Grand231 Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Po zakupie nowej korby Aerozine SL okazało się że po montażu łożysk wraz z zalecanymi ilościami podkładek przez Shimano tzn 2*2,5 mm po prawej oraz 1*2,5 mm po lewej spowodowało to że linia łańcucha nie jest poprawna. Gdzieś wyczytałem że można dać podkładki na odwrót tzn 2 po lewej 1 po prawej, obawiam się że przy takiej konfiguracji pedały nie będą w osi. Jaki wpływ na wyczynową jazdę ma takie ułożenie?. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Można dać odwrotnie. Sam tak mam (korba oraz wkład shimano). Dzięki temu łańcuch, na najczęściej wykorzystywanych przełożeniach, biegnie bardziej prosto. Wpływ na jazdę? Pomijalny moim zdaniem. Przecież to różnica raptem 2.5mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bomber Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Wpływ będzie miało duży szczególnie na zużywanie się łańcucha i korby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 11 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Używanie przełożeń które powodują przekosy(czyli prawie wszystkich) ma wpływ na zużycie kasety i korby więc nie pisz bzdur. Mam odwrotnie niż zaleca SH i na forum też były wypowiedzi o tym że dla poprawienia linii łańcucha tak zakładają. To nie jest dogmat a jedynie zalecenie. Przestawienie osi pedałów o 2,5mm nie ma żadnego wpływu na użytkowanie. Bloki w butach też nie są idealnie symetryczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Czasami przy niektórych kombinacjach ram/korb/suportów jeśli korba jest zbyt blisko ramy (czyli np po zabraniu jednej podkładki z prawej strony) przednia przerzutka może mieć problem ze zrzuceniem łańcucha na najmniejszą zębatkę. Taki potencjalny problem widzę, zwróć na to uwagę przy zamianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bomber Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 michuuu masz racje nie zrozumiałem pytania Faktycznie taka konfiguracja też jest przewidziana przez producenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.