Skocz do zawartości

[piasta] Cała do wymiany czy da się jeszcze uratować

virus191

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ze zdjęć cieżko powiedzieć, weź przejedź palcem po misce łożyka w piaście i zobacz czy jest równa, czy jest wybrany rowek tam gdzie leciały łożyska. Jak rowna to wszystko wporządku

Według mnie same konusy wystaczą

Napisano

2i regulaminu

Jeżeli nie masz imadła...

Posadź cztery litery na krześle... połóż koło na udach... do ręki śrubokręt ( - lub x ) , do ręki nr 2 młotek...

śrubokręt włóż do otworu po osi i oprzyj o bieżnię, która jest od dołu... uderzaj po obwodzie... wypadnie.

Następnie udaj się z dwiema do sklepu rowerowego ( z konusami również ) i poproś o identyczne.

W domu dobierz klucz nasadowy, który idealnie będzie się opierał o krawędzie zewnętrzne nowych bieżni.

Na desce postaw koło, uderzaj....

:)

Napisano

2i regulaminu

Jak już będzie wklepywał nowe to:

- pamiętaj aby dobić je do końca, ponieważ nawet jak zostawisz 0,001mm miejsca, to podczas kontrowania luzu

będzie cały czas się pojawiał

- nowe kulki koniecznie wymocz w cx-80 lub rozpuchu i dokładnie wytrzyj , nie mogą mieć ani grama czegokolwiek na sobie.

- nie oszczędzaj smaru, najlepiej strzykawką rozciągnij smar po bieżni , włóż ( chyba ) 9 kulek i na nie również smaru,

podczas kontrowania luzu wyleje się trochę smaru, również po pierwszej jeździ będziesz musiał go wytrzeć.

- przed włożeniem osi na jedną stronę wkręć konus (stożek) i go mocno skontruj ( zostaw odpowiednio dużo miejsca na osi, co by mógł się o nią oprzeć widelec i nakrętka, czyli około 20mm. ).

Napisano

No niestety okazało się, że nie da rady dobrać części. W ogóle okazało się, że to jakiś no name. Zamówiona Shimano M475 koło dałem do przeplecenia...

Napisano

No niestety okazało się, że nie da rady dobrać części. W ogóle okazało się, że to jakiś no name. Zamówiona Shimano M475 koło dałem do przeplecenia...

M475 z wysokiem kołnierzem są wporządku. Sprawdź luz przed założeniem, często M475 są za mocno skręcone.

Prawidłowo powinien być mikroluz, który niwelujesz mocnym zaciśnięciem zacisku.

Pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...