andypl78 Napisano 11 Września 2012 Napisano 11 Września 2012 Witam, Dziś sprawdzałem stan mojej przerzutki RD-M570 i zauważyłem luz boczny w górnym kółku jak i dolnym ale górnę ma większy luz ;/ Pytanie czy należy już wymienić kółko mimo, iż ząbki nie są starte ? Pozdrawiam
Mod Team michuuu Napisano 11 Września 2012 Mod Team Napisano 11 Września 2012 Górne kółko z założenia ma mieć większy luz. Jeżeli ząbki jeszcze są to zdejmij, wyczyść, daj trochę smaru(może być silikonowy)na osie i po sprawie. No chyba że ma to znaczący wpływ na pracę przerzutki, chociaż nie sądzę.
andypl78 Napisano 11 Września 2012 Autor Napisano 11 Września 2012 Przesmarowałem obydwa kółka i na razie działa ale potrafi czasami mniej precyzyjnie wrzucić łańcuch na większą zębatkę z tyłu. Ciekaw jestem jak będzie działać jeśli zmienię na kasetę 9 rzędową XT 770 bo tam jest potrzebna większa precyzja.
beskid Napisano 11 Września 2012 Napisano 11 Września 2012 Im mniej będziesz przy niej grzebał to lepiej. Nie mam pojęcia w jakim celu spora część osób wykręca te kółka?? Natomiast mniejsza precyzja w pracy przerzutki nie ma nic wspólnego z kółkami.
Mod Team Puklus Napisano 11 Września 2012 Mod Team Napisano 11 Września 2012 Miałem ten model i to jest normalne, jeżeli pracuje precyzyjnie, to tylko ładnie wyczyść, nasmaruj możliwie gęstym smarem i tyle.
andypl78 Napisano 11 Września 2012 Autor Napisano 11 Września 2012 Tak też zrobiłem Wyczytałem gdzieś, że dolne kółko Narrow nie powinno mieć luzów a niestety u mnie są lekkie luzy boczne. Czy tak powinno być w tym modelu ?
beskid Napisano 11 Września 2012 Napisano 11 Września 2012 Przeczytałeś to co napisały trzy kolejne osoby a zwłaszcza to co napisał @Puklus?? Czego oczekujesz więcej??
Mod Team Puklus Napisano 11 Września 2012 Mod Team Napisano 11 Września 2012 Zasadniczo nowe przerzutki nie powinny mieć luzów, jednak nowe alivio ma ok 2cm luzu fabrycznego(mierząc na dole wózka) i co im zrobisz Jak działa to czym ty sie przejmujesz ??
andypl78 Napisano 11 Września 2012 Autor Napisano 11 Września 2012 Im mniej będziesz przy niej grzebał to lepiej. Nie mam pojęcia w jakim celu spora część osób wykręca te kółka?? Natomiast mniejsza precyzja w pracy przerzutki nie ma nic wspólnego z kółkami. Zapewne tak jak Ja do smarowania i przeglądu Co do precyzji to jednak wina przerzutki a dokładniej kółek ich dużych luzów jak się domyślam ponieważ na poprzedniej przerzutce z kółkami w stanie idealnym nie miałem takich problemów i dało się ją poprawnie wyregulować. No właśnie się zdziwiłem kiedy kółka w Altusie nieposiadają prawie luzów a w tej są Ale jednak chyba troszkę za dużo luzu ma górne kółko bo czasami ale rzadko nie potrafi wejść wyżej na zebatkę. Jeśli już będę zmieniał kółka to jakie polecacie do tej przerzutki oprócz oryginalnych 11 ząbkowych kółek ? Czy kółka 10 ząbkowe z łożyskami maszynowymi będą dobre ?
Mod Team Puklus Napisano 11 Września 2012 Mod Team Napisano 11 Września 2012 Tak takie kółka możesz sobie załozyć.
andypl78 Napisano 11 Września 2012 Autor Napisano 11 Września 2012 Jeszcze jedno pytanie jaka jest róznica między kółkami 11 ząbkowymi (zalecanymi) a 10 ząbkowymi ?
Mod Team michuuu Napisano 11 Września 2012 Mod Team Napisano 11 Września 2012 jednak nowe alivio ma ok 2cm luzu fabrycznego Czy może miałeś na myśli 2mm? Na 2 cm nie ma fizycznie miejsca.
andypl78 Napisano 11 Września 2012 Autor Napisano 11 Września 2012 Tak na oko to tyle luzu ma moje dolne kółko zaś górne więcej ;/
Mod Team Puklus Napisano 11 Września 2012 Mod Team Napisano 11 Września 2012 jest róznica między kółkami 11 ząbkowymi (zalecanymi) a 10 ząbkowymi róznica jest dokładnie i nie inaczej jak 1 zęba Czy może miałeś na myśli 2mm? no może te 2cm przesadzone z mojej strony jednak ok 1cm sie zdarza a nie powinno być go wcale, mówimy tutaj o ruchy prostopadłym wózka do koła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.