Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] Rower na ramie Giant Brass 2 (M) by alacart

alacart

Pytanie

Napisano

Witam

Na reszce! Udało się złożyć rower na ramie Gian Brass 2 Rozmiar M.

Rower jest bardzo uniwersalny jeżdżę trochę w dircie ponieważ kolega ma zbudowane na posesji 2 gapy do tego od czasy do czasu jestem na torze do 4x w Cottbus. Nie ma problemu żeby pojeździć nim po lesie a tym bardziej po górach gdzie nie dawno byłem. Na zjazdach w górach nie brakuje skoku dzięki regulacji w amortyzatorze do 140 mm. Z tyły mam 9 przerzutek przez co nie ma problemu z podjazdami a dzięki długiej sztycy jeździ się dobrze we właściwie każdym terenie.

Specyfikacja:

Rama: Giant Brass 2 Rozmiar M (14,5")

Amortyzator: Rock Shox Pike 426 (95-140mm skoku)

Korba: Shimano SLX

Zębatka przód: BOP 36T

Napinacz: E-13 (Trochę prowizorka bo dorobiłem kilka drewnianych wstawek ale dzięki nim łańcuch w ogóle nie spada)

Kierownica: Race Face Evolve Dh low riser około 700mm

Mostek Truvativ Hussfelt 50mm

Gripy: BOP

Manetka: Sram rocket

Przerzutka: Shimano 105 krótki wóżek

Kaseta: Shimano Sora 11-25T

Łańcuch: Shimano 105

Hamulce: Formula Oro K24

Tarcze: Avid G2CS Przód 185mm tył 160mm

Koło przód:

- obręcz MTX 29

- piasta DM

- szprychy Dt swiss

Kóło tył:

- obręcz Dt Swiss 6.1D

- piasta Novatec D042Sb 4 łożyska maszyowe

- szprychy Dt Swiss

Opony:

- tył Continental Explorer 2.1

- przód Schwable Nobby Nic Evo 2.1

Dętki: Kenda light

Sztyca: Giant 30,9 około 400mm

Siodło: San Marco Ponza Power

Stery: Giant zintegrowane

Ogólnie to chyba wszystko jedyne co będę chciał wymienić to korba po zakupie zauważyłem że była lekko przerobiona ponieważ ktoś przekręcił w lewym ramieniu gwint od śruby i zrobił lekką prowizorkę wołając tokarza przegwintowując na rozmiar większy i wstawiając większą śrubę na szczęści udało mi się w niemczech kupić korbę Shimano Deore Xt po okazyjnej cenie i od następnego sezonu sobie ją zamontuję.

Zdjęcia postaram się dodać w najbliższym czasie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdjęcia postaram się jutro zrobić

Jeżeli chodzi o wstawki drewniane chodzi o to że napinacz był przystosowany tylko do pracy z rock ringiem dlatego zrobiłem jedną płytkę drewnianą która będzie trzymać łańcuch z drugiej strony (zamiast rockringu) no i tu niestety trochę za blisko nawierciłem otwory na śrubki z jednej strony i mi się ta deseczka trochę rozlazła ale teraz nic się z tym nie dzieje, a druga wstawka jest przy samym kółku po po prostu łańcuch czasami lubił sobie wpaść w szczelinę pomiędzy kółkiem a metalem (ramą napinacza)

Napisano

Aha, rozumiem. Mimo wszystko z chęcią zobaczę cały rower, jak również te modyfikacje :)

Przy okazji, jak się sprawują Nobby Nic? Nie chciałeś szerszych opon?

Napisano
Z tyły mam 9 przerzutek przez co nie ma problemu z podjazdami

No to nieźle, ja z tyłu mam tylko jedną, więcej się niestety nie mieści bo miejsce na hak jest tylko jedno. :woot:

A przełożeń mam 8.

A co do roweru to bardzo jestem ciekawy jak to się prezentuję, czekam na zdjecia.

Napisano

Właściwie z tymi oponami to jest taka historia że dostałem je od kumpla który jeździł w maratonach sprzedał mi te 2 pary za 20 zł. Kupiłem je dlatego że kompletnie nie wiedziałem co kupić ale jeżeli chodzi o nobbego to są naprawdę fajne na adfalcie trzymaja jak głupie w lesie też jest ok ale jeżeli chodzi o mokre korzenie czy np kamienie i w ogóle jakieś większe przeszkody to sobie nie radzą dltego następnm razem kupie sobie chyba 2,25 a jeżeli chodzi o contiego to raczej więcej ich nie kupie

Napisano

Wiesz Terrqgue każdy nazywa inaczej biegi w rowerze ja zawsze na to mówiłem na to przerzutki i każdy wie o co chidz przecierz nikt nie mopmyślał że mam tam 9 przrzutek koło siebie więc nie wiem o co Ci chodzi?

co to zdjęć to przesyłam poniżej

P1040185

P1040186

P1040184

P1040183

P1040180

P1040179

P1040172

Napisano

O to mi chodzi, że przerzutka to element który zmienia przełożenia, i można mieć ją tylko jedną, to tylko nazewnictwo, ale istotne i mówienie tak wprowadza w błąd mniej obeznanych. To, że niedzielni rowerzyści tak mówią to nie znaczy, że trzeba ich naśladować. Niektórzy w ogóle cały napęd nazywają przerzutkami, niektórzy moi znajomi pokazując mi kasetę również mówią o niej przerzutka. ;)

To tak jakby powiedzieć, że samochód ma np. 5 skrzyni biegów.

A rowerek nawet zacnie się prezentuje. :)

Napisano

dzisiaj przesyłam zdjęcia napinacza tak jak prosił Auditore

P1040204

P1040199

P1040198

P1040200

wiem że to jakoś pięknie nie wygląda ale najważniejsze że pełnia swoje zadanie i że zaoszczędziłem troche pieniędzy

pozdrawiam

Napisano

Domowe sposoby najlepsze :D

Sam też musiałem zrobić całą górną prowadnicę w moim napinaczu, gdyż poprzednią zgubiłem. Zrobiłem ją z pleksy i wygląda tak:

wp000338c.jpg

wp000336k.jpg

wp000337.jpg

Napisano

Całkiem fajny rowerek, dość podobny do mojego pod kątem osprzętu i ogólnej koncepcji:)

Widzę, że też chcesz mieć coś uniwersalnego, czym będziesz mógł pojechać prawie wszędzie (poza DH i Tour de France;)

Jedno co mnie tu razi to ta czerwona felga.

Napisano

No nie mów że nie wleci tym na trasę do DH...

Pewnie, że wleci,ale bardziej miałem tu na myśli stricte DH z wielkimi dropami i lotami na kilkanaście metrów. Tego na tym nie zrobi, bądźmy szczerzy.

Napisano

no jeżeli chodzi o uniwersalność to jest naprawdę dobrze wczoraj z kolegą który ma BMX pojechałem na skate park po zniżeniu sodła właściwie do samej ramy rower normalnie był jak taka troche większa dirtówka z hamulcami i przerzutą a sprawował się dokładnie podobnie 180 na rampie to nie problem po kilku próbach manual wchodził bez problemów także z roweru jestem bardzo zadowlony z powrotem do domu miałem 12km kawałek lasem i kawałek drogą podniosłem siodło i wjechałem do domu w 28min bez zmęczenia.

A co do tej obręczy to fakt trochę nie pasuje a to dlatego że przez 2 tyg miałem ramę dartmoor hornet. Miałem bo byłem w górach i pękła. Musiałem na szybko ją wymienić a że w używkach ciężko wybierać sobie kolory to musiałem brać jaka była.

i tak oto jest co jest ale powiem Tobie stpman, że da się przyzwyczaić. Z resztą jadąc na rowerze mam to gdzieś jak on wygląda po tym co pokazuje na trasie jak dla mnie to to koło mogło by być w kolorach tęczy świecić w ciemności i krzyczeć: "jestem idiotą"

Napisano

Wiadomo, że kolorami się nie jeździ:) Jedynie co, że tak to rowerek by się ładniej prezentował

Zapytam z ciekawości, jaki rocznik był ten Hornet? Gwarancję Dartmoor uznał? Masz jakieś fotki?

Pytam, bo myślałem o o tej ramie i niepokojącym jest to, że komuś pękła...

Napisano

powiem Ci że ja to mam chyba pecha do dartmoora ale jeżeli chodzi o rocznika ramy to to był chyba 2010 w każdym bądź razie też kupiłem używaną i chyba była zakatowana ta rama albo nie wiem co z nią wcześniej robiono że pękła bo słyszałem żę niby wytrzymałe są albo tylko te modele z 2012?

Ale co do tego pecha z dartmoorem to wcześniej kiedyś pękła mi zębatka dartmoora w pół nie dawno koledze rozleciał się pedał na kawałki a mi z 5 lat temu połamała się kierownica dartmoora także jak na razie to staram się omijać dartmoora jak tylko mogę chociaż nie wierzę w stereotypy to jakoś nie mam zaufania do tej firmy

Napisano
Pewnie, że wleci,ale bardziej miałem tu na myśli stricte DH z wielkimi dropami i lotami na kilkanaście metrów. Tego na tym nie zrobi, bądźmy szczerzy.

A kto wleci ci na takie coś na HT`ku ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...