Skocz do zawartości

[łańcuch] problem z przeskakiwaniem

mast6er

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

cześć

problem z przeskakiwaniem spowodowany jest spinką, serwisant przemierzył wszystko posprawdzał ....łańcuch CN-7701 ze spinką connex9 po pewnym czasie/złużyciu nie zgrywa sie dobrze z zębatką XT-11-32 powodując próbę przeskakiwania na najbardziej wykorzystywanych biegach czyli 8,9...wysokość spinki connex patrząc od boku jest w pewnym miejscu wieksza od łańcucha (7701)co powoduję wyrabianie wgłębień na kasecie i w konsekwencji przeskakiwanie.

Napisano

Ile jeszcze mogę pośmigać na tym starym napędzie kaseta+łańcuch? Przeskakiwanie nie występuje zbyt często. Czy dalsze użytkowanie może mieć jakiś negatywny wpływ na korbę i resztę napędu?

Napisano

Jeżeli łańcuch jest wyciągnięty to zniszczysz kasetę i korbę idź do serwisu niech ci sprawdzą specjalnym przymiarem w jakim stopniu jest wyciągnięty i zerkną na kasetę ale moim zdaniem to łańcuchy średnio wytrzymują 1500km to zależy od warunków ja bym na twoim miejscu wymienił kasetę i łańcuch, można naprawdę fajny zestaw na allegro znaleźć

• Mod Team
Napisano
Ile jeszcze mogę pośmigać na tym starym napędzie kaseta+łańcuch?

Zasadniczo aż coś ulegnie bio-degradacji ... twoja wola mozesz zmienić już i dbać o napęd albo zajechać ten na śmierć i dopiero wymienić, z tym ze przy 2 opcji może sie okazać ze do zestawu dołączy też i korba.

Napisano

2i regulaminu

Ja nie wiem nie wygląda najgorzej bynajmniej nie ja to sprzedaje. Myślę że Pg-970 i Pc-950 to przyzwoity zestaw w dobrej cenie

Napisano

Zgadzam się co do zestawu, ale ta kaseta z aukcji to równie dobrze może mieć 1000 jak i więcej, na pewno nie poniżej 100 km.

Opisy i uczciwość sprzedawców na allegro pozostawiają wiele do życzenia.

Napisano

...do tego łańcuch Pc-950...

takiego nie znalazłem, jedynie PC-951

Dbam o napęd, średnio co 600-800km funduję łańcuchowi kąpiel w benzynie i nie zapominam o reszcie napędu, który również traktuję ekstrakcyjną. Co 100-150km czyszczenie i smarowanie.

Myślałem o takim zestawia.

Zastanawiam się jednak jak długo wytrzyma korba (ile zestawów łańcuch+kaseta) i kiedy będę ją musiał wymienić.

Napisano

... łańcuch wygląda jak używany ponadto w nowych łańcuchach srama masz spinkę srama gratis a ten ma sworzeń więc coś tu jest nie tak...

Nie zwróciłem na to uwagi :w00t: , a rzeczywiście wygląda jak używany, wysłałem emaila do sprzedawcy z pytaniem o stan, zobaczymy co odpisze.

Gratuluję spostrzegawczości i dzięki za info :thanks:

Napisano

Tak jak kolega napisał ale średnio łańcuch 1500-2000km a kaseta 3 do 4 łańcuchów . Mój kuzyn na jednym zestawie zrobił 8 tys km ale on bardzo dba nie jedzie na stójce zmienia odpowiednio wcześni biegi ale teraz wszystko do wymiany

Napisano

Średnia prędkość z jaką śmigam to ~23km/h i 90% trasy to asfalt. Podjazdy są często na stojąco, a napęd raczej nie widuje błota.

Co do dbałości jest tak jak wcześniej wspominałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...