wigry Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 Widziałem niedawno lampkę rowerową przednią z efektem stroboskopu. Moglibyście wskazać mi która posiada taki bajer ? Szukałem na Allegro pod słowem lampka stroboskop i nic ... Chodzi mi oczywiście o dobry efekt tego stroboskopu bo zwykłe miganie to ma 99% lampek rowerowych ... Temat został usunięty bo nie spełniał wymogów regulaminu więc poprawiam i wrzucam poprzednią część rozmowy. Do Admina - > co do dublowania tematu to niestety wyszukiwarka nie odnajduje nic pod słowem stroboskop,strobo itd. Kopia poprzednich postów : a miganie od stroboskopu to czym się różni? Częstotliwością? tak Mam Mactronic Scream i na ulicy tak mruga że ch..a. można dostać, nie wiem po co taki tryb na rower. Chyba że ktoś dyskoteke robi Jak się jeździ dużo po ulicach w centrum miast to uwierz,że się przydaje.Nie tylko na auta ale na ludzi czy inne rowery. Jadę ostatnio ścieżką rowerową w Katowicach na długości około 3 km, a z naprzeciwka naliczyłem około 5 rowerów kompletnie bez oświetlenia. :/ Dlatego trzeba tych zamotańców za wczasu ostrzec ,że nadjeżdżam Jak mają takie podejście do sprawy to tak samo reagują w razie zagrożenia ...
dymcio111 Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 ale dla mnie to nie jest użyteczny tryb, raz że nie można chyba używać oświetlenia które oślepia innych kierujących, a raz że samo mnie oślepia, wole Screama przełączać na tryb SOS i tak jechać i mrugać nieco wolniej i nie dostać oczopląsu jakiegoś i zmęczenia oczu.
PoleK Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 A ja wolę po prostu tryb oświetlający drogę, tryb Strobo - czyli jesteś jednym z tych którzy strasznie WK***** jadąc z naprzeciwka - ale lepszy niż zupełnie nieoświetlony
wigry Napisano 10 Września 2012 Autor Napisano 10 Września 2012 mniejsza o to .... wole być widoczny,a ten co zostanie lekko "porażony" to zwolni. Ten Mactronic troche drogi :/ Niema czegoś tańszego ? Pozatym to miganie jakie widziałem miało taką częstotliwość : -10 szybkich mrugnięć -1 sekunda przerwy -10 szybkich mrugnięć itd.
PoleK Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 mniejsza o to .... wole być widoczny,a ten co zostanie lekko "porażony" to zwolni. Ty masz po prostu za słabą lampkę... kup coś 300LM+ i zapomnisz o problemie niesfornych nieoświetlonych:)
wigry Napisano 10 Września 2012 Autor Napisano 10 Września 2012 To nie chodzi o moc.Mam Bocialarke i nie narzekam ale efekt strobo dla ostrzegania robi większe wrażenie.
PoleK Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 To nie chodzi o moc.Mam Bocialarke, Mamy widać inne podejście, moim zdaniem oślepianie strobo to gruba przesada. Może się kiedyś spotkamy i puszczę Ci prosto w oczy na maksa C8 w strobo, zobaczymy czy nadal będziesz tak myślał
Vilq Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 Za takie lampki to powinni rozdawać mandaty. Nie masz prawa używać migającego światła a tym bardziej światła mającego efekt stroboskopu. Migające światła sa przeznaczone dla pojazdów specjalnych więc nie zdziw się jak policja cię zatrzyma i wlepi mandat za jeżdżenie z migającym oślepiaczem.
PoleK Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 nie zdziw się jak policja cię zatrzyma i wlepi mandat za jeżdżenie z migającym oślepiaczem. A nie można wg przepisów mieć z przodu migającego światła barwy białej?
DominikM Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 A nie można wg przepisów mieć z przodu migającego światła barwy białej? Nie Jak jedzie taki *********** ze strobo to z przyjemnością i premedytacją pakuje mu 1000+ lumenów w oczęta z odległości ok 10 metrów . Bo z polakami tak trzeba, jak nie zapłaci kilka razy i nie nasiąknie sam wiedzą to tylko pała pomaga .
wigry Napisano 10 Września 2012 Autor Napisano 10 Września 2012 Za takie lampki to powinni rozdawać mandaty. Nie masz prawa używać migającego światła a tym bardziej światła mającego efekt stroboskopu. Migające światła sa przeznaczone dla pojazdów specjalnych więc nie zdziw się jak policja cię zatrzyma i wlepi mandat za jeżdżenie z migającym oślepiaczem. Bez przesady. Dziś jechałem jedną z głównych dróg w Katowicach.Górka ciągnie się od AWFu po plac Wolności.To masz gdzieś około kilometra. Prędkość miałem nie małą.Zbliżam się do skrzyżowania,świateł i przede mną facet zjeżdża autem do prawej krawędzi jezdni...czyli zajeżdża mi drogę. Naginam po hamulcach,a tam woda rozlana na drodze...serce pod gardłem,walcze jak Kubica na wirażach Mało brakowało i bym się wkomponował w jego tył. Gdybym miał strobo możliwe bardzo,że ten ^*(&%^ z auta zauważyłby coś w lusterku, bo taka zwykła lampka to ginie w mieście wśród innych źródeł światła. ps....wiedziałem,że zamiast wskazania konkretnej lampki rozwinie się temat co wolno,a co nie ...
PoleK Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 Jak napisałem wyżej, też tak robię, trzeba tępić, ja już wole jak ktoś ma mocne światło, ale nie strobo... Chociaż większość w ogóle nie ma lampki, co mnie przeraża bardziej, na trasie 30km ostatnio kolo 21, mijałem ze 20 rowerzystów z czego 0 (słownie: ZERO) z nich miało lampkę:/ ale przepisy nic nie mówią o tym że z przodu musi być światło ciągłe, albo coś mi się pomyliło. Temat się rozwinął na co wolno a co nie, bo robisz bzdurę, jaką Ty tą Bocie masz? 1.0? to się nie dziwię... jakbyś mu rzucał te 300-700LM w lusterka to nie ma mowy żeby nie zauważył...
wigry Napisano 10 Września 2012 Autor Napisano 10 Września 2012 Nie porównuj światła stałego do pulsacyjnego. Gdyby Twoje lumeny miały większą moc działania na ludzi to na każdej karetce czy aucie policyjnym miałbyś latarnie morską...
PoleK Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 Gdyby Twoje lumeny miały większą moc działania na ludzi to na każdej karetce czy aucie policyjnym miałbyś latarnie morską... Nie mają z tego samego powodu z jakiego policjanci na patrolu noszą latarki które mają 50LM i pracują na zwykłej żarówce Poza tym, zauważyłeś że "koguty" mają zupełnie inną rolę i... nie są białe?
Vilq Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 Przepisy mówią dokładnie kto może używać na drodze światła pulsacyjnego/migającego. Jeśli Twój rower nie jest pojazdem straży pożarnej/policji itp to mogę ci zagwarantować że musisz świecić światłem ciągłym.
M1n1s7eR Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 § 53. 1. Rower powinien być wyposażony:1) z przodu - w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej; 2) z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające; 3) co najmniej w jeden skutecznie działający hamulec; 4) w dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku. Wystarczy to.
wigry Napisano 11 Września 2012 Autor Napisano 11 Września 2012 Ludzieeee afera za aferą,kradzieże,gwałty,zabójstwa ,a tu niektórzy boją się wyjechać z lampką troche inną niż zwykła ... Postaw się na miejscu psa czy byś ścigał z palcem na cynglu Glock-a,rowerzyste który ma lampke strobo .... Jeśli nawet trafisz na kontrole to zawsze powiedzieć możesz ,że dostałeś taką przy kupnie roweru i coś naściemniać. Setki rowerzystów jeździ bez jakiegokolwiek oświetlenia i to jest cel do interwencji, a nie dywagacje na temat częstotliwości migotania lampki rowerowej ... Masz być widoczny i to jest priorytet. ehhhhh k... Pewnie ktoś zaraz napisze,że zastanawiał się nad pasami bezpieczeństwa i poduszką powietrzną w mostku. Zamki w drzwiach też sprawdzacie 5 razy przed wyjściem z domu ?
alkor Napisano 11 Września 2012 Napisano 11 Września 2012 Matko... wszystko opada jak się takie mistrzowskie wypowiedzi czyta. Ale spoko przepisy mają się zmienić- będziesz mógł sobie śmigać i dawać ludziom po oczach strobo. I to jeszcze na wysokości do 1,5m. Fajnie, nie? Ale idąc Twoim tokiem rozumowania to jak ja sobie lubię autem na długich jeździć to, rozumiem, że mogę się zachowywać jak ci wszyscy niedorobieni umysłowo, którzy przy mijaniu nie zmieniają na krótkie? Albo bujają się na długich po mieście? A jak się policja przyczepi to ma naściemniać, ze co? Że nie zauważyłam, że mi 'się włączyły'? Że taki przy kupnie samochodu dostałam(co zresztą jest szczerą prawdą)?
wigry Napisano 11 Września 2012 Autor Napisano 11 Września 2012 Przesadzacie.To nie jest halogen z auta czy strobo z dyskoteki. Mi jakoś strobo nie przeszkadza,a mało tego pomaga szybciej zareagować gdy się z kimś mijam.
Plastyk Napisano 11 Września 2012 Napisano 11 Września 2012 Nie widziałeś zatem w nocy jadąc rowerem z naprzeciwka czegoś o mocy >400lm. Gdyby do tego mrugało, podejrzewam że miałoby to chwilowy (lub mniej chwilowy) wpływ na pogorszenie widzenia. I okropnie by cię @#&^$*%~^. Ja w Boci 440lm gdy mam nieco poniżej 300lm i to nie za daleko skierowane, zasłaniam ręką gdy mijam ludzi w czarnej ciemności, i pieszych i rowerzystów. Wyobraź sobie, że masz brata bliźniaka i ma taką samą stroboskopową lampkę (>400lm) i mijacie się w ciemnej d. Oboje nie widzicie drogi przed sobą ani nawet siebie samych, tylko błyski "gdzieś blisko". Zwróć uwagę, że ludzkie oko nie jest przystosowane do szybkich zmian w jasności otoczenia, np. wiesz jak nieprzyjemny jest flesz aparatu w ciemnym pomieszczeniu. W skrajnej sytuacji walniecie w siebie, bo zobaczycie kształty ciał i rowerów zbyt późno na reakcję. Strobo - tylko w pewnych konkretnych sytuacjach, raczej nie na rowerze.
Minor Napisano 11 Września 2012 Napisano 11 Września 2012 Nie jest halogen z auta? Zapewniam Cię że C8 Polka, i wiele wiele innych latarek, swoją mocą spokojnie może się równać z długimi światłami samochodów. A biorąc pod uwagę skupienie większe, to myślę że może być gorzej jak dobrze wycelujesz. Jeżdżenie ze strobo jest niezgodne z prawem, jeżdżenie ze strobo z przodu denerwuję mnie jako kierowce auta, jako kierującego rowerem, i jako pieszego. Co prawda, np. L2P grega, ma ten tryb strobo ustawiany delikatnie, i tu jest ok. Ale masa ludzi jeździ na chińskich latarkach gdzie mają strobo na 100% mocy. Odpowiadając na Twoje pytanie, nie szukaj bezpośrednio lampki ze strobo, tylko sprawdzaj jakie tryby mają. Większość latarek, którę obecnie są namiętnie używane na rowerze (nie dziwi mnie to, bo to jedyne sensowne źródło światła - cena/jakość), w standardzie ma stroboskop. To wszystko zależy od sterownika. Ale licz się z tym, że gdy ktoś Cie spotka na ulicy to Cię opieprzy. Bo to przeszkadza... Jest pokaz slajdów... I przy mocnej latarce, na czas jej zgaśnięcia tracisz orientacje w terenie.
PoleK Napisano 11 Września 2012 Napisano 11 Września 2012 Ja zazwyczaj przykładam rękę byzasłonić górną połowę beamu, albo kieruje latarke w dol, kiedy kogoś mijam, bo jak tego nie robi to slysze: Co za *&^*&^&, gdzie NA&^%&^%^ tym G&%& - i wcale im się nie dziwię Strobo na 5-15% w takiej C8 byłoby do zniesienia ale mocniejsze, (w większości jest rzeczywiście 100) jest nie do przyjęcia... dlatego też nie posiadam tego trybu w swoim świecidełku.
wigry Napisano 12 Września 2012 Autor Napisano 12 Września 2012 jeżdżenie ze strobo z przodu denerwuję mnie jako kierowce auta Wole denerwować kierowców,którzy wystraszeni wcisną hamulec, niż umilać im zajeżdżanie drogi po której jadę.
zekker Napisano 12 Września 2012 Napisano 12 Września 2012 Ja w Boci 440lm gdy mam nieco poniżej 300lm i to nie za daleko skierowane, zasłaniam ręką gdy mijam ludzi w czarnej ciemności, i pieszych i rowerzystów. I dlatego unikam używania jej w mieście i odradzam brania takich wynalazków latarkowych. Migające się przydają, ale: -nie jako jedyne oświetlenie, bo po prostu przy zbyt wolnym mruganiu trudniej określić położenie pojazdu -odpowiednio dobrana moc (przede wszystkim) i częstotliwość, żeby nie drażniło wigry Ciebie może nie drażnią, ale myśl też o innych uczestnikach ruchu. Nie jesteś sam na drodze. Chcesz poprawić swoją widoczność, to załóż opaski odblaskowe na nogi. Charakterystyczny ruch pedałowania bardzo dobrze się wyróżnia na tle innych świateł.
Plastyk Napisano 12 Września 2012 Napisano 12 Września 2012 No ale nie o to chodzi, żeby w aucie nie montować długich świateł, bo ktoś czasem przejeżdża przez miasto. Po prostu trzeba ich używać z głową. Dlaczego mam nie mieć 440lm w latarce za 120zł tylko 440 w lampce rowerowej za 400zł? Ja wolę czasem przysłonić ją ręką ale mieć za cenę słabej lampki rowerowej latarkę oświetlającą 50m przede mną. Sory za ot. Dla mnie eot.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.