Skocz do zawartości

[wolnobieg] Jaki klucz do odkręcenia ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wygląda jakby pasował klucz do suportu, ale odstępy między wpustami chyba są zbyt wąskie :sick: .

EDIT: nie boisz się że będziesz miał problem z odkręceniem wolnobiegu nawet jeśli zdobędziesz klucz? Bez osadzenia piasty w obręczy to może być trudne.

Napisano

Spokojnie chcę jeszcze się nauczyć zaplatać koła jutro zaczynam dziś tylko rozkręciłem koło z powrotem złoże i musze wymienić obręcz na nową i musze zdobyc klucz nie pasuje od suportu próbowałem ;00

EDIT: Najprawdopodobniej czyli 100% pewności brak ? Nie chciałbym ryzykować straty kasy

Napisano

Raczej nie bardzo. Suport ma wpusty prostokątne, a tutaj są trapezowe. A nawet jeżeli będzie pasował, to odradzam próby odkręcenia. Albo można zniszczyć narzędzie (mała strata), albo wolnobieg, trochę większa. Swego czasu byłem tego bliski, jak próbowałem z kumplem wolnobieg Shimano odkręcić kluczem Campagnolo.

Napisano

Bez jaj, za połowę tej ceny zdobędziesz potrzebne narzędzie i rozwiążesz problem sam. 5 zł (ew 10 jeżeli wolnobieg jest zapieczony) to max ile płaci się za taką usługę.

EDIT: podmieniłem, już działa :)

Kolega mklos1 ma słuszność, faktycznie, geometrycznie wcięcia się nie zgadzają. Ale zawsze można pobawić się pilnikiem ;)

Może być Ci potrzebne coś takiego http://www.lightsport.istore.pl/pl/klucz-do-kaset-shimano-hg-ig-sram.html Wpusty są trapezowe, mogą pasować.

Napisano

Przy założeniu, że klucz w ogóle będzie pasował, to problemu nie da się załatwić poprzez podszlifowanie klucza. Jeżeli klucz będzie zbyt luźny, prawdopodobieństwo "obsunięcia" się jest bardzo duże. Wolnobieg zwykle przykręcony jest bardzo dużym momentem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...