kamilmat90 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam, Zwracam się do Was z pytanie jak oceniacie moje wyniki.? Przygodę z rowerem zacząłem od początku sierpnia. Wyniki z ostatniego tygodnia: Jeżdżę na rowerku MTB Kands energy 500 opony 26 gruby bieżnik Poniedziałek -dystans 62km, średnia prędkość 21KM/H Środa-dystans 56km, średnia prędkość 23KM/H Czwartek-dystans 64km,średnia prędkość 25KM/H Sobota - dystans 69kmkm średnia prędkość 24KM/H Niedziela- dystans 71km,średnia prędkość 22KM/H Poniedziałek- 75km, średnia prędkość 22KM/H Środa-79km, średnia prędkość 24KM/H Pozdrawiam Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drucik22 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Uważaj z tymi dystansami na początek bo organizmu nie oszukasz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Calkiem, calkiem :-) lecz z czasem docenisz, wyzszosc kadencji nad iloscia km jak najszybciej Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkor Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 A ja mam takie małe pytanko- toto asfalt? Teren? a jak teren to jaki? Itd.:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmat90 Napisano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2012 A ja mam takie małe pytanko- toto asfalt? Teren? a jak teren to jaki? Itd.:] Oczywiście Asfalt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 jesteś niesamowity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmat90 Napisano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Uważaj z tymi dystansami na początek bo organizmu nie oszukasz... Mógłby kolega jakoś rozwinąć wypowiedz? i o kadencji niech ktos w 2 słowach napisze. Będe wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 O kadencji masz kilka tematów i artykułów w internecie, w skrócie jest to ilość obrotów korbą na minutę, nie może być ona za niska bo wtedy jeździmy siłowo i szybko można sobie rozwalić kolana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojszat95 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Mógłby kolega jakoś rozwinąć wypowiedz? i o kadencji niech ktos w 2 słowach napisze. Będe wdzięczny Koledze pewnie chodzi o ,,przesilenie'' organizmu Rzeczywiście trzeba na to uważać ale jeżeli nie jesteś jakimś grubasem oblanym tłuszczem to myślę, że nie jest to dla Ciebie aż taki wysiłek? Ważne też jest to, aby odpowiednio nawadniać organizm ! Izotonik z cytryny z miodem nadaje się do tego myślę bardzo dobrze ;D Przydałoby się jeszcze kilka witamin ale co zrobić...jedyne co to zakup koncentratu np. Isostara Ale ja takich rzeczy nie piję, kto jak chce.. Ja tam też trzymam tempo jak jadę, bo po co się np. co chwilę zrywać czy jechać jak najszybciej? Wg. mnie nie ma wtedy przyjemności z jazdy jak i czuje się zmęczenie konkretne Masz zakwasy po takich jazdach? Jeśli nie, śmiało możesz jeździć dalej myślę Ew. zrób GÓRA 2 dni przerwy jeśli czujesz się przemęczony, np. masz dość mocne zakwasy...Generalnie co do samego dystansu, kiedyś uprawiałeś jakieś sporty? Dużo się ruszałeś? Jeździłeś wcześniej czy zaczynałeś ,,od zera'', w sensie że wcześniej praktycznie w ogóle nie jeździłeś rowerem ? Bo dystans nie jest to jakiś pro elo hipo Ale nie jest to znowu też tak mało...jednak +- 70KM w ciągu dnia i to codziennie to jednak jest coś Wytrwałości i powodzenia w dalszej jeździe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GibsonWigry Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Średnio co 3 dni rób luźniejszy dzień jazdy bo się zajedziesz. Wprowadź 1-2dni wolne w tygodniu. 3x łatwiej jest sie przetrenować niż wytrenować Nawet jeśli wydaje Ci się, że forma rośnie szybko to może to być na krótką metę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojott Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Trudno ocenić, bo nie wiemy co robiłeś wcześniej... czy siedziałeś przed komputerem 20h dziennie czy może jesteś wybitnym maratończykiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Całkiem całkiem kolego Trochę zazdroszczę bo nie mam ostatni czasu na tak częste dłuższe dystanse :/ Jedno pytanie - czy skoro robisz te dystanse po asfalcie to czy nie warto oponek na jakieś węższe slicki zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drucik22 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Mógłby kolega jakoś rozwinąć wypowiedz? i o kadencji niech ktos w 2 słowach napisze. Będe wdzięczny Koledzy już wyjaśnili poniżej. jeśli dopiero zaczynasz to masz dość długie dystanse i wysokie tempo jak na początkującego kolarza na góralu ... w pewnym momencie możesz zacząć odczuwać..a wkleję link http://www.zdrowylink.pl/przetrenowanie-symptomy-i-leczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmat90 Napisano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Trudno ocenić, bo nie wiemy co robiłeś wcześniej... czy siedziałeś przed komputerem 20h dziennie czy może jesteś wybitnym maratończykiem Całkiem całkiem kolego Trochę zazdroszczę bo nie mam ostatni czasu na tak częste dłuższe dystanse :/ Jedno pytanie - czy skoro robisz te dystanse po asfalcie to czy nie warto oponek na jakieś węższe slicki zmienić? Co robiłem wcześniej? Pracowałem ostatnie 2 lata na budowie oraz studia . Dodam tylko że mam 169 wzrostu waga 76 kg(trochę tłuszczyku na brzuchu jest).Mam bardzo umięśnione uda i łydki(wiele osób mi to mówiło. Wcześniej jedynie ze sportów uprawiałem wędkarstwo. Co do oponek to założyłem wcześniej wątek na ten temat. Nie wiem czy jest sens kupować nowe opony skoro na wiosnę planuje kupić solidną szosówkę. Czyli wnioskuje że mam obniżyć przełożenie i kręcić lżej ale szybciej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Przejechany dystans i jego średnia to trochę kiepski parametr dla kogoś z boku, by wydawać jakieś oceny. Na pierwszy rzut oka nasuwa się tylko wniosek, że trochę za dużo kilometrów, jak na takiego nowicjusza. http://banachbrothers.pl/index.php/8-trenuj-z-mistrzem/129-planowanie-treningu-part-ii http://banachbrothers.pl/index.php/8-trenuj-z-mistrzem/127-planowanie-treningu-i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rebel Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Dla mnie to trochę ściemniasz: albo jeździsz znacznie dłużej niż 6 tygodni i wtedy te dystanse są realne albo podkoloryzowałeś dystanse. Jak pada deszcz to też masz takie przebiegi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmat90 Napisano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Dla mnie to trochę ściemniasz: albo jeździsz znacznie dłużej niż 6 tygodni i wtedy te dystanse są realne albo podkoloryzowałeś dystanse. Jak pada deszcz to też masz takie przebiegi? Ogólni nie jeżdżę w deszczu. Jak na razie deszczyk złapał mnie tylko dwa razy, przez co moja prędkość się zwiększyła celem było szybsze dotarcie do domu. Zapewniam cie ze nie koloryzuje. Poza tym mam zapisane trasy i wysyłam je na bieżąco na serwer nvime.pl. Jak już wcześniej pisałem mam silnie rozbudowane uda i łydki. Może dlatego że wcześniej pracowałem jako tragarz, czyli ciągle chodzenie po schodach z ciężarem. Potem 2 lata pracy na budowie. Wcześniej jeździłem tylko 2 razy w tygodniu po 5km po łąkach gdyż jestem wędkarzem. A skutkiem obecnej sytuacji czyli mojego obecnego bezrobocia jest właśnie jazda na rowerze dla nudy i dla sportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Po co miałby koloryzować. Te dystanse w taką średnią są zupełnie osiągalne dla nowicjusza. Ale ja czuję że za miesiąc polegniesz, bo organizm zmęczy się globalnie. Mimo to nieźle, prawie 80km ze średnią 24km/h. Dobry rezultat jak na mtb po asfalcie na grubych oponach. Podejrzewam też, ze bez spd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Nie wiem czemu się tak dziwicie skoro przy takiej średniej wychodzi jakieś 3/3,5 godz jazdy. Czy to dużo jak dla mnie nie mało ale też bez przesady. Tym bardziej, że jest czas na odpoczynek bo zaczyna lekko a kończy solidnie. Druga sprawa to średnia która jest robiona raczej po płaskim bo u mnie pod górami nie dociągnął by z takimi oponami nawet do 18 KM/H. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 duzo zalezy tez od roweru...na podstawowej szosie najwieksza srednia na 120km mialem na razie chyba 32, na mtb z terenowymi oponami 2,25" taki wynik to po prostu mocna jazda, a nie rekord idzie jesien, wiec przed zajechaniem uratuje kolege pogoda i szybki zmierzch, ale rzeczywiscie chyba za ambitne podejscie, jak to czesto bywa, a po roku wielkie zdziwienie, ze cos notorycznie boli, albo nie ma postepow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmat90 Napisano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Czyli podsumowując wasze wypowiedzi wyciągam wnioski, mam nadzieje że trafne? 1. Powinienem na początek nieco zmniejszyć dystanse i zając się poprawną techniką. 2. Nie jeździć na zbyt wysokim przełożeniu (odciążenie kolan) 3. Unikać przetrenowania 4. Powinienem przyjrzeć się dokładniej pojęciu kadencja 5. Zmiana rowerku na cos lżejszego z większymi kołami i wąskim bieżnikiem 6. Zadbanie o odpowiedni strój szczególnie spodenki :-) Odpowiednie nawadnianie organizmu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 18 Września 2012 Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Hm średnie całkiem normalne . Ja robię podobne średnie ale bardziej pod 23-24km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.