Skocz do zawartości

[okulary] brenda przeciwsłoneczne - dobre na rower?

mati102

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od pewnego czasu poszukuje okularów do jazdy na rowerze. Jazda po mieście bez szaleństw. Dzisiaj wpadły w moje ręce okulary brenda 159zł w intersport http://allegro.pl/przeciwsloneczne-brenda-qj138d1-white-polaryzacja-i2568652953.html wygodne, tylko nie wiem jak się te szkła będą sprawować. Rowerowe widziałem zazwyczaj z wymiennymi szkłami - wymienne szkła to fajna sprawa? bo coś mi się wydaje, że nie chciałoby mi się żąglować szkiełkami i dopasowywać ich do pogody, jest w ogóle jakiś efekt i lepszy komfort jazdy dopasowując szkła do pogody?

Jak się będą sprawować te okulary do których podałem linka czy w słoneczne i pochmurne dni będzie ok? Czy w jeździe samochodem będzie można je też wykorzystać?

fajna sprawa, bo najważniejsze bezpieczne a do tego komfortowe, to dopasowanie szkieł do warnków pogodowych. więc albo wymienne szkła (białe, żółte/pomaranczowe/przydymione, ciemne/czarne) albo min 2 pary okularów: ze szkłami ciemne/czarne na mocne słońce, i np. jasne białe/przeźroczyste na dni ciemniejsze lub pomarańczowe - wg upodobań. A do auta to tylko z filtrem polaryzacyjnym (np. firma google - dobre i sprawdzone).

Co do linka nie mogę się odnieść, trzeba na pewno przymierzyć, i sprawdzić czy widok nie czerwony drażniący:)

Wymienne szkła jak najbardziej do podróży są zalecane. Okulary mogą jak by to ująć rozjaśniać i zabijać mylne światło, ale i mogą ściemniać. Zazwyczaj 3 szkiełka, jak kolega u góry napisał Ciemne na słoneczne dni, "żółte" na pochmurne dni a bezbarwne już na całkiem ciemne dni (bezbarwne chronią oczy przed obiektami zewnętrznymi :P jak muszki itd).

Grunt aby okulary miały polaryzacje. Prosty sposób by sprawdzić czy mają dane okulary polaryzację to :

Chwycić dwie pary okularów i jak by to powiedzieć przełożyć jedne przez drugie szkiełka i spojrzeć -> będziemy widzieli przez dwa szkiełka.

Następnie obrócić jedną parę o 90* i znowu spojrzeć-> nie zobaczymy prześwitu, tylko ciemność .

Wywodzi się to z tego że profil polaryzacji na okularach jest poziomy, zatem poziom X pion (poziom*90[stopni] )= ciemność :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...