Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe mechaniczne] Shimano Altus M375 po umyciu rowera słabo hamują.

bobesz10bobo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otóż mam problem. Kupiłem rower Unibike Fusion Disc z hamulcami SHIMANO ALTUS M375 i po umyciu tyłu hamulec zaczął słabo hamować. To znaczy hamuje jak jadę ale koło nie stoi w miejscu jak to było kiedyś. Jest to mój pierwszy rower z hamulcami tarczowymi, w tych sprawach jestem zielony. Może płyn się wypłukał albo coś? Może się coś zapowietrzyło? Nie wiem, nie znam się. O i jaki płyn wlewać i gdzie bo kompletnie nie wiem.

Dziękuję za pomoc.

PS Jeśli źle napisałem temat to proszę o jakieś upomnienie

Hamulec mechaniczny, w odróżnieniu od hydraulicznego nie potrzebuje do pracy żadnego płynu, obsługuje go stalowa linka, więc nie musisz nic lać, ewentualnie regulować jej naciąg.

Skoro umyłeś tył, to umyj jeszcze hamulce - tarcze, klocki.

Zacznij od lektury tego, a potem ruszaj do walki.

ja miałem cos podobnego po myciu roweru. zwykle problem ustepowal po przejechaniu jakiejs trasy albo jak hamowalem to tylko tak delikatnie naciaskalem na klamkezeby chwile poszorowało i pomagało :) chodz mam wątpliwosci czy czyms takim nie niszcze w jakis specjalny sposob hamulców alejak na razie zadnych problemow przez to nie wiedze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...