Skocz do zawartości

[amortyzator] Spinner Reason / Aeris 286-80 / Suntour Epicon

piluj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako, że chciałbym odchudzić troszkę wagę roweru i zmienić wysłużonego juz XCR-a stoję przed dylematem co kupić.

Do niedawna jeszcze byłem prawie zdecydowany na SR Suntour Epicon, ale ostatnio znalazłem oferty 2 Spinnerów w podobnej do Epicona cenie. Są to:

- Spinner Reason 1 TX 100 mm

- Spinner Aeris 286-80 SPORT .

Z tego co się zorientowałem przrgladając katalogi sa one starcze rocznikowo od Suntoura, a do tego Aeris ma skok 80mm i wąskie lagi (ale jest zdecydowanie najlżejszy)

roszę o opinie co wybrać?

Chciałbym odchudzić rower ale oczywiście nie za cenę wytrzymałości (albo 2000zł :P ). Epicon ma już niejako swoją opinię na tym forum, za to o Spinnerach bardzo mało się pisze.

Mój rower to Accent El Nino, hamulce tarczowe 180mm, waga średnia jeżdźca 84kg, a trasy to przede wszystkim polne i leśne trasy oraz asfalt na dojaz (Kraków i okolice)

Dziękuję i Pozdawiam

Ja wiem że zaraz odezwą się zwolennicy Sida, ale Aerisa bym odrzucił jednak, tym bardziej że zaglądasz w las:)

Reasona nie miałem, ale opinie które są na forum, są dobre, zaryzykować można.

Epicona mam i przy 76kg, jest b. czuły oraz płynny. Będę niebawem chyba (zależy od stanu konta:P) sprzedawał swojego na 15QLC - przesiadka na takiego samego w wersji 29" :D

• Mod Team

W przypadku Aerisa musiałbyś zmienić tarcze na 160 :)

Trochę na poważnie - też miałem podobny dylemat kilka tygodni temu. Z braku chociażby części na rynku zmieniłem zdanie i kupiłem w podobnej cenie Manitou Drake'a. Owszem wagowo jest nieco gorzej ale stwierdziłem że za mało jest opinii w necie bym zaryzykował

Dzięki za opinie. No właśnie czytełm gdzieniegdzie, że Epicon jest czuły a Reason bardziej sportowy, więc chyba zostanę przy Suntourze, albo będę czychał na jakieś okazje, bo niestety przez zapalenie ścięgna w stopie sezon się dla mnie skończył:/ więc i zakup już nie jest taki pilny.

Co do Epicona 29er to

Suntour Epicon RLD 29" Forks - 15mm 2010 | Buy Online | ChainReactionCycles.com

do Polski darmowa wysyłka:)

Ups Sorry chyba już nie ma tego Suntoura. Mój bląd.

@mrmorty mogłbyś powiedzieć conieco o Manitou Drake, bo znalazłem dość ciekawą ofertę na alledrogo.

Allegro

Zastanawiam się czy o niego nie powalczyć. I też nie wiem czy te 20mm różnicy skoku w stosunku do Epicona nie zmieni mi geometrii.

Jeszcze znalazłem taką ofertę, wracając do Epicona:

Allegro

Ciekawe czemu tak tanio??!!hmmm

Z tego co się zdążyłem zorientować to na alllegrogo i w sklepach internetowych są tylko modele sf11 albo sf9. Model na 2012 wyglada tak:

http://www.ebay.pl/itm/New-2012-SR-Suntour-Epicon-X2-LO-R-lite-MTB-Bike-Air-Suspension-Fork-Black-26er-/261027325182?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item3cc670e4fe#rpdId

Inne malowanie, PM zamiast IS i golenie 32mm. Przeliczając wychodzi 100zł drożej niż starsze modele a czas oczekiwania 2-3tyg. ojjj kusii. A nie wiecie jak jest z gwarancja przy kupnie Azji?

Ja wiem że zaraz odezwą się zwolennicy Sida, ale Aerisa bym odrzucił jednak, tym bardziej że zaglądasz w las:)

Reasona nie miałem, ale opinie które są na forum, są dobre, zaryzykować można.

Epicona mam i przy 76kg, jest b. czuły oraz płynny. Będę niebawem chyba (zależy od stanu konta:P) sprzedawał swojego na 15QLC - przesiadka na takiego samego w wersji 29" :D

ależ aerisa można kupić - tylko nie 286-80 a 300-100 - i wtedy w las jak najbardziej :)

• Mod Team

o Drake'u sporo napisał Durnykot. Ja ostatnio sporo kręciłem właśnie na Epiconie i równocześnie na Reconie(składam czasem coś na zamówienie no i trzeba dotrzeć klocki, sprawdzić widła po serwisie) i powiem Ci że najlepsze tłumienie z nich wszystkich ma właśnie Drake. Nie chodzi o to że chwalę bo mam - po prostu sporo widelców przewinęło się przez mój garaż tego lata i ten mi najbardziej przypasował. Bierz bez zastanawiania się.

Kwestia skoku - każdy Drake ma możliwość zmiany skoku z 80 mm na 100 poprzez przestawienie podkładki. Zredukować skok ze 100 mm też można tą samą drogą.

Poszukaj na forum w dziale amortyzatory

Cóż, napisałem maila do tego sprzedawcy z prośba o rzeczywiste zdjęcia. 2 dni i brak odpowiedzi:/ na razie licytuje co innego, a jak nie uda mi się tam to przedzwonię do sprzedawcy i zobaczę OCB.

A tak na marginesie: czemu prawie wogóle nie ma w sprzedaży suntourów z rocznika 12/13 (SF12)? A jak są to inne modele niż podaje oficjalny przedstawiciel (wnioskuję, że były sprowadzane niezależnie)

Witam jestem tu nowy.

Również interesuje mnie kupno epicona, spinnery odrzuciłem w drodze selekcji:)

Z tego co sie zorientowalem to suntour wedlog oficjalnej strony nie ma epiconow pod oś qr9 na 2012 rok a jednak takie się pojawiaja. SPARROW nie zwazajac na opinie na temat tego sklepu posiada niby rocznik 2012 z mocowaniem PM ale golenie dalej maja 30mm średnicy i nie wiem czy w zwiazku z tym jest tam tłumik nowej generacji, który miał byc od roczników 2012.

np na ebayu (pomijam manetke lub jej brak) widze ten sam model a jedne skosnooki pisza ze ma 30mm golenie druszy ze 32 mocniejsze niz w 2011, no zwiariować idzie!:

http://www.ebay.com/itm/2012-13-SR-Suntour-EPICON-X2-RLD-MTB-Fork-100mm-Disc-Remote-Lockout-White-New-/280969681551?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item416b191a8f

http://www.ebay.com/itm/New-2012-SR-Suntour-Epicon-X2-LO-R-lite-MTB-Bike-Air-Suspension-Fork-white-26er-/230793338860?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item35bc5adfec

Co do tych aukcji z allegro za 469 i 499 to równiez do nich pisałem, prosiłem o realne zdjęcia i numery seryjne i czy maja mocowanie PM.

Kobieta odpisala, ze tak maja mocowanie PM ale nie bedzie mi podawac numerow seryjnych bo nie jest sprzedawcą co ma 2-3 sztuki ale ma ich 250 i nie poda mi wsyztskich...:| Napisalem wiec kolejnego maila, że chodzi mi o sprawdzenie rocznika na podstawie zdjęc i numerów. Po tym mailu już nie było odpowiedzi ale momentalnie zmienil sie tytul aukjci na z 2012 na "sf11" :)

Muszew zadzwonic i spytac o odbior osobisty bo akurat w przyszłym tygodniu będę jechal prze Gliwice, tyle że nie ma takiej opcji odbioru w aukcji co tez jest podejrzane...

Napisz do eurobike podajac namiary na sprzedajacego. Zapewne napisza Ci, ze takiego nie znaja, a sprzedawca sciaga je na wlasna reke. Skoro w aukcji jest wyrazne napisane, prosto od dystrybutora, a w/w firma jest jedynym na Polske :P Najtanszy epicon z jakim sie spotkalem byl w virtualbike. Cena jezeli dobrze pamietam, to 545. Sprzedawca pewny, bo bralem czesci od niego z odbiorem osobistym i wszystko jest ok ;)

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

Są Suntoury SF12 na oś 9mm

http://srsuntour-files.dbap.de/_public/Catalogues/2012/SRS-2K12-LOW.pdf

strony 62-64 i note2 w specysikacji;) Widać, że Suntour strasznie chce wypromować 15mm do XC do tego stopnia że trzeba trochę się naszukać potrzebnej informacji. Też myślałem by kupić od naszych braci z Azji, ale do ceny na ebayu trzeba jeszcze doliczyć cło i 23% VAT.

Jak dostaniesz odpowiedź nie omieszkaj się pochwalić, bo też jestem zaiinteresowany.

Może sprzedawca chce się w ten sposób wypromować, bo jest świeżakiem, albo co gorsze - są to jakieś odrzuty.

Hmmm PM w SF11 nie były przypadkiem tylko dla widalca z 15mm osią.

faktycznie drobnym maczkiem w note2 są 9mm ośki:)

Przeanalizowałem to wszystko i 32mm golenie maja wszystkie epicony 2012 z osią QR15, nie są opisane szczegółowo wersje z 9mm ośką, czy również mają 32mm golenie:/

Tłumiki są dwa nowe zastępujące LOD i RLD -2011

odpowiednio LO-RC/LO-R i RL-RC/RL-R -2012, wersje z końcówką -RC maja regulacje tłumienia dobicia i odbicia, wersje -R tylko regulacje tłumienia odbicia

dziwny rocznik 2012 sprzedaje sparrow ponieważ jest opisany jakby miał stary tłumik

http://allegro.pl/sr-suntour-epicon-r-l-d-100mm-2012-czarny-i2636814912.html

Raczej średnica jest ta sama, skoro dali tylko małą notkę zamiast rozpisywać całą nową specyfikację. Poza tym u Chinoli też jest wymiar 32mm więc to może tylko bląd sprzedawcy.

Hmmmm wcześniej wspominałeś, że będziesz przejeżdzał koło Gliwic. To może zbocz trochę do Sosnowca by odwiedzić Sparrow-bike,najlepiej z suwmiarką;) Wiekszy problem będzie ze sprawdzeniem tłumika.

WSZYSTKIE Epicony miały 32mm, co wy znów wymyślacie... nawet roczniki przed 2008 (włącznie) miały 32mm, więc w czym jest problem?

Sparrow może mieć amortyzatory np zza południowej granicy, nie widzę problemu, dostają taniej niż od Eurobike, więc go olali. Pomińmy że w tej cenie to AXON-a możesz wyrwać nowego z 2011> więc nie myślałbym ani chwili :)

co do tłumika, ja tam widzę tylko regulacje powrotu... w Epiconie nie widzę potrzeby stosowania tłumienia dobicia, końcówka skoku jest na tyle progresywna że się obejdzie bez ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...