Skocz do zawartości

[siodełko] Ból tyłka

bliitz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jeźdzę 3 do 5 razy w tygodniu dystanse 40-60km i o ile kondycyjnie nie jest to problem to jednak cały czas pod koniec trasy tak ostatnie 10km zacznym czuć ból tyłka. Jeźdze i z wkładką i bez, zauważyłem, że z wkładką może i mniej dokucza ale za to po zejściu z roweru na koniec to ledwo mogę iść, bez wkładki bardziej dokucza ale po zejściu z roweru nie ma takiego "odrętwienia".

Myślę, że taka ilość jazd w tygodniu jest na tyle duża, że organizm powienien się już przyzwyczaić a jednak nie.

W jaki sposób powinienem skorygować ustawienie siodełka czy to naturanle zjawisko?

Mam siodełko Selle Royal Viper

Po kilku tys. w sezonie hehe to mi się sezon skończy. W tym zrobiłem 1400km od maja. To oznacza, że jedyne wyjście to kupno siodełka nie wiem za 200-300zł? Wydaje mi się, że ludzie jeżdzą na "normalnych" siodełkach i nie mają takich problemów.

Piszesz że od maja zrobiłeś 1400 km??? Ja od lutego nabiłem już 4 tyś na nowym sprzęcie do pierwszych 2 tyś miałem ten sam problem ale zmiana ustawienia siodła w moim przypadku podwyższenie dało rezultat i po bolesnych doznaniach a miewałem tak jak ty że nawet na miękkiej kanapie siedząc miałem ból kości ogonowej według mnie musisz znaleźć swoją optymalną i wygodną pozycję na siodle regulacja w górę i dół metoda prób i błędów

Po kilku tys. w sezonie hehe to mi się sezon skończy. W tym zrobiłem 1400km od maja. To oznacza, że jedyne wyjście to kupno siodełka nie wiem za 200-300zł? Wydaje mi się, że ludzie jeżdzą na "normalnych" siodełkach i nie mają takich problemów.

Gdyby zasada przyrostu kwotowego ceny zakupu rozwiązywała problem to zainwestowałbym 1000 zeta, dla pewności i miał jedynie błogie doznania. :)

Ze swoim jesteś zwyczajnie anatomicznie niespasowany; kolejna ewentualność to niewłaściwe ustawienie siodła; następna to niedopasowanie siodła do twojego stylu jazdy i pozycji na rowerze.

Jedyne co możesz zrobić to eksperymentować. Przy tym nie możesz się kierować ani ceną siodła, ani renomą firmy ani opiniami o danym modelu wystawionymi przez innych.

Poszukaj w swojej okolicy sklepu który udostępnia siodła do testów. W większych miastach są "centra testowe", gdzie można wypożyczyć siodło i sprawdzić własną kompatybilność.

Miałem w moim rowerowym życiu różne rowery, siodła, różne pozycje na tychże rowerach i wynikające z tego różne pozycje na siodłach. Takie które było wyjątkowo wygodne w jednym okazywało się beznadziejne w innym, prowadząc nawet do poranienia okolicy stycznej z siodłem, co niesamowicie komplikowało mi życie, bo dojeżdżam obecnie rowerem do pracy.

Z moich doświadczeń wynika że: super deski nie są wygodne, siodło powinno mieć jakiś rodzaj wyściełania. Zdatne do długodystansowej jazdy bez dolegliwości są siodła od 200 gram w górę (ogólnie pisząc o tych, których "dosiadałem").

Obecnie mam selle italia slk w lajtbajku i fizika aliante w amortyzowanej taczce.

Aliante polecę w ciemno.

mnie też boli tyłek, a raczej w środkowej części, tam gdzie niektóre siodełka mają otwór anatomiczny. siodełko mam oryginalne z rowerem co było Specialized, ale też taki sam problem jak autor tematu, czy z wkładką czy bez to i tak coś zawsze boli przy dystansach 30-60km. Przeglądałem ten temat :

http://www.forumrowerowe.org/topic/117670-siodelko-jakie-kupic-siodelko-do-200zl/

i w końcu wczoraj zdecydowałem się wydać te 335zł z wysyłką i zamówić Selle Italia Max Flite Gel Flow czarne http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=177&&id_pod_kat=45&&id_kat=2&&id_pp=0

mam nadzieje że będzie dużo lepsze, widziałem w realu to fajnie wygląda, ale przejechać się nie miałem okazji. W sumie je mam z polecenia użytkownika. Zobacze co będzie teraz :) a w następnym roku to sobie jeszcze jakieś lepsze spodenki z wkładką kupię od Endury albo jakieś inne.

• Mod Team

Heh, mam już 3 sezon WTB Pure V. Dystanse 70-80km bez wkładki i nic, zupełnie nic tyłek nie boli. Obecnie można je wyrwać na Allegro za 70pln z hakiem, a to grosze za wygodę jaką oferuje (jak przypasuje, a ten typ tak ma że większości ludków pasuje). Jedynie waga jest minusem (w granicach 350g.).

mnie też boli tyłek, a raczej w środkowej części, tam gdzie niektóre siodełka mają otwór anatomiczny. siodełko mam oryginalne z rowerem co było Specialized, ale też taki sam problem jak autor tematu, czy z wkładką czy bez to i tak coś zawsze boli przy dystansach 30-60km. Przeglądałem ten temat :

[siodełko] jakie kupić siodełko do 200zł - Sprzęt rowerowy - Forum Rowerowe - Największe w Polsce

i w końcu wczoraj zdecydowałem się wydać te 335zł z wysyłką i zamówić Selle Italia Max Flite Gel Flow czarne Formicki - Bike - Selle Italia Max Flite Gel Flow czarne 290g

mam nadzieje że będzie dużo lepsze, widziałem w realu to fajnie wygląda, ale przejechać się nie miałem okazji. W sumie je mam z polecenia użytkownika. Zobacze co będzie teraz :) a w następnym roku to sobie jeszcze jakieś lepsze spodenki z wkładką kupię od Endury albo jakieś inne.

To musimy się ustawić na jakąś wyprawę żeby przetestować w boju ;)

Szkoda, że siodełek nie można przetestować na krótkim dystansie.

Mi doskwiera dopiero po ok 50km.

Nie ma ani odparzeń ani obtarć - jest tylko ból więc się tym nie przejmuję.

Kupię spodenki z wkładką, aby sobie pomóc w złagodzeniu.

PS. Jakbym miał co sezon się przystosowywać do siodełka przez 1500km to ja dziękuję - czas mi się skończy :)

To musimy się ustawić na jakąś wyprawę żeby przetestować w boju ;)

:D zależy jak daleko mieszkasz :)

W końcu dotarło do mnie siodełko :D

siodelko025.th.jpg siodelko020.th.jpg siodelko019.th.jpg siodelko017.th.jpg siodelko016.th.jpg siodelko015.th.jpg siodelko014.th.jpg siodelko013.th.jpg siodelko011.th.jpg siodelko007.th.jpg siodelko004.th.jpg

Jak się sprawuje to puki co nie mogę powiedzieć, z czasem coś naskrobie :) po za tym że dobrze wygląda, ale jest dosyć twarde, ale mam nadzieje że jego anatomiczność da to czego oczekuje. :)

Rower mi się odchudził 19g :laugh:

W tym samym mieście co Ty, jeśli masz aktualne w opisie ;)

Ja dzisiaj popróbuje z ustawieniem siodełka i swoją pozycją za kierownicą. Faktycznie wygląda nieźle ale i od razu widać, że twarde musi być :)

pod siodłem masz skalę po której się poruszasz ale nie proponuję wychodzić poza chyba że masz ochotę na szybką wizytę u specjalisty od Wydechów :woot:

Możesz napisać jak wygląda ta skala? Nie zauważyłem nic takiego, nawet na zdjęciach z postu wyżej, a na siodełku za taką kwotę to chyba już powinna być.

W tym samym mieście co Ty, jeśli masz aktualne w opisie

Ja dzisiaj popróbuje z ustawieniem siodełka i swoją pozycją za kierownicą. Faktycznie wygląda nieźle ale i od razu widać, że twarde musi być

Możesz napisać jak wygląda ta skala? Nie zauważyłem nic takiego, nawet na zdjęciach z postu wyżej, a na siodełku za taką kwotę to chyba już powinna być.

A no faktycznie kojarze profil bo pisałeś o serwisach u nas w mieście :) Miasto w moje takie jak w profilu :) kiedy można gdzieś skoczyć jak się odchoruje i pogoda będzie.

Skale mam z jednej strony, chyba na forum gdzies był temat o prawidłowym ustawieniu siodełka

http://www.wrower.pl/sprzet/siodelko/siodelko.php

http://www.rower.com/porady-ustawianie-siodelka.asp

http://www.rowerowy.bialystok.pl/index.php?art=23

http://bikestory.pl/?p=371

W ostatnim linku obrazki

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...