Skocz do zawartości

[Błotniki / Bagażnik] Działający dla MTB z możliwością demontażu

abt1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przyszedł czas na zakup tego co nie chciałem nigdy kupić – błotniki do mojego roweru. Widzę że sporo się zmieniło w ciągu 5 lat. Ostatnio przypadkiem trafiłem na coś takiego plus torba(nie koniecznie ten model). Zastanawiam się jak się to sprawdza w roli błotnika. Czy jest konieczność montowania jeszcze błotnika pod spodem? Ewentualnie może ktoś zna podobny system u innej marki jeśli spisuje się lepiej.

Dodatkowo prosiłbym o podanie modeli sprawdzonych dobrych błotników w miarę wyglądających umożliwiających szybki demontaż (tył na sztycę) lub cos w stylu Topeak AirFender a1oraz a2 (cena wysoka tylko czy spełnia swoje założenia – bo trochę krótkie) do roweru/ramy author traction rocznik 2006 - poglądowe zdjęcie tui tu. Amortyzator na chwilę obecna to Suntour XCR

Wszelkie uwagi mile widziane.

Napisano

Hej, korzystam z błotników SKS Shockblade. Przedni montowany w otwór w amortyzatorze na wcisk + wkręt, tylny montowany do sztycy na parciany pasek z zatrzaskiem - możliwość dowolnej regulacji do średnicy sztycy + dwa zawiasy do regulacji pionowej (odległość błotnika od koła oraz kąt nachylenia błotnika). Konstrukcja w sumie podobna do tego Topeaka, który wrzuciłeś.

Bardzo fajne, pewne, trwałe, dobrze się trzymają, wytrzymały już ze 2 lata a może nawet 3. Niestety, nadają się tylko do pewnej prędkości jazdy i pewnej ilości wody na ulicy :) Przy przekroczeniu wartości granicznych woda w butach + mokry tyłek gwarantowane. Jeśli nie jeździsz zbyt szybko i nie zaliczasz głębokich jeziorek to będą dobre. Sądzę jednak, że przy szybkiej jeździe żadne błotniki nie dadzą rady.

Napisano

Hej, korzystam z błotników SKS Shockblade. Przedni montowany w otwór w amortyzatorze na wcisk + wkręt, tylny montowany do sztycy na parciany pasek z zatrzaskiem - możliwość dowolnej regulacji do średnicy sztycy + dwa zawiasy do regulacji pionowej (odległość błotnika od koła oraz kąt nachylenia błotnika). Konstrukcja w sumie podobna do tego Topeaka, który wrzuciłeś.

Bardzo fajne, pewne, trwałe, dobrze się trzymają, wytrzymały już ze 2 lata a może nawet 3. Niestety, nadają się tylko do pewnej prędkości jazdy i pewnej ilości wody na ulicy :) Przy przekroczeniu wartości granicznych woda w butach + mokry tyłek gwarantowane. Jeśli nie jeździsz zbyt szybko i nie zaliczasz głębokich jeziorek to będą dobre. Sądzę jednak, że przy szybkiej jeździe żadne błotniki nie dadzą rady.

Możesz określić tak w przybliżeniu do jakiej prędkości dają radę?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Abt1 przepraszam za brak odpowiedzi, dawno nie zaglądałam na forum.

Prawdę mówiąc to trudno mi to określić, sądzę, że do 20km/h dadzą radę ale z reguły jak już ich używam to jeżdżę jeszcze wolniej żeby sobie broń boże nie nalać wody do buta :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...