andypl78 Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Witam, Chciałbym zmienić tarcze ze 160mm na 180mm co oprócz wymiany adaptera i tarcz musiałbym wymienić ? Aktualnie hamulce są przymocowane do adaptera IS. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Jeśli wymienisz adaptery i tracze to nic więcej ci nie potrzeba. Zanim kupisz adapter na przód to zrób przekładkę z tyłu na przód, bo adapter na tył pod tarczę 160 mm pasuje na przód pod tarczę 180 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andypl78 Napisano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Hmm no tego to bym się nie spodziewał Mam jeszcze jedno pytanie... czy warto kupować tarcze 180mm do tyłu czy lepiej 160mm ? Przeważnie jeżdzę po mieście ale czasami w mały teren się wybiorę. Wyczytałem także, że tarcze 160mm są bardziej sztywne od innych i raczej nie używa się większych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Tył jest tylko pomocniczy więc nie widzę sensu aby zakładać 180 mm. Tylne koło zawsze na 160-ce zablokujesz więc pozostaje tylko kwestia dobrej tarczy i klocków. Ja warzę blisko 90 kg i mam styl jazdy odwrotny do Twojego i 160-ka w zupełności wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andypl78 Napisano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2012 160mm też na tył starcza mimo, iż nie są najwyzszej klasy BR-M375 + tarcze aktualnie zmienione na Shimano SM-RT60 i wadze ok. 110kg Może faktycznie zostanę przy 160mm i nie będę zmieniał na 180mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Jeżeli jeździsz tylko w dół i dłuuugo to kup 2x180mm jeżeli nie to ewentualnie na przód skoro chcesz wymieniać. Siła hamowania nie wzrosnie jakoś specjalnie, ale znacznie wzrośnie pojemność cieplna tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andypl78 Napisano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2012 I to jest dobry argument za zmianą tarczy przedniej na 180mm Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bauerPL Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Warto dopłacać do rt-86 ICE w rozmiarze 180mm? Czy bardzo różni się od rt-76, np lepszą siłą hamowania? modulacją? nie krzywi się? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.