Skocz do zawartości

[Plecak] Na rower i w góry

thetere

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuje plecaka 18 - 25 L który oprócz na długie jedno lub kilku dniowe wyprawy rowerowe, nada się także do chodzenia po górach. Jako, że plecak kupuje się raz na długie lata, nie zamierzam na nim zaoszczędzić. Kwoty nie podaje.

Moje typy to:

- Deuter Cross Air 20 EXP

- Deuter Superbike 18 EXP

- Camelbak HAWG NV ( z bukłakiem )

- Ospray Manta 25 ( z bukłakiem )

- JanSport CATALYST

Niestety nie mam możliwości obejrzenia któregokolwiek z nich, dlatego też chciałbym się dowiedzieć jakiś opinii jeżeli ktoś miał z jakimś styczność. Jestem też otwarty na inne propozycje.

Z wyżej wymienionych najwięcej pasujących mi bajerów ma manta, tyle, że materiałowo wygląda najgorzej ( choć nie dotykałem ). Ładną stylistykę ma HAWG, tylko jestem ciekaw czy w kieszonkach na pasie biodrowym zmieści się aparat kompaktowy, czy też telefon. Deutery również prezentują się solidnie, a do Jana mam sentyment bo do tej pory użytkuje plecak szkolny tego producenta ( już z 8 lat, a pewnie jeszcze ponad drugie tyle wytrzyma ).

Napisano

Moze cos takiego http://avalanchesklep.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=466&category_id=27&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1 widzialem kiedys na forum zdjecia z wyprawy rowerem chyba w alpy. I uzytkownik posiadal taki plecak, nie wiem czy akurat takiej pojemnosci, bo sa od 17 do 35. Przed zakupem swojego deutera, takze bralem pod uwage plecaki tej firmy, prezentuja sie bardzo dobrze i wygladaja solidnie, poza tym firma takze renomowana.

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Plecak na kilka dni o pojemności ok 20 litrów? Niewykonalne.

Jeśli nie chcesz oszczędzać na plecaku i potrzebujesz czegoś bardzo dobrego - dorzuć do listy plecaki ortlieb.

Są gwarantowanie w 100 procentach wodoszzelne, bez konieczności używania "kondonów" ochronnych.

http://www.bikeman.pl/plecak-ortlieb-track-p-791.html

Ja mam ten, recenzja w dziale testy.

http://www.bikeman.pl/plecak-ortlieb-mountain-x-p-1712.html

Wyższy model, większa pojemność, lepsze rozplanowanie wnętrza.

Najwyższego modelu nie pokazuję, jak cię zainteresują te dwa to sam go znajdziesz :)

Z innych wysokich modeli plecaków turystycznych miałem (mam) deutera. W opinii obiegowej to hajtech, ale ja używanie go ograniczam do absolutnego minimum, bo mi zdecydowanie nie pasi.

Napisano

Apex jest naprawdę w porządku: pojemny, wygodny. Dla mnie minusem są jednak nieuszczelnione suwaki i brak pokrowca przeciwdeszczowego w zestawie. Dobrze leży na plecach, zapewniając dobrą wentylację. Jest bardzo pojemny, można załadować do niego naprawdę dużo rzeczy. Siateczki, przegrody - ułatwiają organizację zawartości. Gdyby nie wspomniany brak uszczelnień suwaków i brak pokrowca - byłby ideał :)

Napisano

ja mam Deuter Trans Alpine 25L, są jeszcze 30L. Plecak mam już 2 lata, nic się z nim nie dzieje, po za tym że troszkę się przybrudził. Plecak wygodny, na rowerze dobrze mi się w nim jeździło (też w kasku), do pasków przyczepiałem też apteczkę, jak braknie litrażu to chyba deuter ma też 10L doczepiane sakwy do bocznych pasków. W środku można zrobić płytsze dno i na dole plecaka z zewnątrz mamy sporą kieszeń, lub dno rozsunąć i jest głęboki na całej długości.

Tutaj już ktoś wrzucił mały opis [plecak] Deuter trans alpine - Akcesoria rowerowe - Forum Rowerowe - Największe w Polsce

ja mam wersję pomarańczowo-szarą :)

Napisano
Plecak na kilka dni o pojemności ok 20 litrów? Niewykonalne.
t-shirt, lekka kurtka, bielizna, kosmetyczka z podstawowymi środka higieny osobistej, portfel i można jechać na dwa noclegi poza domem. 20L na ten ekwipunek wystarczy.

Przeglądałem ofertę ortlieb, ale te plecaki w ogóle mi się nie podobają, wyglądają jak torby z mocowaniem do noszenia na plecach.

Dakine też widziałem, ale porównywalny do niego HAWG wydaje mi się lepszy. Dlatego nie biorę go pod uwagę.

Vaude muszę się bliżej przyjrzeć.

PS. chyba nie muszę dodawać, że plecak powinien mieć system H2O. Najlepiej na 3 litrowy, albo od razu w zestawie.

Napisano

Deuter Trans Alpine jak bardzo ok. Mam wersję damską (krótszą) o pojemności 25L. Plecak jest pakowny, solidnie wykonany i wygodny (mimo, że zazwyczaj jeżdżę ze sporym obciążeniem). Mam tylko małą uwagę - kiedy kupowałam bukłak sprzedawca pogrzebał w specyfikacji i wyszło, że z oryginalnych bukłaków można do niego zmieścić tylko 2L.

Napisano

Deuter Trans Alpine jak bardzo ok. Mam wersję damską (krótszą) o pojemności 25L. Plecak jest pakowny, solidnie wykonany i wygodny (mimo, że zazwyczaj jeżdżę ze sporym obciążeniem). Mam tylko małą uwagę - kiedy kupowałam bukłak sprzedawca pogrzebał w specyfikacji i wyszło, że z oryginalnych bukłaków można do niego zmieścić tylko 2L.

Damska wersja jest chyba 26 L :rolleyes:

co do bukłaka myślałem że do tak dużego plecaka wchodzi 3L, ale fakt nawet na tej stronie jest mowa o 2L Backpack - Deuter Sport GmbH & Co. KG

ale to i tak duży bukłak, a i tak zazwyczaj gdzieś można dokupić wodę, albo w bidonach za siatką mieć dodatkowe picie.

Napisano

Zawsze mozna kupic wiekszy buklak i nie tankowac go do pelna. Wazne, zeby zmiescil sie w kieszen przeznaczona na niego w plecaku. Source robi buklaki niskoprofilowe, tylko szkoda, ze taki ma max pojemnosc 2L, ale przy tym, tylko 3 centymetry grubosci, wiec jak komus zalezy na miejscu w plecaku, to warto. Zobacz sobie jeszcze na stronie www.e-horyzont.pl plecaki jacka wolfskina, tez solidnie wykonanie i przemyslone konstrukcje dla bikerow.

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

Napisano

t-shirt, lekka kurtka, bielizna, kosmetyczka z podstawowymi środka higieny osobistej, portfel i można jechać na dwa noclegi poza domem. 20L na ten ekwipunek wystarczy.

Przeglądałem ofertę ortlieb, ale te plecaki w ogóle mi się nie podobają, wyglądają jak torby z mocowaniem do noszenia na plecach.

Dakine też widziałem, ale porównywalny do niego HAWG wydaje mi się lepszy. Dlatego nie biorę go pod uwagę.

Vaude muszę się bliżej przyjrzeć.

PS. chyba nie muszę dodawać, że plecak powinien mieć system H2O. Najlepiej na 3 litrowy, albo od razu w zestawie.

Są w 100 procentach wodoszczelne - a tego nie oferuje żadna inna firma. Zamknięcie jest genialnie proste i niemożliwe do zepsucia. Mój następny plecak oraz plecak dla żony też będzie z tej firmy.

Napisano

Lista zawęziła się do dwóch pozycji: HAWG i Manty. Nie wie ktoś czy któregoś z nich mógłbym gdzieś obejrzeć w okolicach Warszawy ?? Chciałbym wiedzieć jak wyglądają kieszonki na pasie biodrowym w Camelbaku, czy zmieści się tam kompakt pokroju canona powershot a4000.

• Mod Team
Napisano
Moze cos takiego Plecak Bike Alpin Air 25 + 5 Vaude !!! SIATKA NA PLECACH widzialem kiedys na forum zdjecia z wyprawy rowerem chyba w alpy. I uzytkownik posiadal taki plecak, nie wiem czy akurat takiej pojemnosci, bo sa od 17 do 35. Przed zakupem swojego deutera, takze bralem pod uwage plecaki tej firmy, prezentuja sie bardzo dobrze i wygladaja solidnie, poza tym firma takze renomowana

to może były moje foty i mój vaude 30+5

.. i chętnie poczytam tu opinie odnośnie konkurencji bo po kilku latach użytkowania pomimo nadal świetnego stanu całości zaczynam co wycieczka, wyjazd, wyprawa zastanawiać nad zamiennikiem. Głównie i tylko ze względu na system nośny plecaka. Porównywalny deuter wg mnie jest dużo słabszy pod względem pojemności, kształtu i "ukieszonkowania", za to na plus na pewno system nośny. Zastanawiam się jeszcze nad nowym vaude w wersji z pianką (jak u wielu) choć współczesne ich plecaki zostały obdarte z kilku istotnych kieszonek.

Jeśli na 2013 będę szukał plecaka to albo Vaude, Evoc, Ospray albo właśnie ortlieb za totalną wodoszczelność i jakość wykonania. Choć z drugiej strony- szczerze - po wielu dniach w deszczu i chłodzie non stop stwierdzam że jeśli plecak ma tylko dobrego kondoma to wystarczy. I wg mnie na dłuższe wypady to 25 jest ciut przymałe -chyba, że w tereny bardzo cywilizowane (sklepy , noclegi itd)

A bukłak wody? Kto nie dźwigał 35l plecaka 2 tyg. non stop może myśleć pozytywnie o dodatkowym obciążeniu ramion (i tyłka), reszcie polecam sprawdzony stary dobry system - koszyk+bidon :)

Powyższa odpowiedź z pewnością nie pomoże zbytnio theterowi ale może nakreślić obraz innym zaglądającym tutaj.

Napisano

Ja mam Ospreya Escapist 20l to faktycznie co innego niz Manta, ale system nosny jest calkiem fajny, z dobra wentylacja, fajne przemyslane i praktyczne rozwiazania. Gdybys byl zainteresowany to moge skrobnac o plusach i minusach.

Napisano
Ja mam Ospreya Escapist 20l to faktycznie co innego niz Manta, ale system nosny jest calkiem fajny, z dobra wentylacja, fajne przemyslane i praktyczne rozwiazania. Gdybys byl zainteresowany to moge skrobnac o plusach i minusach.
Wybrałem Mante bo ma większy bukłak :) . Możesz napisać coś o materiale z jakiego jest wykonany, czy nie jest zbyt cienki ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...