Skocz do zawartości

[hamulce] zamiana tarcz 160mm na 180mm

andypl78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym zmienić tarcze ze 160mm na 180mm co oprócz wymiany adaptera i tarcz musiałbym wymienić ?

Aktualnie hamulce są przymocowane do adaptera IS.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Jeśli wymienisz adaptery i tracze to nic więcej ci nie potrzeba.

Zanim kupisz adapter na przód to zrób przekładkę z tyłu na przód, bo adapter na tył pod tarczę 160 mm pasuje na przód pod tarczę 180 mm.

Napisano

Hmm no tego to bym się nie spodziewał ;)

Mam jeszcze jedno pytanie... czy warto kupować tarcze 180mm do tyłu czy lepiej 160mm ?

Przeważnie jeżdzę po mieście ale czasami w mały teren się wybiorę.

Wyczytałem także, że tarcze 160mm są bardziej sztywne od innych i raczej nie używa się większych.

Napisano

Tył jest tylko pomocniczy więc nie widzę sensu aby zakładać 180 mm. Tylne koło zawsze na 160-ce zablokujesz więc pozostaje tylko kwestia dobrej tarczy i klocków. Ja warzę blisko 90 kg i mam styl jazdy odwrotny do Twojego i 160-ka w zupełności wystarcza.

Napisano

160mm też na tył starcza mimo, iż nie są najwyzszej klasy BR-M375 + tarcze aktualnie zmienione na Shimano SM-RT60 i wadze ok. 110kg ;)

Może faktycznie zostanę przy 160mm i nie będę zmieniał na 180mm.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli jeździsz tylko w dół i dłuuugo to kup 2x180mm jeżeli nie to ewentualnie na przód skoro chcesz wymieniać. Siła hamowania nie wzrosnie jakoś specjalnie, ale znacznie wzrośnie pojemność cieplna tarczy.

Napisano

Warto dopłacać do rt-86 ICE w rozmiarze 180mm? Czy bardzo różni się od rt-76, np lepszą siłą hamowania? modulacją? nie krzywi się?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...