Skocz do zawartości

[opony] Poblem z dopasowaniem opon do obręczy

Dorota2012

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem tu nowa, poczytałam trochę o rozmiarach opon, ale się w tym wszystkim gubię, więc proszę o pomoc:

Kupiłam używany rower miejski, miał być w całości oryginalny, po czym się okazało, że ma różne koła. Przednie opona i obręcz rozmiar 27x1 1/4, tylne 28 x 1 5/8 x 1 3/8. Przednia opona zużyta- do wymiany. Czy mogę na tę obręcz założyć oponę taka jak na tylnym kole? czy jakąś inną, ale jaką? Chciałam tak wymienić, żeby obie opony miały identyczną szerokość.

Napisano

Masz kola o roznych rozmiarach. Przednie to stary szosowy standard 27" x 1 1/4" to inaczej wg ISO 32mm x 630mm (szerokosc, wew. srednica).

Tyl, to juz dzisiejszy standardowy rozmiar 28".

28 x 1 5/8 x 1 3/8 oznacza srednice ok. 28, 1/5/8 wysokosc, 1 3/8 szerokosc. Wg ISO 32mm x 622mm. Bardziej popularny rozmiar (Francuski) 700x32.

Czyli opony masz tej samej szerokosci 32mm, o roznych srednicach, wynikajacych z roznych rozmiarow kol.

Kupujac nowe opony nie musisz dokladnie szukac tej samej szerokosci. Moze byc pare mm mniej lub wiecej, zakladajac, ze podane wymiary dotycza sie rowniez obreczy.

Continental ma troche opon w standardzie 27".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...