1996wrc Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 Witam, Zastanawiam się po raz kolejny nad zmianą oponek tym razem mają one być na Asfalt ale w większości na mało wymagający teren tak więc zastanawiam się nad Maxxis Crossmark i nad Schwalbe Furious Fred. Maxxisy zbierają dobre opinie z kolei zaś za FF przemawia waga tylko że opinii mało... Teraz drugie pytanie jaką szerokość mam wybrać, kompletnie nie wiem jak zmiana szerokości wpłynie na jazdę bo na razie mam dosyć wąskie (1,95)kendy. Z góry dzięki.
Tomash Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 Jeździłem na Crossmarkach 2.1 i byłem z nich zadowolony. Na mokrym co prawda nie jadą, ale poza tym spisują się dobrze, nie generują dużych oporów, lekko się zakładają (kevlary) i są dość wytrzymałe (2kkm i jeszcze jeżdżą). Na FF nie jeździłem ale z opinii kolegów - opona szmatka, lekka ale różnie bywa z wytrzymałością. Z resztą schwalbe do długodystansowców (z moich doświadczeń) nie należą
1996wrc Napisano 11 Września 2012 Autor Napisano 11 Września 2012 A jaki jest sens zakładania szerszych z tyłu i węższych z przodu?
farmer Napisano 11 Września 2012 Napisano 11 Września 2012 Kurcze tylko że wg mnie tych opon nie idzie porównać z uwagi na ich inne zastosowanie. FF jest praktycznie bez bieżnika (bardzo małe i drobne klocki) i główne zastosowanie to XC na twardych ubitych trasach. Crossmax to już opona która piasku się nie boi zwłaszcza jako koło napędowe. Więc pytanie jest następujące - do czego potrzebujesz opon? Co do szerokości to też zależy od modelu opony i tego jak jest bieżnik skonstruowany. Ale generalnie cienkie opony stosowane są na błoto żeby nie pływały po powierzchni, szerokie to raczej na piaski bo łatwiej się unoszą i nie rzucają tak mocno. Dodatkowo na trasach kamienisto korzennych jeśli ktoś jeździ na niskich ciśnieniach to podnoszą komfort jazdy amortyzując małe nierówności. Co do oporów toczenia to z moich doświadczeń bardziej ma wpływ wielkość i oddalenie klocków niż rozmiar balona.
1996wrc Napisano 11 Września 2012 Autor Napisano 11 Września 2012 Czyli ff jest bardziej lajtowy od crossmarkków... Dzieki wszystko wiem kupię crossmarki 2,25 na tył i 2,10 na przód
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.