Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] Rower na ramie Giant Brass 2 (M) by alacart

alacart

Pytanie

Witam

Na reszce! Udało się złożyć rower na ramie Gian Brass 2 Rozmiar M.

Rower jest bardzo uniwersalny jeżdżę trochę w dircie ponieważ kolega ma zbudowane na posesji 2 gapy do tego od czasy do czasu jestem na torze do 4x w Cottbus. Nie ma problemu żeby pojeździć nim po lesie a tym bardziej po górach gdzie nie dawno byłem. Na zjazdach w górach nie brakuje skoku dzięki regulacji w amortyzatorze do 140 mm. Z tyły mam 9 przerzutek przez co nie ma problemu z podjazdami a dzięki długiej sztycy jeździ się dobrze we właściwie każdym terenie.

Specyfikacja:

Rama: Giant Brass 2 Rozmiar M (14,5")

Amortyzator: Rock Shox Pike 426 (95-140mm skoku)

Korba: Shimano SLX

Zębatka przód: BOP 36T

Napinacz: E-13 (Trochę prowizorka bo dorobiłem kilka drewnianych wstawek ale dzięki nim łańcuch w ogóle nie spada)

Kierownica: Race Face Evolve Dh low riser około 700mm

Mostek Truvativ Hussfelt 50mm

Gripy: BOP

Manetka: Sram rocket

Przerzutka: Shimano 105 krótki wóżek

Kaseta: Shimano Sora 11-25T

Łańcuch: Shimano 105

Hamulce: Formula Oro K24

Tarcze: Avid G2CS Przód 185mm tył 160mm

Koło przód:

- obręcz MTX 29

- piasta DM

- szprychy Dt swiss

Kóło tył:

- obręcz Dt Swiss 6.1D

- piasta Novatec D042Sb 4 łożyska maszyowe

- szprychy Dt Swiss

Opony:

- tył Continental Explorer 2.1

- przód Schwable Nobby Nic Evo 2.1

Dętki: Kenda light

Sztyca: Giant 30,9 około 400mm

Siodło: San Marco Ponza Power

Stery: Giant zintegrowane

Ogólnie to chyba wszystko jedyne co będę chciał wymienić to korba po zakupie zauważyłem że była lekko przerobiona ponieważ ktoś przekręcił w lewym ramieniu gwint od śruby i zrobił lekką prowizorkę wołając tokarza przegwintowując na rozmiar większy i wstawiając większą śrubę na szczęści udało mi się w niemczech kupić korbę Shimano Deore Xt po okazyjnej cenie i od następnego sezonu sobie ją zamontuję.

Zdjęcia postaram się dodać w najbliższym czasie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcia postaram się jutro zrobić

Jeżeli chodzi o wstawki drewniane chodzi o to że napinacz był przystosowany tylko do pracy z rock ringiem dlatego zrobiłem jedną płytkę drewnianą która będzie trzymać łańcuch z drugiej strony (zamiast rockringu) no i tu niestety trochę za blisko nawierciłem otwory na śrubki z jednej strony i mi się ta deseczka trochę rozlazła ale teraz nic się z tym nie dzieje, a druga wstawka jest przy samym kółku po po prostu łańcuch czasami lubił sobie wpaść w szczelinę pomiędzy kółkiem a metalem (ramą napinacza)

Z tyły mam 9 przerzutek przez co nie ma problemu z podjazdami

No to nieźle, ja z tyłu mam tylko jedną, więcej się niestety nie mieści bo miejsce na hak jest tylko jedno. :woot:

A przełożeń mam 8.

A co do roweru to bardzo jestem ciekawy jak to się prezentuję, czekam na zdjecia.

Właściwie z tymi oponami to jest taka historia że dostałem je od kumpla który jeździł w maratonach sprzedał mi te 2 pary za 20 zł. Kupiłem je dlatego że kompletnie nie wiedziałem co kupić ale jeżeli chodzi o nobbego to są naprawdę fajne na adfalcie trzymaja jak głupie w lesie też jest ok ale jeżeli chodzi o mokre korzenie czy np kamienie i w ogóle jakieś większe przeszkody to sobie nie radzą dltego następnm razem kupie sobie chyba 2,25 a jeżeli chodzi o contiego to raczej więcej ich nie kupie

Wiesz Terrqgue każdy nazywa inaczej biegi w rowerze ja zawsze na to mówiłem na to przerzutki i każdy wie o co chidz przecierz nikt nie mopmyślał że mam tam 9 przrzutek koło siebie więc nie wiem o co Ci chodzi?

co to zdjęć to przesyłam poniżej

P1040185

P1040186

P1040184

P1040183

P1040180

P1040179

P1040172

O to mi chodzi, że przerzutka to element który zmienia przełożenia, i można mieć ją tylko jedną, to tylko nazewnictwo, ale istotne i mówienie tak wprowadza w błąd mniej obeznanych. To, że niedzielni rowerzyści tak mówią to nie znaczy, że trzeba ich naśladować. Niektórzy w ogóle cały napęd nazywają przerzutkami, niektórzy moi znajomi pokazując mi kasetę również mówią o niej przerzutka. ;)

To tak jakby powiedzieć, że samochód ma np. 5 skrzyni biegów.

A rowerek nawet zacnie się prezentuje. :)

Całkiem fajny rowerek, dość podobny do mojego pod kątem osprzętu i ogólnej koncepcji:)

Widzę, że też chcesz mieć coś uniwersalnego, czym będziesz mógł pojechać prawie wszędzie (poza DH i Tour de France;)

Jedno co mnie tu razi to ta czerwona felga.

no jeżeli chodzi o uniwersalność to jest naprawdę dobrze wczoraj z kolegą który ma BMX pojechałem na skate park po zniżeniu sodła właściwie do samej ramy rower normalnie był jak taka troche większa dirtówka z hamulcami i przerzutą a sprawował się dokładnie podobnie 180 na rampie to nie problem po kilku próbach manual wchodził bez problemów także z roweru jestem bardzo zadowlony z powrotem do domu miałem 12km kawałek lasem i kawałek drogą podniosłem siodło i wjechałem do domu w 28min bez zmęczenia.

A co do tej obręczy to fakt trochę nie pasuje a to dlatego że przez 2 tyg miałem ramę dartmoor hornet. Miałem bo byłem w górach i pękła. Musiałem na szybko ją wymienić a że w używkach ciężko wybierać sobie kolory to musiałem brać jaka była.

i tak oto jest co jest ale powiem Tobie stpman, że da się przyzwyczaić. Z resztą jadąc na rowerze mam to gdzieś jak on wygląda po tym co pokazuje na trasie jak dla mnie to to koło mogło by być w kolorach tęczy świecić w ciemności i krzyczeć: "jestem idiotą"

Wiadomo, że kolorami się nie jeździ:) Jedynie co, że tak to rowerek by się ładniej prezentował

Zapytam z ciekawości, jaki rocznik był ten Hornet? Gwarancję Dartmoor uznał? Masz jakieś fotki?

Pytam, bo myślałem o o tej ramie i niepokojącym jest to, że komuś pękła...

powiem Ci że ja to mam chyba pecha do dartmoora ale jeżeli chodzi o rocznika ramy to to był chyba 2010 w każdym bądź razie też kupiłem używaną i chyba była zakatowana ta rama albo nie wiem co z nią wcześniej robiono że pękła bo słyszałem żę niby wytrzymałe są albo tylko te modele z 2012?

Ale co do tego pecha z dartmoorem to wcześniej kiedyś pękła mi zębatka dartmoora w pół nie dawno koledze rozleciał się pedał na kawałki a mi z 5 lat temu połamała się kierownica dartmoora także jak na razie to staram się omijać dartmoora jak tylko mogę chociaż nie wierzę w stereotypy to jakoś nie mam zaufania do tej firmy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...