Skocz do zawartości

[uszkodzona łąkotka] jak z treningami po zabiegu?

Kornal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, lekarz ortopeda zdiagnozował u mnie uszkodzoną łąkotkę boczną...ALE, że działał prawdopodobnie w kooperacji z firmą farmaceutyczną (Flexis Fluid), to na uszkodzoną łąkotkę przepisał mi serię zastrzyków za prawie 800zł, z wyżej wymienionego preparatu. Od razu zadzwoniłem do wujka ortopedy i odwiedziłem lekarza pierwszego kontaktu, bo pomyślałem, że jeśli coś mi tak przeskakuje, to raczej nie wyleczę tego nieinwazyjnie. Dobre myślenie, bo jak się okazało uszkodzoną (zestarzałą) łąkotkę się usuwa.

I teraz moje pytanie. Miał ktoś z Was usuwaną łąkotkę boczną całkowicie lub częściowo? Jak długo po artroskopii musieliście chodzić w ortezie, ile trwała rehabilitacja i przerwa w treningach? No i podstawowe pytanie - czy po takiej operacji można wrócić do normalnej jazdy, bez żadnych niespodzianek? Mówię o normalnej jeździe 30%teren/60%asfalt, kilka tysięcy KM rocznie...

Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam

ja mialem usywana czesc łekotki bo uyszkodzony kawałek blokowal mi kolano jesli mam byc szczery to miałem zabieg ze znieczulenim miejscowym i odrazu po nim normalnie poszebłem bez kul do domu , odlot siei zacza jak znieczulenie puscilo, ale juz na dyugi dzien moglem w miare normalnie lazic, lekarz operujacy powiedział ze po 3 4 dniach juz moge isc normalnie do pracy i tylko po tygodniu zdjac szwy. i jesli mam byc szczery w ciagu tego tygodnia jakos specjalnie nie oszczedzałem tej nogi bo nie czyłem zadnego bólu ani niczego co by mi dokuczalo poza szwami, wiec w moim przypadku tygzien to absolutny max , tylko ze niewiem jak to jest u innych bo słyszałem naprawde rózne wersje od znajomych jak masz jakies pytania to pisz na pw

a i jeszcze jak wróciem z zabiegu to polazłem spac i jak wstałem na drugi dzien juz normalnie ze znajomymi łazilem tylko ze dla aswietego spokoju nosiłem ze soba kule, ale tak szczerze to ona tylko w######iala, a i zadnej ortezy nie miałem :P

Witam, lekarz ortopeda zdiagnozował u mnie uszkodzoną łąkotkę boczną...ALE, że działał prawdopodobnie w kooperacji z firmą farmaceutyczną (Flexis Fluid), to na uszkodzoną łąkotkę przepisał mi serię zastrzyków za prawie 800zł, z wyżej wymienionego preparatu. Od razu zadzwoniłem do wujka ortopedy i odwiedziłem lekarza pierwszego kontaktu, bo pomyślałem, że jeśli coś mi tak przeskakuje, to raczej nie wyleczę tego nieinwazyjnie. Dobre myślenie, bo jak się okazało uszkodzoną (zestarzałą) łąkotkę się usuwa.

I teraz moje pytanie. Miał ktoś z Was usuwaną łąkotkę boczną całkowicie lub częściowo? Jak długo po artroskopii musieliście chodzić w ortezie, ile trwała rehabilitacja i przerwa w treningach? No i podstawowe pytanie - czy po takiej operacji można wrócić do normalnej jazdy, bez żadnych niespodzianek? Mówię o normalnej jeździe 30%teren/60%asfalt, kilka tysięcy KM rocznie...

Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam

Odpowiednie fizjoterapeutyczne przygotowanie do operacji -> dobrze wykonany zabieg -> rehabilitacja poperacyjna prowadzona pod kątem powrotu do kolarstwa i wszystko powinno być OK.

Co do czasu powrotu na rower, zależy to od wielu czynników, poczynając od rodzaju zabiegu - czy będzie to jedynie usunięcie uszkodzonych framentów łąktoki czy jej zszycie. Chirurg śródoperacyjnie może znaleźć również inne uszkodzenia stawu (więzadła, chrząstka itp.), które może zdecydować się też naprawić. W zalezności od tego jakie tkanki zostaną poddane zabiegowi i jakimi metodami, różny jest czas ochorony kończyny przed obciążaniem oraz limitowany zakres ruchu. Dalej wszystko zależy od fachowości przeprowadzanej rehabilitacji (warto ją zacząć już w pierwszym tygodniu po zabiegu) i od tego jak Twój organizm będzie to wszystko znosił. Rehabilitacja to nie wyścig, najważniejsze jest dbanie o optymalne wygojenie naprawionych tkanek i stopniowe adaptowanie ich do obciążeń.

Pierwsze jazdy na rowerze stacjonarnym są możliwe już tydzień po zabiegu, ale może być również tak, że pierwszy raz pokręcisz korbami po 2 miesiącach. Potem stopniowo progresja obciążeń i przesiadka na 'normalny' rower i jazda w coraz trudniejszym terenie. Wszystko oczywiście pod kontrolą fzjoterapeuty prowadzącego usprawnianie.

Witam. W moim przypadku usunięcie części łąkotki i powrót do aktywności odbyły się ekspresowo. Dzień po zabiegu o własnych siłach, bez ortezy i bez kul wyszedłem z kliniki. Po 5 dniach wróciłem do pracy, jedynie lekko odczuwając ograniczenia ruchu stawu co było spowodowane obrzękiem. Ortopeda, który wykonywał zabieg wręcz nakazał mi jazdę rowerem jako jedno z ćwiczeń, które w znaczący sposób rozwija mięśnie dookoła stawu oraz przywraca pełen zakres ruchu.

Po około miesiącu treningów na rowerze i zakupie stabilizatora stawu wróciłem do gry w piłkę :-)

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi! W przyszłym tygodniu idę na RTG+USG kolana i później z tym do innego ortopedy. Domyślam się, że stopień uszkodzenia może decydować o wszystkim, ale wolałem się zorientować jak to wyglądało z perspektywy innych bikerów. Obecnie zaprzestałem całkowicie jazdy rowerem, ale nie wiem czy słusznie (przy okazji zdiagnozował mi lekarz zanik mięśnia czworogłowego uda w chorej nodze). Teraz odczuwam nawet ból przy długim chodzeniu,a wcześniej tylko przy większych obciążeniach na rowerze. Jak się w tygodniu czegoś dowiem, to jeszcze napiszę lub zapytam o parę spraw. Pozdrawiam!

Masz rację, z tym że w przypadku kolana żadna technika obrazowania nie daje pewności - jest to na tyle skomplikowany staw że dopiero podczas artoskopii można zweryfikować wcześniejsze podejrzenia. Zanik mięśnia jest tu najprawdopodobniej bezpośrednio związany z uszkodzeniem łąkotki, dlatego najlepiej byłoby przed zabiegiem i po porządnie się zrehabilitować, żeby potem bez komplikacji i następnych 'kontuzji' wrócić do sportu. Jeśli lekarz nie zabronił a Tobie nie sprawia to bólu to jazda na rowerze jest korzystna dla kolan, pod warunkiem małego obciążenia i dużej kadencji. Trzeba zdać sobie też sprawę z tego że łąkotki w kolanie nie są dla ozdoby i niestety nigdy staw ten nie będzie już miał takiej samej wydolności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...