Skocz do zawartości

[Rower]Co zmienić w Merida Matts 40D

Issac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Chciałbym się Was poradzić co powinienem w tym rowerze wymienić w pierwszej kolejności, prosze o wszelkie sugestie:

Planowany budżet I faza 500 - 600,-

RAMA: Matts DT-Kmount-D

ROZMIAR: 20"

KOLOR: Black(White-Orange)

WIDELEC: RST Gila 100 ML

HAMULEC P/T: Tektro Draco 180/ 160 mm

KORBY: Shimano M131 42-34-24 CG

PRZERZUTKA P: Shimano M190 low 31.8-42

PRZERZUTKA T: Shimano Alivio 8

KASETA: Shimano CS-HG30-8 11-32

KIEROWNICA: XM CEN Steel R30 620

MOSTEK: XM Speed CEN 15

PIASTA P/T: Disc Alloy

PEDAŁY: Shimano SPD M 520

OBRĘCZE: Matts D

SIODŁO: nie wiem co to za model :(

SZTYCA: XM Speed D SB20 27.2

MANETKA P/T: Shimano SL-M360 rapidfire

OPONA P/T: Merida 2,1

Napisano

Moim zdaniem na pierwszy ogień powinieneś wymienić amortyzator bo gila to atrapa amortyzatora ,w budżecie którym dysponujesz możesz wyrwać Suntour Epicon LOD ,w drugiej fazie zmień napęd na coś pokroju Deore

Napisano

W pierwszej kolejności wymieniasz to,co się zużylo na nowe. Potem robisz listę tego,co cię w tym konkretnym rowerze drażni najbardziej. Szukasz przyczyn tego rozdrażnienia i inwestujesz w upgrade tych najbardziej upierdliwych. W międzyczasie śledzisz forum,prasówkę branżową. Uwierz,po którejś z kolei wymianie napędu sam rozkmininisz co jest ci najbardziej potrzebne.

Czasami okazuje się, że nowy rower.

Napisano

Nie straszcie mnie z tym nowym rowerem :(.

To nie straszenie tylko stwierdzenie faktu w chwili kiedy oczekujesz od roweru czegoś więcej niż rekreacyjnej jazdy po mieście dwa razy w tygodniu.Podstawą roweru jest dobra baza czyli rama i amortyzator ,baza która daje możliwość rozwoju i która nie będzie cie ograniczać.Napisz nam może jak oceniasz swoją jazdę ,gdzie jeździsz i w jakich warunkach itp.Bo jak jeździsz tak jak przysłowiowe "po bułki" i trochę wycieczek w lekkim terenie to Grupa Alivio w 100% ci starczy na wiele ,jeśli chcesz poszaleć i bawić się w maratony to pierwsze co na mojej liście była by rama i amortyzator.Jak zawsze wszystko zależy od funduszy :)

• Mod Team
Napisano

Zacznij od amortyzatora, epicon zje cały budżet, albo raidon i zostanie na dzwonek.

Napęd sukcesywnie jak będzie padał.

Hamulce jak nie będą hamowały.

Napisano

Moim zdaniem nie powinieneś wymieniać niczego dopóki sam nie dojdziesz do wniosków, że coś konkretnego Ci przeszkadza/ogranicza.

Napisano

To nie straszenie tylko stwierdzenie faktu w chwili kiedy oczekujesz od roweru czegoś więcej niż rekreacyjnej jazdy po mieście dwa razy w tygodniu.Podstawą roweru jest dobra baza czyli rama i amortyzator ,baza która daje możliwość rozwoju i która nie będzie cie ograniczać.Napisz nam może jak oceniasz swoją jazdę ,gdzie jeździsz i w jakich warunkach itp.Bo jak jeździsz tak jak przysłowiowe "po bułki" i trochę wycieczek w lekkim terenie to Grupa Alivio w 100% ci starczy na wiele ,jeśli chcesz poszaleć i bawić się w maratony to pierwsze co na mojej liście była by rama i amortyzator.Jak zawsze wszystko zależy od funduszy :)

Ciężko jest mi ocenić czy to jak jeżdzę to jazda po bułki czy juz nie. Zeszły sezon starałem się jeździć codziennie po pracy min 30-40km , w tym roku troszke gorzej [problemy rodzinne]. Teren las, asfalt, gdzie się da :), zamierzam troszkę powalczyć w gorszym terenie jakies górki.

Napiszcie propozycje:

WIDELEC: RST Gila 100 ML na --> SR Epicon LOD

KORBY: Shimano M131 42-34-24 CG na --> ........................

PRZERZUTKA P: Shimano M190 low 31.8-42 na --> ........................

PRZERZUTKA T: Shimano Alivio 8 na --> ........................

KASETA: Shimano CS-HG30-8 11-32 na --> ........................

Napisano

Napiszcie propozycje:

WIDELEC: RST Gila 100 ML na --> SR Epicon LOD

KORBY: Shimano M131 42-34-24 CG na --> ........................

PRZERZUTKA P: Shimano M190 low 31.8-42 na --> ........................

PRZERZUTKA T: Shimano Alivio 8 na --> ........................

KASETA: Shimano CS-HG30-8 11-32 na --> ........................

Określ budżet na komponenty napędu

Napisano

Określ budżet na komponenty napędu

WIDELEC: 500- 600

KORBY: max 300

PRZERZUTKA P: max 150

PRZERZUTKA T: 200

KASETA: ??

• Mod Team
Napisano

Amortyzator zjada budżet.

Co do reszty masz jakąś alergie, coś źle działa?

Korba-http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/10446/484/MECHANIZM-KORBOWY-DEORE-FC-M590-SHIMANO

Przerzutka p.-http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/6384/506/Przerzutka-przednia-SLX-FD-M661-SHIMANO

Przerzutka t.-http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/14722/509/Przerzutka-DEORE-XT-RD-M771-SHIMANO

Kaseta -http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/15003/497/KASETA-DEORE-LX-CS-HG70-I8-SHIMANO

i jeszcze łańcuch do kompletu.

Całość dla jednego niezbędne minimum dla innego dużo na wyrost. Pytanie do Ciebie czy tak wysoko mierzysz, czy potrzebujesz.

Budżet konkretny i zastanów się czy nie pchnąć roweru dołożyć to co chcesz wydać i może jednak nowy rower.

Napisano

Początkowy uprgade będzie Cie kosztował 1200zł. Do tego pewnie w późniejszym czasie zaczniesz skłaniać się do wymiany ramy z róźnych przyczyn.

Ja osobiście wymienił bym RST (mam alergie na te amory) i jeśli reszta bangla bym nie ruszał. Nie ma sensu pakować pieniędzy w rower, który jeszcze Cie do końca nie kierunkuje.

Za stare części zwrotu zbytnio nie będzie , a jeśli przy próbach agresywniejszej jazdy coś popsujesz to nie będzie szkoda :)

Napisano

Korba Shimano FC-M542 175 44/32/22

Przerzutka tył Shimano Deore RD-M591

Przerzutka przód SHIMANO DEORE LX FD-M581

Kaseta DEORE-LX-CS-HG70-I8-SHIMANO

łańcuch Shimano CN-HG50 8rzędów

Taki set powinien ci starczyć.Zastanów się nad radą kolegów ,później np chciałbyś zmienić na 9s to musiał byś znowu zmieniać manetki ,kasetę.Ciągle musiał byś zmieniać i co do czego wydał byś więcej ile to wszystko warte.Popieram kolegów abyś sprzedał rower i tą sumę którą chciałeś przeznaczyć na nowe części dołożył i kupił coś innego ,na pewno byśmy ci doradzili .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...