tasman199 Napisano 9 Września 2012 Napisano 9 Września 2012 Czesc mam takie pytanie do osób które używają / ły tej opony, zrobilem na niej 2,1kkm i musze przyznac ze unikalem blokowania kola wlasnie w celu oszczedzenia opony, chodz pare razy zdazylo mi sie awaryjnie zahamowac ( chodz przyznam ze jak na mnie to naprawde malo). mimo to opona tylnia jest juz praktycznie lysa. musze dodac ze waze około118 kg. to jest normalna żywotnosc jak dla tej opony (przy mojej wadze) czy poprostu to jest jakas mieksza mieszanka która szybciej sie zużywa????
MirekH81 Napisano 9 Września 2012 Napisano 9 Września 2012 Mój znajomy również ma te opony i niestety jest to bardzo dobra opona jednak szybko się zużywa
tasman199 Napisano 9 Września 2012 Autor Napisano 9 Września 2012 no własnie na jakosc jazdy i hamowania nie moge narzekac, ale czytajac niektóre wpisy po ile robicie na oponach to zdziwiło mnie to ze moja po takim dystansie juz tak wyglada
Tomash Napisano 9 Września 2012 Napisano 9 Września 2012 2kkm? Moje wyzionęły ducha po max. 500km na kamieniu, a bieżnika nie było już połowy :/
edi7777 Napisano 9 Września 2012 Napisano 9 Września 2012 No ja na moich mam jakieś 700km i się zastanawiam co kupić następne. Może zrobię na nich max jeszcze z drugie tyle ale pewnie nie więcej. Jeżdżę głównie po górach. No i rozmiar 2.25.
tasman199 Napisano 9 Września 2012 Autor Napisano 9 Września 2012 no wlasnie wieci akurat staralem sie unikac sytuacji gdzie kolo bede musiala zblokowac ,bardzo sie staralem "ekonomicznie" jezdzic ale i tak wychodzi ze po 4 miesiacach musze nowe opony kupic jeżdze głównie po asfalcie i pisakowych lesnych drogach
kinder85 Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 Ja mam na nich ok 1.5kkm i faktycznie widać zużycie a również nie przemęczałem ich nazbyt :/ Szkoda bo całkiem dobra oponka w innych względach.
emcer Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 Ja mam podobne doświadczenia, co prawda moja opona to Schwalbe Rocket Ron, 26 x 2.1 - od nowości zamontowana na moim rowerku, ale od marca zrobione z 1k i zostało jej może ze 15-20% - i wygląda na to, że za miesiąc max 2 do wymiany. Ratowałem się dwa m-ce temu przekładką przód/tył, ale ... szkłem ... nie wytrzesz Opona super, głównie las, góry i kamienie.Świetnie trzymała w mokrym lesie - korzenie, skałki - byłem pod wrażeniem!!! Teraz jest znacznie gorzej wręcz niebezpiecznie! Co kupić ?
Tomash Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 Zależy do czego. W każdy górski teren lansuję od niedawna Panaracery fire xc pro bo jestem mega zadowolony z ich uniwersalności i trzymania. Dobrze też wypadają Saguaro od geaxa.
emcer Napisano 12 Września 2012 Napisano 12 Września 2012 Zależy do czego. W każdy górski teren lansuję od niedawna Panaracery fire xc pro bo jestem mega zadowolony z ich uniwersalności i trzymania. Dobrze też wypadają Saguaro od geaxa. Nie miałeś problemów z obklejaniem sie błotem tych opon? Do tych moich nic nigdy sie nie przykleiło na dłużej niż na 2 obroty kołem dotyczy to tylko tłustej gliny, błoto, kamyczki się jej nie chwytają.
Tomash Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Na pewno w bieżnik wchodzą różne kamyczki, liście itp. Tak pancerny bieżnik błotem musi się obklejać, ale też dość szybko się oczyszczają, nie ma więc tragedii.
daro77 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Ja mam od 4 miesięcy Rapid Roby 2,25. Jakoś ponad 1300km i stan zużycia bym określił na 20/40 P/T. Na nowy sezon właśnie planuję Ralphy bo mnie troszkę wkurza ten szary kolor tych moich Robów. Poza tym Roby to fajna gumka.
Sol Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Mam RaRa z tyłu, przejechane z 2,5 kkm i da się żyć. No ale ja rzadko hamuję
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.