AntyIdiota Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 http://www.mikesport.pl/rogelli-sindia-damskie-spodenki-rowerowe-3-4.html Znalazłem coś takiego i chciałbym wiedzieć czy generalnie takie spodenki są wykonane z tego samego materiału co krótkie, czy zazwyczaj są cieplejsze? Dobre spodnie zimowe są dopiero od 200zł, teraz mnie stać na coś takiego. Tak wiem, damskie->nie dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Materiał będzie grubszy niż w krótkich spodenkach, to konieczność bo spodnie 3/4 nosi się wczesną wiosną/jesienią. Jak na moje oko ten materiał jest na jakieś +10 do +20 stopni. Na zimę (poniżej 0) szuka się spodni pełnych z dodatkową warstwą w przedniej części. Na chłodną jesień poszukaj spodni 3/4 z dodatkowym panelem na kolanach. Dobrą alternatywą jest zakup samych nogawek, powinny one również posiadać dodatkowy panel na kolanach, wydatek rzędu 40-60pln. Niestety wadą jest to iż w połączeniu z letnimi spodenkami będzie nam ciepło w nogi ale chłodno w pupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Są to takie same co do konstrukcji spodenki jak krótsza wersja - sensem ich użytkowania jest nogawka za kolano. Dobre na dolegliwości stawowe, lub wrażliwe kolana, jeśli czyjeś nie przepadają za niższymi temperaturami. Wspomniane powyżej nogawki są bardzo dobrym rozwiązaniem - używam takowych od kilkunastu lat, w różnych wersjach, obecnie mam jedne zupełnie cienkie i drugie lekko ocieplane - co pozwala bezproblemowo używać normalnych rowerowych cienkich gatek i tych nogawek do temperatur ok 10 stopni. Nawet w zimie, przy małym minusie jeździłem w takowych z drugimi, tymi cieńszymi, pod spodem i moje kolana nadal są w dobrej kondycji. Nogawki mają dużą przewagę nad spodniami długimi z membraną - są dużo bardziej elastyczne i kręci się w nich dużo wygodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 A ja tak dodam, może mało wniose do tematu i nikt się do tego nie zastosuje, ale kiedyś założyłem kalesony pod spodenki rowerowe 3/4 + nogawki i dało rade w zime , było ciepło przy -10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Też mam taki patent z kalesonami tyle, że spodenki są klasyczne z szelkami i też daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Moje spodenki 3/4 (szyte przez firmę Kallisto, dla lokalnego sklepu, nie wiem z jakiego materiału są te Rogelli)) są nieco dłuższe, bo tak zakrywają jeszcze pół łydki i uważam, że to świetny wybór. W temperaturach z przedziału 10-18 stopni zapewniają idealny komfort termiczny - nie jest ani za ciepło, ani za zimno. Nogawek nie lubię bo albo mi się zsuwały, albo uciskał mnie ściągacz, a poza tym to zimno było od miejsca, w którym nogawki się kończyły w górę, za to zawsze można je wozić w kieszeni i zmieniać "w razie w". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AntyIdiota Napisano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Wziąłem w końcu model wyższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.