PoleK Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 ale na butach mam białe...więc czas okleić coś kawałkiem czerwonego odblasku:)
alkor Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Mrmorty, ale my na razie doszliśmy do wniosku, że z dniem 8(o ile dobrze liczę) października dyskoteka będzie dozwolona tak z przodu jak i tyłu;]
Mod Team mrmorty Napisano 13 Września 2012 Mod Team Napisano 13 Września 2012 tak na szybko znalazłem publikacje Gazety Prawnej z 11 września więc to rozporządzenie było raczej publikowane 11, ale nie o to mi chodzi Potrzebujemy komentarza Ustawodawcy i określenia co to jest światło pozycyjne?! Bo na chłopski rozum jest to światło wskazujące naszą pozycję i nie używane do oświetlenia drogi przed pojazdem vide światła w samochodach. Tak czy inaczej jazda z dyskoteką z przodu nadal będzie zakazane.
Minor Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Cały czas cytujecie prawo, które nie obowiązuję.... Obecnie mamy to co mamy, i w obecnych zapisach nie ma mowy o przednim pulsacyjnym świetle. Jedynie o tym z tyłu. I może na tym się skupmy? Bo ta nowelizacja, to musi wejść razem z ustawą o kierujących, szkoleniach, egzaminowaniu itp. W poprzednim roku, WORDy nie dały rady tego przyjąć. Teraz też może być różnie.
zekker Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Bo ta nowelizacja, to musi wejść razem z ustawą o kierujących, szkoleniach, egzaminowaniu itp. Możesz podać dlaczego? Z tego co wiem publikacja w dzienniku ustaw jest momentem wejścia prawa w życie o ile nie zapisano w nim innego terminu. Wyciągnięte z rozporządzenia. § 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem: 1) § 53 ust. 1 rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem, w zakresie wózka rowerowego, 2) § 53 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem, w zakresie roweru, 3) § 53 ust. 1b rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem, 4) § 56 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem, w zakresie roweru i wózka rowerowego – które wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 2013 r.
kurczak2 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Nie trzeba mieć świateł pozycyjnych . Ale trzeba mieć odblaski Nie do końca. Światla musisz mieć nawet w dzień, bo należą do obowiązkowego wyposażenia roweru, ale nie muszą się palić. Wiem, że to głupie, ale jeden forumowy kolega dostał już mandat za brak latarki w dzień. Odblask trzeba mieć tylko jeden z tyłu. Chociaż większa ilość wiadomo, że pomoże. Prawo nie jest do końca jasne, bo pozwala na tylne migające, a przedniego już nie precyzuje. Prawo prawem, a zdrowy rozsądek swoją drogą. Na ścieżkach rowerowych albo w parku w lesie używanie stroboskopu to czysta głupota. Słabe migające światło może być jeszcze w porządku, ale nie coś na wzór stroboskopu w latarkach taktycznych migające conajmniej kilka razy na sekunde.
alkor Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Mrmorty- data ogłoszenia to siódmy. Kiedy sobie o nim Gazeta Prawna napisała nie ma znaczenia. Co to są światła pozycyjne określa m.in Konwencja Wiedeńska o ruchu drogowym, przyjęta w tym zakresie przez Polskę. Tyle o potrzebie komentarza ustawodawcy. Na chłopski rozum wcelowałeś czym one są, ale nie wiem jaki masz tok rozumowania żeby z tych wszystkich zapisów- rozporządzenia zmieniającego i KW wnioskować, że 'tak czy inaczej jazda z dyskoteką nadal będzie zakazana'? Minor- tak uściślając to to żadna nowelizacja tylko rozporządzenie zmieniające i ono sobie wchodzi tak jak wyżej zacytował Ci Zekker. Teraz dla odmiany nie wiem jak Ty masz tok rozumowania twierdząc, że to ma wchodzic razem z czymś czego nawet nie dotyczy? Kurczak, wbrew pozorom, w obecnym prawie masz to przednie sprecyzowane:]. Zresztą nieważne... i tak to już ostatnie podrygi tamtej regulacji.
kurczak2 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Kurczak, wbrew pozorom, w obecnym prawie masz to przednie sprecyzowane:]. Zresztą nieważne... i tak to już ostatnie podrygi tamtej regulacji. Trochę źle to napisałem, chodziło mi, że nie jest to określone wprost.
Mod Team mrmorty Napisano 13 Września 2012 Mod Team Napisano 13 Września 2012 alkor - napisałem przeca, że szukałem na szybko. Zasugerowałem się wydaniem wtorkowym (11 września). Teraz to Ty zapewniasz mi rozrywki bo musiałem natrudzić się by przypomnieć hasło do Lex'a Konwencję przeczytałem, porównałem to z ustawą w której mamy zmiany i wniosek jest prosty: skoro światła pozycyjne przednie nie służą do oświetlenia drogi przed kierującym a jedynie sygnalizują jego pozycję to mamy tu mały paradoks W myśl przepisów, oświetlenie w dzień trzeba mieć, choć nie musi być włączone a zmiany w ustawie zezwalają na używanie przedniego światła pozycyjnego migającego. Robi się ciekawie bo o ile stroboskop z przodu w dzień będzie ok, to w nocy jeśli się uprzemy na stroboskop z przodu to musimy używać go w parze z normalnym światłem ciągłym. Gdy pracowałem jeszcze w branży to zajmowałem się prawem uchodźczym więc ekspertem nie jestem, ale taki wniosek jest jak najbardziej logiczny.
alkor Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Poczekaj... my rozmawiamy o stwierdzeniu, że powiedziałeś, że światła z dyskoteką z przodu będą nadal zakazane. A ja jestem ciekawa jaki tu był tok myślenia bo niestety nie jetem w stanie go sobie wyobrazić przy takich zapisach? To co piszesz teraz to inna sprawa. Szczególnie, ze łączysz prawo obowiązujące('W myśl przepisów, oświetlenie w dzień trzeba mieć, choć nie musi być włączone') z mającym zacząć obowiązywać(.'a zmiany w ustawie zezwalają na używanie przedniego światła pozycyjnego migającego.') W przyszłym stanie prawnym dozwolony będzie demontaż świateł gdy nie będzie prawnie nakazane ich użytkowanie. Dalej- dlaczego twierdzisz, że w nocy 'musimy' używać strobo(mówimy o sytuacji gdy koś się na nie upiera) i światła ciągłego? Przepisy mówią o tym, że mamy mieć na wyposażeniu światła pozycyjne, które mogą migać(będą mogły ale postanowiłam trzymać się stan przyszłego). Jest gdzieś w prawie cokolwiek o tym, że rower ma mieć też światło drogowe, które oświetla drogę przed kierującym? Jeśli jest, a ja nie doczytałam- zgodzę się Tobą, jeśli nie- skąd takie Twoje twierdzenie?
Mod Team mrmorty Napisano 13 Września 2012 Mod Team Napisano 13 Września 2012 nowe przepisy przeca nie znoszą obowiązku używania świateł tzw "ciągłych" a jedynie dadzą nam możliwość używania dodatkowo świateł pozycyjnych "migających" W dzień kiedy nie masz (zakładamy że mamy już 8 października) obowiązku używania świateł "ciągłych" możesz używać światła pozycyjnego migającego w nocy jednak musi być to światło ciągłe, choć jeśli masz na wyposażeniu światełko migające to też możesz go włączyć. Tak to widzę. Jeśli ten spór jest tak istotny, to możemy poczekać na opinię kogoś kto jest praktykującym prawnikiem, bo ja rzuciłem to wszystko w cholerę cztery lata temu i wybrałem pracę z dziećmi oraz z osobami niepełnosprawnymi.
alkor Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Ja tu nie widzę sporu, a raczej dyskusję typu akademickiego. I rozumiem co do mnie piszesz, w sumie teraz ani nie polemizuję ani się zgadzam tylko pytam bo interesuje mnie podstawa tych twierdzeń. Twojego pierwszego o 'zakazie', jak i tego drugiego o obowiązku używania dwóch świateł. Tak jak się zapytałam przed chwilą, bo może czegoś nie doczytałam- nie jest to dziedzina prawa która jakoś bardziej mnie interesuje, czy jest zapis mówiący o tym, że rower ma mieć na wyposażeniu, poza światami pozycyjnymi, światła 'ciągłe', że się posłuże użytym przez Ciebie pojęciem? I do tego nie trzeba nam praktyka:]
PoleK Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 A ja w ogóle nie widzę miejsca gdzie jest napisane że możemy używać strobo z przodu... skąd ten wniosek? pozycyjne =/= migajace dobra widzę: w § 56: a) w ust. 1 pkt 1 i 2 otrzymują brzmienie: „1) światła pozycyjne oraz światła odblaskowe oświetlone światłem drogowym innego pojazdu powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 150 m; w przypadku roweru i wózka rowerowego dopuszcza się migające światła pozycyjne; uwazam ze w tym momencie troche ich ponioslo, jak ludzie tacy jak autor tego tematu zaczna jezdzic ze strobo przy 400-700LM to stanie sie tak niebezpiecznie, ze bede sie bal z domu wyjsc...
Plastyk Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Rower nie ma świateł krótkich ani drogowych. Ma pozycyjne, wg. przepisów. Jeśli ma 2 lampki 1000lm to są dwie pozycyjne lampki 1000lm i wg. nowelizacji mogą migać, mrugać i oślepiać. Za to dam se palec uciąć. Inna sprawa, hipotetycznie. jak na miejscu ustawodawcy rozwiązalibyście problem dopuszczenia słabego światła migającego dla rowerów? Nie łatwa sprawa. Można by zakazać używania takiego po zmroku, jako jedynego oświetlenia przedniego, a tylko z drugim, ciągłym. W dzień można by dopuścić używanie takiego jako jedynego. W obydwu przypadkach, tylko gdyby nie powodowało oślepiania pieszych ani kierowców. Trudne do egzekwowania, ale w Polsce to norma, więc może być. To nie rozwiązuje wszelkich problemów, ale w razie czego jest to punkt zaczepienia dla Policji przywołującej dyskotekę do porządku, co nie?
PoleK Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Inna sprawa, hipotetycznie. jak na miejscu ustawodawcy rozwiązalibyście problem dopuszczenia słabego światła migającego dla rowerów? Nie łatwa sprawa. Okreslic ilośc swiatla jaka moze emitowac lampka przy mruganiu, wiem ze sprzetu nie ma kazdy itp, aaale, obecnie wiekszosci ludzi ma smartfony z czujnikiem swiatla, niech sie naucza je wykorzystywac jak je kupuja... to nie jest trudne. Albo to ze z odleglosci 20m ma Cie nie oslepiac - to jest prosto sprawdzic na oko... lampka albo razi, albo nie... jest wyrazna granica
wigry Napisano 13 Września 2012 Autor Napisano 13 Września 2012 4 strony wykładni prawnej z których dowiedziałem się ,że prawdopodobnie Kellys ma takie lampki i chyba Mactronic... 4 strony afery o nic. Piszecie tu o xxx lumenach,a tak naprawde sam niewiem ile to strobo które wpadło mi w oko i jakie chcę kupić tych lumenów ma. Mnie to strobo nie razi,a jesli komuś przeszkadza to pewnie perforowany papier toaletowy dla takiego człowieka też jest udręką... Odemnie to wszystko.Ruszam na kurs po sklepach poszukać czegos konkretnego. Do zobaczenia na strobościeżce
Plastyk Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Kupuj co chcesz. Zrób tylko jedno, jak już kupisz. Pójdź w nocy (po 21.00) do parku, połóż ją włączoną na wysokości metra i zbliżaj się od 100m do zera. Jeśli miniesz ją i będziesz widział cokolwiek, używaj ile chcesz. Edit: Polek, to nie taka łatwa sprawa. Trzeba by wprowadzić obowiązkowe stosowanie przez producentów informacji z parametrami latarki, to nie przejdzie. Tak samo policja nie mogłaby egzekwować takiego przepisu, nie mają urządzeń do tego przeznaczonych. Na oko chłop w szpitalu umarł. To odpada. Mnie oślepi, natomiast np. wigry uzna, że jest ok, to zbyt uznaniowe.
wigry Napisano 13 Września 2012 Autor Napisano 13 Września 2012 Na zakończenie udowadniam swoją rację w sprawie omijania pojazdów z prawej strony : http://artnow.blox.pl/2011/05/Zmiany-w-Kodeksie-drogowym-dotyczace-nowych-praw.html Rowerzysta ma prawo do wyprzedzania z prawej strony wolno jadących pojazdów. Dotychczas wolno było z prawe strony wyprzedzać tylko stojące pojazdy. Na praktykę przekłada się to w ten sposób, że rowerzysta ma prawo legalnie z prawej strony wyprzedzić wolno poruszające się samochody, które ugrzęzły np. w korku. Kierujący rowerem może wyprzedzać inne niż rower powoli jadące pojazdy z ich prawej strony. Pozdrawiam gorąco prawników z tego tematu
kurczak2 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 obecnie wiekszosci ludzi ma smartfony z czujnikiem swiatla Nie no, przepisy przepisami. Wszystkiego się nie da uregolować. Pozostaje liczyc na zdrowy rozsadek Mnie to strobo nie razi,a jesli komuś przeszkadza to pewnie perforowany papier toaletowy dla takiego człowieka też jest udręką... Odemnie to wszystko.Ruszam na kurs po sklepach poszukać czegos konkretnego. Do zobaczenia na strobościeżce Raz, że kup sobie chociaż migającą latarke z okresem sekunda, pół sekundy, a nie stroboskop który tylko oślepia i do tego głównie z założenia służy. Dwa, zrób tak jak Plastyk. I 3 jak pomimo wszystko będziesz oślepiał ludzi to nie czuj się bezpiecznie, bo w końcu ktoś w Ciebie wiedzie. I jeszcze jedno: być widocznym to nie to samo co oślepiać.
polak322 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Ja mam od kilku dni taką latarkę: http://allegro.pl/latarka-cree-q5-zoom-taktyczna-edc-akumulator-i2551577375.html Wedle opisu ma ona niby 500 lm, w co głęboko wątpię, ale pewnie z 200-250 lm będzie miała. Ma ona funkcję stroboskopu. Jak go załączyłem, to nie byłem w stanie spojrzeć w kierunku tej latarki nawet na sekundę, bo automatycznie odwracałem głowę, gdyż oczy wręcz "bolały". Sprawdzałem to na odległości około 30m, bo do oka bym sobie tego nie przyłożył. Jeśli uważasz, że to poprawia bezpieczeństwo, to spoko. Jest to Twoja racja stanu. Ja jeśli spotkam kogoś ze stroboskopem w latarce taktycznej na rowerze, to na pewno mu ją strącę, jeśli wcześniej nie zmienię znacząco pasa jazdy, aby nie być oślepianym. Samą latarkę mam załączoną na 50% i znacząco skierowaną w dół, bo już pierwszego dnia jazdy wieczorem z nią, wielu kierowców migało mi, że "z lekka" im moje oświetlenie przeszkadza w poruszaniu się po drodze. Życzę szerokości
PoleK Napisano 14 Września 2012 Napisano 14 Września 2012 Wedle opisu ma ona niby 500 lm, w co głęboko wątpię, ale pewnie z 200-250 lm będzie miała. jak ma 100LM... 250LM z xr-e to musiałbyś wrzucić w nią jakieś 1.2A (jakby nie było za duż strat,które są) a w tej lampce w diodę idzie z 500mA max;) więc 100LM na wyjściu jest w miarę realne powiedzmy... Może ktoś ten temat zamknie? wydzieli posty apropo prawa i wrzuci je do innego działu a tu zostawi tylko odnośnik do nowego tematu? Bo dyskusja na temat "uzytecznosci" strobo w mocnej lampce nie ma sensu, czysta glupota, jesliktos nie rozumie, to nie chcialbym zeby mnie spotkal, bo bedzie wracal pieszo, bez lampki.
wigry Napisano 14 Września 2012 Autor Napisano 14 Września 2012 Bo dyskusja na temat "uzytecznosci" strobo w mocnej lampce nie ma sensu, czysta glupota, jesliktos nie rozumie, to nie chcialbym zeby mnie spotkal, bo bedzie wracal pieszo, bez lampki. a to feler westchnął Seler
Mod Team mrmorty Napisano 14 Września 2012 Mod Team Napisano 14 Września 2012 właśnie sobie o tym pomyślałem by to zamknąć bo się bajzel zrobił i jedno wielkie OT. Tematów dot przepisów i oświetlenia namnożyło się ostatnio więc przenieście się tam - ok? Ja już nie mam siły na dyskusje, a bicia piany nie cierpię.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.