bliitz Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam Jeźdzę 3 do 5 razy w tygodniu dystanse 40-60km i o ile kondycyjnie nie jest to problem to jednak cały czas pod koniec trasy tak ostatnie 10km zacznym czuć ból tyłka. Jeźdze i z wkładką i bez, zauważyłem, że z wkładką może i mniej dokucza ale za to po zejściu z roweru na koniec to ledwo mogę iść, bez wkładki bardziej dokucza ale po zejściu z roweru nie ma takiego "odrętwienia". Myślę, że taka ilość jazd w tygodniu jest na tyle duża, że organizm powienien się już przyzwyczaić a jednak nie. W jaki sposób powinienem skorygować ustawienie siodełka czy to naturanle zjawisko? Mam siodełko Selle Royal Viper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drucik22 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Po pierwszych kilku tysiącach w sezonie przejdzie ja już jeżdżę bez wkładek.... i to siodełko... mam w jednym z rowerów selle italia (w sumie podobne) i jest ono zwyczajnie niewygodne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Po kilku tys. w sezonie hehe to mi się sezon skończy. W tym zrobiłem 1400km od maja. To oznacza, że jedyne wyjście to kupno siodełka nie wiem za 200-300zł? Wydaje mi się, że ludzie jeżdzą na "normalnych" siodełkach i nie mają takich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drucik22 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Nie! mam w zimówce coś takiego Allegro te babskie siodełka są wygodniejsze bo baby mają miększe pupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Piszesz że od maja zrobiłeś 1400 km??? Ja od lutego nabiłem już 4 tyś na nowym sprzęcie do pierwszych 2 tyś miałem ten sam problem ale zmiana ustawienia siodła w moim przypadku podwyższenie dało rezultat i po bolesnych doznaniach a miewałem tak jak ty że nawet na miękkiej kanapie siedząc miałem ból kości ogonowej według mnie musisz znaleźć swoją optymalną i wygodną pozycję na siodle regulacja w górę i dół metoda prób i błędów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Po kilku tys. w sezonie hehe to mi się sezon skończy. W tym zrobiłem 1400km od maja. To oznacza, że jedyne wyjście to kupno siodełka nie wiem za 200-300zł? Wydaje mi się, że ludzie jeżdzą na "normalnych" siodełkach i nie mają takich problemów. Gdyby zasada przyrostu kwotowego ceny zakupu rozwiązywała problem to zainwestowałbym 1000 zeta, dla pewności i miał jedynie błogie doznania. Ze swoim jesteś zwyczajnie anatomicznie niespasowany; kolejna ewentualność to niewłaściwe ustawienie siodła; następna to niedopasowanie siodła do twojego stylu jazdy i pozycji na rowerze. Jedyne co możesz zrobić to eksperymentować. Przy tym nie możesz się kierować ani ceną siodła, ani renomą firmy ani opiniami o danym modelu wystawionymi przez innych. Poszukaj w swojej okolicy sklepu który udostępnia siodła do testów. W większych miastach są "centra testowe", gdzie można wypożyczyć siodło i sprawdzić własną kompatybilność. Miałem w moim rowerowym życiu różne rowery, siodła, różne pozycje na tychże rowerach i wynikające z tego różne pozycje na siodłach. Takie które było wyjątkowo wygodne w jednym okazywało się beznadziejne w innym, prowadząc nawet do poranienia okolicy stycznej z siodłem, co niesamowicie komplikowało mi życie, bo dojeżdżam obecnie rowerem do pracy. Z moich doświadczeń wynika że: super deski nie są wygodne, siodło powinno mieć jakiś rodzaj wyściełania. Zdatne do długodystansowej jazdy bez dolegliwości są siodła od 200 gram w górę (ogólnie pisząc o tych, których "dosiadałem"). Obecnie mam selle italia slk w lajtbajku i fizika aliante w amortyzowanej taczce. Aliante polecę w ciemno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2012 W takim razie będe musiał trochę poeksperymentować z ustawieniem siodła. Piszecie góra/dół a czy przód/tył też ma znaczenie przy tego typu dolegliwościach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 pod siodłem masz skalę po której się poruszasz ale nie proponuję wychodzić poza chyba że masz ochotę na szybką wizytę u specjalisty od Wydechów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 mnie też boli tyłek, a raczej w środkowej części, tam gdzie niektóre siodełka mają otwór anatomiczny. siodełko mam oryginalne z rowerem co było Specialized, ale też taki sam problem jak autor tematu, czy z wkładką czy bez to i tak coś zawsze boli przy dystansach 30-60km. Przeglądałem ten temat : http://www.forumrowerowe.org/topic/117670-siodelko-jakie-kupic-siodelko-do-200zl/ i w końcu wczoraj zdecydowałem się wydać te 335zł z wysyłką i zamówić Selle Italia Max Flite Gel Flow czarne http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=177&&id_pod_kat=45&&id_kat=2&&id_pp=0 mam nadzieje że będzie dużo lepsze, widziałem w realu to fajnie wygląda, ale przejechać się nie miałem okazji. W sumie je mam z polecenia użytkownika. Zobacze co będzie teraz a w następnym roku to sobie jeszcze jakieś lepsze spodenki z wkładką kupię od Endury albo jakieś inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Heh, mam już 3 sezon WTB Pure V. Dystanse 70-80km bez wkładki i nic, zupełnie nic tyłek nie boli. Obecnie można je wyrwać na Allegro za 70pln z hakiem, a to grosze za wygodę jaką oferuje (jak przypasuje, a ten typ tak ma że większości ludków pasuje). Jedynie waga jest minusem (w granicach 350g.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Czy waga ma znaczenie jeżeli chodzi o nasze zdrowie?? Zdrowie jest bezcenne bo nikt ci go nigdy nie odda więc waga to najmniejsze zmartwienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CichyMa Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 ...albo zmiana siodełka, wygodnie i zdrowo! ja zmieniłem deskę scott'a rc na sportourer gel flow i jest jak na kanapie, waga może o 30gramów większa, ale nie odczuwalna przy porównaniu - testowane na kilku osobach:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2012 mnie też boli tyłek, a raczej w środkowej części, tam gdzie niektóre siodełka mają otwór anatomiczny. siodełko mam oryginalne z rowerem co było Specialized, ale też taki sam problem jak autor tematu, czy z wkładką czy bez to i tak coś zawsze boli przy dystansach 30-60km. Przeglądałem ten temat : [siodełko] jakie kupić siodełko do 200zł - Sprzęt rowerowy - Forum Rowerowe - Największe w Polsce i w końcu wczoraj zdecydowałem się wydać te 335zł z wysyłką i zamówić Selle Italia Max Flite Gel Flow czarne Formicki - Bike - Selle Italia Max Flite Gel Flow czarne 290g mam nadzieje że będzie dużo lepsze, widziałem w realu to fajnie wygląda, ale przejechać się nie miałem okazji. W sumie je mam z polecenia użytkownika. Zobacze co będzie teraz a w następnym roku to sobie jeszcze jakieś lepsze spodenki z wkładką kupię od Endury albo jakieś inne. To musimy się ustawić na jakąś wyprawę żeby przetestować w boju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Tyłki czy siodła??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Szkoda, że siodełek nie można przetestować na krótkim dystansie. Mi doskwiera dopiero po ok 50km. Nie ma ani odparzeń ani obtarć - jest tylko ból więc się tym nie przejmuję. Kupię spodenki z wkładką, aby sobie pomóc w złagodzeniu. PS. Jakbym miał co sezon się przystosowywać do siodełka przez 1500km to ja dziękuję - czas mi się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 U mnie sezon trwa cały rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 To musimy się ustawić na jakąś wyprawę żeby przetestować w boju zależy jak daleko mieszkasz W końcu dotarło do mnie siodełko Jak się sprawuje to puki co nie mogę powiedzieć, z czasem coś naskrobie po za tym że dobrze wygląda, ale jest dosyć twarde, ale mam nadzieje że jego anatomiczność da to czego oczekuje. Rower mi się odchudził 19g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2012 W tym samym mieście co Ty, jeśli masz aktualne w opisie Ja dzisiaj popróbuje z ustawieniem siodełka i swoją pozycją za kierownicą. Faktycznie wygląda nieźle ale i od razu widać, że twarde musi być pod siodłem masz skalę po której się poruszasz ale nie proponuję wychodzić poza chyba że masz ochotę na szybką wizytę u specjalisty od Wydechów Możesz napisać jak wygląda ta skala? Nie zauważyłem nic takiego, nawet na zdjęciach z postu wyżej, a na siodełku za taką kwotę to chyba już powinna być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 W poście powyżej masz real foto siodła kolegi na jednym z nich jest właśnie pokazana skala http://imageshack.us/photo/my-images/26/siodelko013.jpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Faktycznie nie zauważyłem, dzięki, zobaczę jak to wygląda u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 W tym samym mieście co Ty, jeśli masz aktualne w opisie Ja dzisiaj popróbuje z ustawieniem siodełka i swoją pozycją za kierownicą. Faktycznie wygląda nieźle ale i od razu widać, że twarde musi być Możesz napisać jak wygląda ta skala? Nie zauważyłem nic takiego, nawet na zdjęciach z postu wyżej, a na siodełku za taką kwotę to chyba już powinna być. A no faktycznie kojarze profil bo pisałeś o serwisach u nas w mieście Miasto w moje takie jak w profilu kiedy można gdzieś skoczyć jak się odchoruje i pogoda będzie. Skale mam z jednej strony, chyba na forum gdzies był temat o prawidłowym ustawieniu siodełka http://www.wrower.pl/sprzet/siodelko/siodelko.php http://www.rower.com/porady-ustawianie-siodelka.asp http://www.rowerowy.bialystok.pl/index.php?art=23 http://bikestory.pl/?p=371 W ostatnim linku obrazki Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.