Fenthin Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 15ml oleju w dolnych lagach w Epiconie? Ale bajki piszesz. Smar stały + olej na krążkach pod uszczelkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 15ml oleju w dolnych lagach w Epiconie? to Ty bajki piszesz, napisz maila do SR Suntour na europe, dzial serwisu to się dowiesz;) - tak, trzeba znać angielski... W rocznikach do 2008(włącznie) był sam smar stały. Oryginalnie od 2009 jest w dolnych lagach sucho, jedynie gąbki są nasączone, ale serwis Suntoura sugeruje żeby wlewać tam 15ml oleju 10W. Dziękuję za uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Akurat znać wystarczy niemiecki, bo centrala znajduje się w Niemczech. Z główną siedzibą Suntoura na Europę miałem zresztą do czynienia i posiadam damper prosto od nich. Trzecia sprawa, strona 104 workshop booka z 2009 roku: a. nie 10W, a 2.5W b. nie 15ml, a 10-15ml (ach, podobnie czepiałeś się mojego stwierdzenia dotyczącego głębokości gwiazdki w sterówce) c. Suntour nie sugeruje, a jedynie poleca tym, którzy się ścigają Tak, trzeba umieć czytać ze zrozumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Tak, trzeba umieć czytać ze zrozumieniem. nie czytałem żadnej instrukcji, która pisał Pan janek w 2009;) tylko pisałem z kolesiem z serwisu to lekka różnica... 2.5W nie skomentuje, bo nie wiem po co tam taka woda, serwisant pisał jednak o 10W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Przytocz nam tą korespondencję z serwisantem, bo inaczej wyjdziesz na paranoika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 http://pokazywarka.pl/28vmou/ Sam jesteś paranoikiem człowieku... Odnalazłem maila:) Serwisant sam zasugerował że w dolne lagi można wlać olej 10wt w ilości 10-15ml (kolega od ilości będzie się czepiał, ale do silnika też nie wlewasz oleju do poziomu MIN... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Plus coś ode mnie. Ta książeczka, o której wspomniałem to taka książeczka przeznaczona dla... serwisów. No chyba, że zwykłemu Kowalskiemu potrzebne są m.in. dane techniczne sprężyn w zależności od modelu widelca i wagi użytkownika lub instrukcja wymiany uszczelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 słusznie, koleś z działu serwisu zapewne nie serwisuje amorów... baa w życiu ich nie widział zapewne a to że instrukcja jest dla serwisów, niech sobie będzie, Ty jestes serwisantem, wlewasz 2.5W a ja zwykłym nieswiadomym użytkownikiem i leje bez rozumu 10W i git;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Plus coś ode mnie. Ta książeczka, o której wspomniałem to taka książeczka przeznaczona dla... serwisów. No chyba, że zwykłemu Kowalskiemu potrzebne są m.in. dane techniczne sprężyn w zależności od modelu widelca i wagi użytkownika lub instrukcja wymiany uszczelek. Gdzie ta książeczka, bo żadnego linku nie ma ani nic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Odnośnik do wersji pdf znajduje się chociażby na głównej stronie Suntoura: klik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1988 Napisano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ale widzę że tutaj się kłótnia zrobiła o jedną małą plamkę oleju...eh polska... Wydawało mi się że śruba jest dokręcona jak ją sprawdzałem palcami, dziś imbusem wyszło że da się ją jeszcze dokręcić. Nawet jeśli powinno się uzupełnić braki oleju to w moim przypadku było to na tyle mało że chyba to oleję. Zobaczę czy będzie się dobrze jeździć. Zimą i tak planuję oddanie do serwisu amora więc będzie ok. Dzięki wszystkim za pomoc i życzę szczęścia w dalszej kłótni o 5 ml oleju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 http://www.scribd.co.....<br /><br />Pewnie to coś, ale ja tam nie widzę ani słowa o oleju na dole... a o 2.5W jest 1 wzmianka, dotycząca DURO, chyba niemiecka wersja lepsza jakas:D O, w tamtej serio jest, co nie zmienia faktu że nadal będę lał 10w jak laik:) Milego Śmigania życzę autorowi tematu, następnym razem polecam dokręcać śruby, bo wyciek oleju to pikuś z tym że mogłeś zrobić krzywdę amorkowi jeśli by się dalej odkręciło... Mały OT do kolegi matoła który sprzedał mi Epicona z upośledzoną blokadą, jeśli znasz angielski to pewnie wiesz co znaczy: "Please note that the 7.5W oil can result into a failure of the lock out if it’s warmer than 5 degrees Celsius." i następnym razem się ogarnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 O, w tamtej serio jest, co nie zmienia faktu że nadal będę lał 10w jak laik:) Jednak masz przerośnięte ego, sadzisz się choć nie masz racji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Jednak masz przerośnięte ego, sadzisz się choć nie masz racji. Nie mam racji bo? bo w instrukcji jest napisane inaczej? a wiesz ze ona jest pisana dlatego że Suntour uczyl sie na bledach? tak jak do duro jest notka ze tlumienie powrotu jest za wolne i "mozna"(czytaj trzeba, jak ktos miał duro to wie...) zmienic olej na 5W z 10W Poza tym, wprowadzasz zamęt, nie wnosisz nic do tematu, a jeśli jedynym źródłem wiedzy są dla Ciebie książki i instrukcje, to nie wiem jak na tym swiecie żyjesz... btw. mogę wiedzieć ile masz lat? >40? 3 lata później widać wyciągneli dalej idące wnioski apropo Epicona i oleju w dolnych lagach. ale Teraz się już jak można zauważyć nie dzielą wiedzą tak chętnie jak kiedyś, exploded views już nie pokazują, instrukcji nowych nie ma;) Ja nie napisałem nigdzie że @Fenthin nie ma racji, Gdzie widzisz sądzenie się? Napisałem: JA będę lał. Inni nie muszą, jednak może skorzystają bo napisałem jedynie to czego się dowiedziałem od serwisu Suntoura na Europe, to on na mnie najechał, a Tobie delikatnie mówiąc, coś bardzo przeszkadza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 nie czytałem żadnej instrukcji, która pisał Pan janek w 2009;) tylko pisałem z kolesiem z serwisu To się nazywa przerośnięte ego, co kogo obchodzi instrukcja "Pana janka" , TY napiszesz lepszą ... koleś z zerwisu napisał, że "można wlać" 10w, a nie że taki wlewją bo jest lepszy ... 2.5W nie skomentuje, bo nie wiem po co tam taka woda Nie skomentowałeś, a jednak skomentowaleś ... bo wiesz , że to woda ... TY wiesz lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Pomyśl chwile... znajdz mi amor w którym do smarowania lagów dolnych stosuje się olej 2.5W znasz? Ja nie, a budowa większości taka sama, no popatrz;) 10W wg mnie spełnia swoje zadanie wzorowo, więc ma powody by jednak go wlewać i polecać innym, nie spowoduje to uszkodzenia sprzętu więc? Jak wspomniałem Suntour lał do Duro w tłumik 10W a potem sam się "przyznał do błędu" (tak, to był błąd, że lali tak gęsty olej przy tej konstrukcji) pisząc o możliwej zmianie. Tak samo mogli później zmienić zdanie o oleju na dole w Epiconie, nie sądzisz? Wg Ciebie nie mam prawa wyrazić swojej opinii o instrukcji bo "pisał ja ktos z Suntoura"? haha, w jakim Ty zyjesz swiecie...? Przyp**** się bez podstaw i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 10 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2012 oj, chyba trafił swój na swego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1988 Napisano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2012 To jako że mój problem się rozwiązał i chyba nie dojdziemy już w tym temacie do żadnych konkretnych wniosków to ja może poproszę o zamknięcie tematu. Jakiekolwiek kłótnie są nie potrzebne...nad rozlanym mlekiem...tzn. olejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 12 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Września 2012 otwieram na prośbę. Gdy uznacie że temat został ostatecznie wyczerpany to proszę o kliknięcie "zgłoś" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Na moją prośbę, dzięki:) Celem... uświadomienia kolegi "paranoika" że nie pozjadał wszystkich rozumów. Specjalnie napisałem do Suntoura i oto co dostałem w odpowiedzi: http://pokazywarka.pl/vphxue/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 13 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Września 2012 niestety troszkę przyciąłem treść bo znów zacznie się wojna. Chłopaki - prosta sprawa - macie wiedzę, to podzielcie się nią z innymi ale bez osobistych wycieczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Kurde ludzie no nie róbta obory z porządnej stajni . . . Mr PoleK zauważyłem ze coś ostatnio cwaniakujecie i zalecam umiar w takim zachowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.