Skocz do zawartości

[Opony] Pomoc przy wyborze tylnej opony 28cali, trekking.

asahana

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam rower trekkingowy z oponami Impac Tourpac 28 x 1.4 (iso 37-622; 700x35c). Od nowości tj. od 2 lat nie wymieniałam w nim opon i praktycznie dotychczas w ogóle nie wymieniałam żadnych opon.Teraz pękła mi tylna opona i dętka podczas wycieczki poza miasto. Przednia opona jest w stanie dobrym, nie posiada pęknieć, zużycie bieżnika oceniam na 10% tak zwanego "TWI". Dodam, że roweru używam w 70% do jazdy miejskiej, 30% stanowią wycieczki poza miasto (leśne drogi z wystającymi korzeniami, drogi pokryte kamieniami). Z tyłu na bagażniku posiadam koszyk, do którego ładuje dodatkowe ciężary (zakupy etc). Koła mam Euro Reflex 622-19C. Są jeszcze błotniki.

Planuje wymienić tylko tylną opone wraz z dętką. Zależy mi na tym aby tylna opona była bardziej wytrzymała. Zastanawiam się nad dwoma opcjami:

1. Opona o szerszej średnicy np: 700x40c; 700x45C (tu pytanie: czy opony w rowerze mogą być różnych rozmiarów/średnic - czy nie spowoduje to ich nierównomiernego szybszego zużywania się??) Wariant: jedna 700x35c, druga 700x40 lub x45c.

2. Najzwyczajniej wymienić zużytą na nową o tych samych rozmiarach (700x35c). Tu natomiast pytanie : jakiego producenta kupić oponę, aby była mocniejsza i wytrzymalsza od poprzedniej? Jakich producentów polecacie?

Mam nadzieje, że przekazałam wszystkie potrzebne detale, jesli nie to wybaczcie - słabo znam się na rowerach, ale postaram się jeśli będzie potrzeba dojrzeć innych szczegółów:)

Pozdrawiam forumowiczów.

Napisano

nie ma żadnego problemu z zastosowaniem 2 różnych rozmiarów opon. Raczej problemem może być że grubsza nie zmieści się w widełkach lub będzie ocierać o błotnik. Kurcze co do wytrzymałości to jeśli nie ważysz powyżej 100 kilo to nie powinieneś mieć jakiś wielkich problemów. Może pękła bo za duże ciśnienie w nią pompowałeś... Producenci często podają limity wagowe dla swoich opon.

Co do producentów to masz różnych:

Schwalbe - Professional Bikes Tires

http://www.conti-online.com/

Co do wyboru konkretnych modeli to nie pomogę bo nie mam doświadczenia w takich oponach - też właśnie dla żony szukam czegoś i nie wiem dokładnie czego :(

Na ozy rzuciła mi się taka opona http://allegro.pl/opona-continental-cyclocross-700x42c-przelaj-i2608400614.html ja używam Race Kinga w wersji 26'' i jestem zadowolony tu jest niby analogia ale jak się to sprawuje to nie wiem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...