mati102 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam, Od pewnego czasu poszukuje okularów do jazdy na rowerze. Jazda po mieście bez szaleństw. Dzisiaj wpadły w moje ręce okulary brenda 159zł w intersport http://allegro.pl/przeciwsloneczne-brenda-qj138d1-white-polaryzacja-i2568652953.html wygodne, tylko nie wiem jak się te szkła będą sprawować. Rowerowe widziałem zazwyczaj z wymiennymi szkłami - wymienne szkła to fajna sprawa? bo coś mi się wydaje, że nie chciałoby mi się żąglować szkiełkami i dopasowywać ich do pogody, jest w ogóle jakiś efekt i lepszy komfort jazdy dopasowując szkła do pogody? Jak się będą sprawować te okulary do których podałem linka czy w słoneczne i pochmurne dni będzie ok? Czy w jeździe samochodem będzie można je też wykorzystać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CichyMa Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 fajna sprawa, bo najważniejsze bezpieczne a do tego komfortowe, to dopasowanie szkieł do warnków pogodowych. więc albo wymienne szkła (białe, żółte/pomaranczowe/przydymione, ciemne/czarne) albo min 2 pary okularów: ze szkłami ciemne/czarne na mocne słońce, i np. jasne białe/przeźroczyste na dni ciemniejsze lub pomarańczowe - wg upodobań. A do auta to tylko z filtrem polaryzacyjnym (np. firma google - dobre i sprawdzone). Co do linka nie mogę się odnieść, trzeba na pewno przymierzyć, i sprawdzić czy widok nie czerwony drażniący:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Wymienne szkła jak najbardziej do podróży są zalecane. Okulary mogą jak by to ująć rozjaśniać i zabijać mylne światło, ale i mogą ściemniać. Zazwyczaj 3 szkiełka, jak kolega u góry napisał Ciemne na słoneczne dni, "żółte" na pochmurne dni a bezbarwne już na całkiem ciemne dni (bezbarwne chronią oczy przed obiektami zewnętrznymi jak muszki itd). Grunt aby okulary miały polaryzacje. Prosty sposób by sprawdzić czy mają dane okulary polaryzację to : Chwycić dwie pary okularów i jak by to powiedzieć przełożyć jedne przez drugie szkiełka i spojrzeć -> będziemy widzieli przez dwa szkiełka. Następnie obrócić jedną parę o 90* i znowu spojrzeć-> nie zobaczymy prześwitu, tylko ciemność . Wywodzi się to z tego że profil polaryzacji na okularach jest poziomy, zatem poziom X pion (poziom*90[stopni] )= ciemność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.