Skocz do zawartości

[splot szprych] czy taki jest prawidłowy?

cyba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

złożyłem niedawno nowe koła (sprzedawca składał je samodzielnie). Jakość wykonania montażu oceniam niestety bardzo kiepsko. Zastanawiam się także, czy takowy splot szprych jest prawidłowy (na przednim kole jest symetria względem prawego i lewego kołnierza zaś z tyłu nie). Będę wdzięczny za komentarz.

post-158379-0-43324900-1347448421_thumb.jpg

post-158379-0-32414100-1347448426_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Na moje oko wygląda ok, ale przydałoby się więcej fotek.

Co to znaczy 'symetria'? Masz na myśli, że obręcz nie jest idealnie pośrodku, między kołnierzami? Tak być powinno, obręcz ma być na środku piasty - z tyłu szprychy od strony napędu są pod większym kątem :)

• Mod Team
Napisano

Dodatkowo tylne koło można zapleść na różne sposoby jedną stronę na krzyże drugą na słoneczko choć w MTB raczej sie tak nie robi.

Napisano

Na moje oko wygląda ok, ale przydałoby się więcej fotek.

Co to znaczy 'symetria'? Masz na myśli, że obręcz nie jest idealnie pośrodku, między kołnierzami? Tak być powinno, obręcz ma być na środku piasty - z tyłu szprychy od strony napędu są pod większym kątem :)

Co innego miałem na myśli, np. patrzymy na szprychy skierowane do kierunku jazdy - sposób ich przełożenia przez kołnierz (od środka bądź od zewnątrz) oraz krzyżowanie - również od wewnątrz koła lub od strony zewnętrznej.przód (https://docs.google....UlkxdG1HM2Q5OWs), tył (https://docs.google....MWdxYXlOSU9KVUE)

Napisano

Rzeczywiście przód jest zapleciony hmm " nie wg poradników:P" szprychy powinny być jakby "odwrotnie" w którymś z kołnierzy, ale posiadam i takie koła, nie widzę różnic w wytrzymałości...

Chociaż są źródła mówiące także o tym że koła pod tarcze, od strony tarczy powinny być zaplecione "w 2 stronę" (tak jak masz) żeby je wzmocnić jeśli chodzi o wytrzymałość na skręcanie, nie pamiętam gdzie to przeczytałem niestety. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...