marioromario Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Jako że pierszy raz piszę to Witam Wszystkich Zdecydowałem się przesiąć na większe koło i chciałbym zasięgnąć opinii fachowców przed ostatecznym wyborem. Trochę o mnie, wzrost 2m, noga wew. 94cm, waga 110kg, dotychczas ujeżdżałem Cube Attention 22cale. Chciałem z automatu przesiąść się na Cube LTD 29er ale dzięki lekturze forum troche zniechęciłem się do Cube. Rower będzie w 99% walczył z górami, pagórkami itp średnio co dwa weekendy, głównie Beskid Śląski z racji bliskości.Mogę jeszcze dodać, że ze zjazdów mam frajdę jak z podjazdów (z podjazdów może nawet większą - jak się człowiek wczołga to ma nagrodę w postaci zjazdu).Początkowy plan przewidywał zakup Cube LTD Race, ale po lekturze forum postanowiłem zaryzykować coś ambitniejszego. Ostateczny dylemat jest taki: http://www.teamsport...ack-model-2012/ w rozmiarze xl lub http://twomark.pl/29...pert-29,p,23277 w rozmiarze 23 cale no i Cube http://www.mhw-bike....ey-n-green-2013 w cenie 1000E To jest max moich zasobów finansowych, więc nie będę w stanie nic ulepszać w najbliższym czasie.Nie miałem okazji przymierzyć się do żadnego z nich jeszcze. Najbardziej mnie męczy dylemat czy przy mojej masie i wzroscie jest sens pchać się w fulla (jeśli ten w linku jest wart zakupu bez modyfikacji). Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Ja na twoim miejscu wybrałbym zdecydowanie fulla. Zarówno zjazdy i podjazdy na takowym to znacznie większa przyjemność. Na podjazdach zmęczysz się o wiele mniej (szczególnie w Śląskim, gdzie podjazdy są częso usypane upierdliwymi granulkami) koło w fulu jest przylepione do ziemi. Ja po przesiadce na fulla mogę podjechać o wiele więcej niż na sztywnym. A zjazdy... bajka. Możesz pozwolić sobie na dużo więcej, hamulce mają mniej roboty ( ) itd... Po przesiadce na fulla mogę zjechać zjazdy, na których wcześniej myślałem, że się zabije, a teraz to sama przyjemność . PS. Rama wg. będzie za dużą, rozmiar 22-23 byłby dobry na 26-cio calowych kołach. PS.2 Z tym pytaniem zwróciłbym się na forum EMTB . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 zdecydowanie camber, rozmiar xl jak najbardziej, a co do emtb, to nie zdziwilbym sie, jakby wiekszosc osob powiedzialaby, ze na gory minimum to stumpjuper fsr z oponami 2.4" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioromario Napisano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Wielkie dzięki za radę. Dylemat mam bo sztywna rama jest większa/dłuższa więc myślałem że będzie "lepsza" dla mojego wzrostu, a z racji mojej masy obawiam się że zawieszenie będzie miało krótki żywot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 kwestia dbania, pilnowania luzow i intensywnosci jazdy, ale zawsze lepsza wymiania lozysk, niz wiecznie bolaca nic nie wyszło , kregoslup, a przy niespodziewanym dobiciu nic nie wyszło zlamana sztyca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 ze na gory minimum to stumpjuper fsr z oponami 2.4" No bo to jest minimalne minimum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twojastara Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 w specu masz zapewnione przynajmniej to, ze nie zlewaja detali (i nawet chwala sie nimi w katalogach) - pancerze szczelne po calosci, szprychy 1.8mm (spoko 110kg wytrzymaja;), customowe piasty, oski od DT, lozyska na cardridge, czy lajtowe detki; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioromario Napisano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2012 kwestia dbania, pilnowania luzow i intensywnosci jazdy, ale zawsze lepsza wymiania lozysk, niz wiecznie bolaca nic nie wyszło , kregoslup, a przy niespodziewanym dobiciu nic nie wyszło zlamana sztyca Napisałem, że nic nie będę zmieniał. Może uda się trochę zbić cenę, na co teoretycznie powinienem przeznaczyć zaoszczędzone pieniądze (pewnie niewielkie)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 na co teoretycznie powinienem przeznaczyć zaoszczędzone pieniądze (pewnie niewielkie)? Teoretycznie, w tym rowerze jest dość kiepska kaseta. Może też opony Ci nie podpasują. A jeśli żadne z tych, to proponuję na jakiś ciuch, nowy kask, może lepszy plecak z bukłakiem? Ten Recon jest też w prostszej wersji bez tłumienia Motion Control, być może za jakiś czas zacznie Ci to doskwierać (Turnkey to zdaje się jest całkowita blokada). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioromario Napisano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2012 zdecydowanie camber, rozmiar xl jak najbardziej, a co do emtb, to nie zdziwilbym sie, jakby wiekszosc osob powiedzialaby, ze na gory minimum to stumpjuper fsr z oponami 2.4" byłem pewien że xxl będzie dla mnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 (edytowane) tak precyzyjnie, to jestes w gornym limicie wzrostu dla tej ramy w rozmiarze XL, tak samo jak ja dla rozmiaru L, na ktorym czuje sie idealnie, a mimo to wiem, ze od biedy moglbym jezdzic na M - wzrost 188cm mimo wszystko najlepiej przymierzyc sie, tylko fakty sa takie, ze czesto ludzie udajac sie do sklepu wlasnie na skutek przymiarki wybieraja zly rozmiar, bo wydaje im sie, ze jest dobrze...wydaje, zdecydowana wiekszosc ludzi jezdzi na za duzych ramach, niemal wszyscy zaczynajacy/srednio zaawansowani - takie moje prywatne zdanie Edytowane 13 Września 2012 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yhek Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 (edytowane) Z pełna odpowiedzialnością polecam Cambera, rower bajka na górskie szlaki. (95kg, 185cm, rama L) Edytowane 13 Września 2012 przez yhek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioromario Napisano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Dzięki wielkie za wszystko. W przyszły piątek wybiorę się do sklepu na przymiarkę, fajnie było by pojeździć na xl i xxl przez kilka dni. Dotychczas obwiniałem zbyt krótką/małą ramę za problemy na podjazdach, ale porównując geometrię cambera XL z moim Attention'em to i tak camber wyjdzie trochę dłuższy więc pewnie będzie lepiej. Taki mały off topic, może znacie jakiś komis gdzie mógłbym sprzedać szybko attentiona w idealnym stanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioromario Napisano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Wczoraj przejżdżałem koło Decathlonu i wpadłem wsiąść pierszy raz w życiu na ich wersję 29, no i trochę byłem w szoku - wysoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioromario Napisano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Już po przymiarce na Camberze, rama xl jak najbardziej pasuje na tyle na ile mogłem się przejechać. Pojawił się jeszcze jeden mały dylemat: Taka testówka (jeszcze jej nie widziałem): http://twomark.pl/rower-testowy-specialized-camber-comp-29,p,23245 Czy taka nówka http://twomark.pl/29-twentyniner-z-tylna-amortyzacja-specialized-camber-comp-29,p,25059 I co wy na to? BYm zapomniał, cena będzie taka sama w przypadku obydwu wersji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi