rybciasum Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 a ja bym polecał poprostu dotrzeć hamulce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 no chyba, że(wybacz określenie) jesteś dziecko szczęścia, to nic się nie stanie Chyba za bardzo straszysz kolegę, mi się pare razy zdarzyło wcisnąć klamkę i nic się nie stało. Powiem więcej, kiedyś chciałem właśnie wypchnąć tłoczek z zacisku i musiałem dobre kilka razy popompować klamką żeby wyskoczył Może to zależy od hamulca i jego zużycia. Ja bym się zastanowił czy odtłuszczacz do silników na pewno dobrze odtłuścił tarczę (sam nigdy nie miałem z takim do czynienia), czy nie zostawił żadnej warstewki ochronnej. Klocki proponuję przetrzeć papierem ciernym, wg mnie to lepszy sposób niż ich odtłuszczanie. A potem najlepiej dotrzeć hamulec na dużej górce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ENER83 Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Kiedyś też popsikałem tarczę w swoim rumaku odtłuszczaczem do silników... Efekt tego zabiegu był taki, że musiałem kupić nowe klocki (półmetaliki) bo stare zamiast hamować zaczęły wydawać z siebie dźwięki jakby ktoś diabła ze skóry obdzierał. Aczkolwiek nie twierdzę, że w tym przypadku jest to samo. Być może faktycznie wystarczy przeszlifować klocki i będzie Ok, u mnie w każdym razie to nie zdało egzaminu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emo2000 Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ja bym proponował klocki do piekarnika na 20 minut, potem delikatnie drobnym papierem ściernym zetrzeć, a tarcze odtłuścić, np. płynem do mycia silników (sam używam i jestem zadowolony) i cieszyć się sprawnymi hamulcami . Też miałem ten problem. Na mokrej tarczy hamulec pięknie łapał, a po chwili pupa blada. Możliwe, że w sklepie lub w fabryce ci tarcze ubrudzili, a co za tym idzie i klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasp Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 metaliki owszem do pieca. ale półmetale? tu bym nie był tak pewien, czy coś im się nie stanie. no chyba, że ktoś już to praktykował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Półmetaliki się nie nadają do wypiekania. Tylko metaliki. Wygląda na to, że głównym winowajcą jest płyn do czyszczenia silnika (który ma też właściwości smarujące) i trzeba kupić nowe klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 http://allegro.pl/brake-cleaner-do-czyszczenia-ukladu-hamulcowego-i2588219439.html A może zamiast fisiowania z wynalazkami lepiej kupić preparat do konkretnego celu przeznaczony? Przeliczając na polską walutę - to nawet nie jest czteropak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Ile kilometrów już zrobiłeś na tym rowerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasman199 Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 ja to używam degrezera i do czyszczenia i jest naprawde super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puffffu Napisano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Na preparacie którego użyłem napisane jest że usuwa wszelkie smary i brud, więc nie wiem czy ma właściwości smarujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawa Napisano 16 Września 2012 Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Ja swoją tarcze odtluszczalem preparatem do tego stworzonym wurtha dobrze dziala, teraz mam takie pytanie czy benzyna ekstrakcyjna jest dobrym pomyslem do odtluszczania tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trupek Napisano 16 Września 2012 Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Ja stosuję benzynę ekstrakcyjną i do odtłuszczenia tarcz jak zarówno klocków metalicznych i działa wszystko jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawa Napisano 17 Września 2012 Udostępnij Napisano 17 Września 2012 odtluscilem swoja tarcze benzyna ekstrakcyjna i teraz mam tak czarna tarcze i nie chce to zejsc, macie jakies pomysły czy tak to ma byc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 18 Września 2012 Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Nie odtłuszcza się benzyną ekstrakcyjną czyt. nie powinno się nią odtłuszczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vidoq Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Pozwolicie, że się wtrącę.... Ja używam Motorex Brake Cleaner, ale na temat odtłuszczania znajdziesz więcej tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/51461-odtluszczanie-tarcz-i-klockow-co-jest-dobre-a-czego-nie-polecacie/ U mnie wygląda to tak, że zaraz po potraktowaniu klocków w/wym specyfikiem jest niezbyt ciekawie, ale musi od po prostu odparować. Potem jest już żyleta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vwothyn Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Ja używam alkoholu izopropylowego (izopropanolu). Tanie, szybko odparowuje, bardzo dobrze działa. Tarcze przecieram w zasadzie po każdej wycieczce. Klocków do tej pory nie miałem potrzeby ruszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trupek Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 odtluscilem swoja tarcze benzyna ekstrakcyjna i teraz mam tak czarna tarcze i nie chce to zejsc, macie jakies pomysły czy tak to ma byc? Może powodem było coś innego ,a nie benzyna ekstrakcyjna? Nie odtłuszcza się benzyną ekstrakcyjną czyt. nie powinno się nią odtłuszczać. Niby dlaczego nie powinno się odtłuszczać benzyną? Są różne środki stosowane do odtłuszczania - to ,że jakiś jest stworzony pod dany rodzaj elementów ,nie znaczy ,że inne środki sobie nie poradzą równie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert93 Napisano 23 Września 2012 Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Jak odtłuściłem tarcze benzyną to hamulec był o jakieś 70% słabszy, a klocki mam metaliczne. Najlepiej użyć gorącej wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń i dokładnie wyszorować ją gąbką, a następnie spłukać gorącą wodą. Klocki najlepiej wypiec w piekarniku albo (jak ktoś ma) wygrzać nad kuchenką gazową i przejechać papierem ściernym. Siła hamowania zależy też od samej tarczy. Najpierw miałem Accenta. Po zmianie na XT siła hamowania wzrosła o jakieś 30 - 40% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.