palnikiem podgrzewac suport i powolutku powolutku drgneło, ale pózniej cała główka do czyszczenia i malowania była. przy mocowaniu nowego mnie juz niebylo ale podobno przez te odkrecanie gwint sie uszkodził to nowy suport musieli "wklejac" na jakies tam cos, ale nie chcem straszyc moze ktoś podrzuci Ci jakis inny dobry pomysl

Napisano

Spróbuj innej metody (zakładam, że klucz jeszcze łapie ząbki, w chociaż jednej z misek). Wkręć klucz w imadło. Dalej dopasuj klucz do ząbków w suporcie. Poproś drugą osobę o pomoc. Jedna osoba pilnuje, aby klucz nie wyskoczył z ząbków oraz częściowo kręci. Druga osoba tylko kręci.

Powyższa metoda jest dla mnie najlepsza. Rozbierałem już na części pierwsze kilka rowerów z początku lat 90tych. Zawsze skutkowało- bez względu na połączenie (alu-stal czy stal-stal).

Pamiętaj o właściwych kierunkach odkręcania. Na stronie bez zębatek (lewej) masz standardowy prawy gwint (odkręcamy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara). Po stronie przeciwnej (z zębatkami) gwint jest na 90% lewy, czyli odkręcasz kręcąc w prawo.

Napisano

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. W mojej ocenie ząbki w suporcie (nie jestem pewien czy to miski, czy cały suport) są na tyle zniszczone, że odkręcanie kluczem nic już nie da. W grę wchodzą tylko agresywne metody (o ile takowe istnieją) - ze zniszczeniem gwinu i ponownym nagwintowaniem główki włącznie.

• Mod Team
Napisano

To jest strona lewa. Strone lewą mozna zostawić i odkręcać stronę prawą. Wtedy zostanie sama miska która można sie łatwo pozbyć. Chyba ze obie strony sa tak zmasakrowane to moze być problem, jednak szlifierką kątową i kluczem francuskim można wiele :D

Napisano

Jest to do zrobienia, koszt w warsztacie około 70- 100 zł, bez odpowiedniego sprzętu będzie Ci ciężko.

Napisano

Jeśli ząbki chodź troche łapią to musisz zastosowac wzmocnienie tak zeby klucz nie wypadał, w tym celu zaleznie od tego jaki masz klucz,

narzedzia_sciagacz_suport.jpg

nakładasz go i uzywasz podkłądki wkrecasz śrube w miejsce śruby korborej, tworzysz kołnierz który trzyma całość i nie musisz sie martwić wyskoczeniem z ząbków.

Ale uwaga z racji ze robisz to na styk jak tylko suport ruszy musisz popuścić śrube korbową.

Zawsze warto też walnąc młotkiem w klucz moze gwint sie troche poruszy.

PS suport 20 lat na pewno nie ma:)

• Mod Team
Napisano

Na poxipol nie dasz rady tego zamocować na tyle mocno, aby klucz nie wypadł.

Najlepiej tak jak napisał Arthain, włożyć klucz, wkręcić śrubę z podkładkami w ośkę i masz pewność, że klucz nie wypadnie.

Potem kluczem z przedłużką próbujesz, tak aby mieć większą dźwignię.

Jeśli to nie poskutkuje, to uderz młotkiem kilka razy w oś, zawsze trochę gwinty powinny się poruszyć i przystąp do kolejnej próby.

W przeciwnym razie ja próbowałbym umiejętnie przeciąć miski i postarać się je wyciągnąć.

Jak nie dasz rady bez uszkodzenia gwintu to i tak będziesz musiał gwintować od nowa.

Napisano

Próbowałem używać zacisku stolarskiego, ale to nic nie dawało. Co do wkręcenia śruby dokręcającej klucz - rozumiem, że trzeba zdobyć taką śrubę (z odpowiednim gwintem) gdzieś?

Napisano
Próbowałem używać zacisku stolarskiego, ale to nic nie dawało. Co do wkręcenia śruby dokręcającej klucz - rozumiem, że trzeba zdobyć taką śrubę (z odpowiednim gwintem) gdzieś?

Nie gdzieś, ale w byle sklepie z śrubami i takimi rzeczami, lub hipermarket typu Castorama. Z tym kluczem do suportu co podał Arhain Ci to nie wyjdzie. Musisz mieć taki jak na zdjęciu poniżej i podkładkę taką jak poniżej w drugim linku. Ja próbowałem tak zrobić, ale zajechałem dwa klucze i oddałem do serwisu. Nie wiem jak to zrobili, ale jest naprawdę solidny i odkręcili mi to za 5-10zł. ;)

http://static.rowerowy.com/GetFile/20377/bbt32.jpg/bbt32.jpg

http://www.dromet.pl/files/pl/catalog_products/images/big3/17/podkladki-powiekszane-do-drewna-wg-pn-82019-pddo.jpg

Jest to do zrobienia, koszt w warsztacie około 70- 100 zł, bez odpowiedniego sprzętu będzie Ci ciężko.

Ty znowu swoje! Myślenie typu: zapłać kupę kasy i będziesz miał. czyt. idź do serwisu. Od tego nie jest forum! On chce to zrobić sam! <_<

zarazek Trzymam za Ciebie kciuki. Jak uda Ci się to odkręcić to napisz jakim sposobem, bo sam chciałbym już na przyszłość odkręcać sam takie rzeczy, ;)

Napisano

Jeśli suport jak rozumiem do wyrzucenia to weź szlifierkę z tarcza do metalu i utnij pionowo cały suport wzdłuż płaszczyzny miski z wyjechanymi zębami. Potem delikatnie natnij miskę na obwodzie w kilku miejscach prostopadle do główki tak by jej nie uszkodzić. Weź jakiś tępy pobijak i młotek i przyłóz w kilku miejscach - pójdzie na 100% - to jest znacznie mocniejszy bodziec niż klucz, zwłaszcza gdy miska aluminiowa

No i pamiętając jaki gwint gdzie - z prawej strony jest lewy, z lewej prawy

Napisano

Ja robię tak jak kolega Arhain napisał ,nigdy nie miałem większego problemu, śruby nie musisz kupować wystarczy ta którą przekręcasz ramie korby pamiętaj też że w jednej misce masz lewy gwint w drugiej prawy

• Mod Team
Napisano

Jeśli suport jak rozumiem do wyrzucenia to weź szlifierkę z tarcza do metalu i utnij pionowo cały suport wzdłuż płaszczyzny miski z wyjechanymi zębami. Potem delikatnie natnij miskę na obwodzie w kilku miejscach prostopadle do główki tak by jej nie uszkodzić. Weź jakiś tępy pobijak i młotek i przyłóz w kilku miejscach - pójdzie na 100% - to jest znacznie mocniejszy bodziec niż klucz, zwłaszcza gdy miska aluminiowa

Powiedz mi jak ty chcesz to zrobić nie uszkadzając przy tym mufy suportu?

Przecież nie ma praktycznie możliwości, żeby szlifierka nie drgnęła w ręce.

Naciąć owszem a potem próbować odkręcić dłutem i młotkiem.

Napisano

Tez mialem podobny problem, w ski teamie odkrecili mi suport przy pomocy 2 metrowej przedluzki, klucz oczywiscie przykrecili sruba, tak by nie wypadl.

Napisano

Powiedz mi jak ty chcesz to zrobić nie uszkadzając przy tym mufy suportu?

Przecież nie ma praktycznie możliwości, żeby szlifierka nie drgnęła w ręce.

Naciąć owszem a potem próbować odkręcić dłutem i młotkiem.

oczom nie wierzę.. miałeś ty kiedy szlifierkę w dłoni? To bardzo precyzyjne narzędzie jeślinie jest to marketówka 115 mm za 50PLN. Szlifować i nacinać można różne rzeczy bardzo ale to bardzo precyzyjnie a poprzez nakładki i różne papiery zastępuje z powodzeniem oscylacyjne do np.: polerowania

To teraz ty mi powiedz jak chcesz naciąć miskę bez poorania wypustki ISIS i połamania tarczy przy robieniu tej gimnastyki? dlatego proponuje ciąć wzdłuż mufy - może być i 1 mm odstępu by następnie łatwo i precyzyjnie naciąć prostopadle miskę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...