Skocz do zawartości

[hamulce] dlaczego oblane wodą lepiej hamują?

Puffffu

Rekomendowane odpowiedzi

no chyba, że(wybacz określenie) jesteś dziecko szczęścia, to nic się nie stanie

Chyba za bardzo straszysz kolegę, mi się pare razy zdarzyło wcisnąć klamkę i nic się nie stało. Powiem więcej, kiedyś chciałem właśnie wypchnąć tłoczek z zacisku i musiałem dobre kilka razy popompować klamką żeby wyskoczył ;) Może to zależy od hamulca i jego zużycia.

Ja bym się zastanowił czy odtłuszczacz do silników na pewno dobrze odtłuścił tarczę (sam nigdy nie miałem z takim do czynienia), czy nie zostawił żadnej warstewki ochronnej. Klocki proponuję przetrzeć papierem ciernym, wg mnie to lepszy sposób niż ich odtłuszczanie. A potem najlepiej dotrzeć hamulec na dużej górce ;)

Kiedyś też popsikałem tarczę w swoim rumaku odtłuszczaczem do silników... Efekt tego zabiegu był taki, że musiałem kupić nowe klocki (półmetaliki) bo stare zamiast hamować zaczęły wydawać z siebie dźwięki jakby ktoś diabła ze skóry obdzierał. Aczkolwiek nie twierdzę, że w tym przypadku jest to samo. Być może faktycznie wystarczy przeszlifować klocki i będzie Ok, u mnie w każdym razie to nie zdało egzaminu.

Ja bym proponował klocki do piekarnika na 20 minut, potem delikatnie drobnym papierem ściernym zetrzeć, a tarcze odtłuścić, np. płynem do mycia silników (sam używam i jestem zadowolony) i cieszyć się sprawnymi hamulcami :). Też miałem ten problem. Na mokrej tarczy hamulec pięknie łapał, a po chwili pupa blada. Możliwe, że w sklepie lub w fabryce ci tarcze ubrudzili, a co za tym idzie i klocki.

Pozwolicie, że się wtrącę.... Ja używam Motorex Brake Cleaner, ale na temat odtłuszczania znajdziesz więcej tutaj:

http://www.forumrowerowe.org/topic/51461-odtluszczanie-tarcz-i-klockow-co-jest-dobre-a-czego-nie-polecacie/

U mnie wygląda to tak, że zaraz po potraktowaniu klocków w/wym specyfikiem jest niezbyt ciekawie, ale musi od po prostu odparować. Potem jest już żyleta.

odtluscilem swoja tarcze benzyna ekstrakcyjna i teraz mam tak czarna tarcze i nie chce to zejsc, macie jakies pomysły czy tak to ma byc?

Może powodem było coś innego ,a nie benzyna ekstrakcyjna?

Nie odtłuszcza się benzyną ekstrakcyjną czyt. nie powinno się nią odtłuszczać.

Niby dlaczego nie powinno się odtłuszczać benzyną? Są różne środki stosowane do odtłuszczania - to ,że jakiś jest stworzony pod dany rodzaj elementów ,nie znaczy ,że inne środki sobie nie poradzą równie dobrze.

Jak odtłuściłem tarcze benzyną to hamulec był o jakieś 70% słabszy, a klocki mam metaliczne.

Najlepiej użyć gorącej wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń i dokładnie wyszorować ją gąbką, a następnie spłukać gorącą wodą.

Klocki najlepiej wypiec w piekarniku albo (jak ktoś ma) wygrzać nad kuchenką gazową i przejechać papierem ściernym.

Siła hamowania zależy też od samej tarczy. Najpierw miałem Accenta. Po zmianie na XT siła hamowania wzrosła o jakieś 30 - 40%

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...