Skocz do zawartości

[Widelec] Level A2 - co polecacie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Swoją przygodę zacząłem rok temu. Jestem szczęśliwym posiadaczem Kross Level A2 Disc z roku 2011. Nadszedł czas na wymianę przedniego amortyzatora i z tym zwracam się do Was - ekspertów :D. Jeżdżę jak na ten rower dosyć ekstremalnie, czyli szybka jazda po lesie, jakieś małe wyskoki, dropy. Mój budżet to 600 zł ( ewentualnie +/- 100zł ). Znalazlem takie modele: Marzocchi 22/33/XC600, SR Suntour Raidon/Epicon. Zależy mi tylko na nowych widelcach. Z góry dzięki za chęci :)

Jako nie ekspert powiem że kumpli coś ostatnio ruszyło na Marzocchi i się strasznie jarają... (może ja o czymś nie wiem?) ale ja nie zaufam póki się nie przejadę.

Sam mam jak widać w podpisie, Epicona i nowego amortyzatora do 600zł który by lepiej działał, nie znam, jak ktoś zna, to proszę o info chętnie się przejadę i wyjdę z błędu...

Więc rozumiem że Marzocchi odpada, czyli do wyboru zostaje Raidon i Epicon. Duża różnica jest między tymi modelami i czy jest możliwość zmiany skoku na 120mm? Co oznaczają skróty LOD, RLD i inne? Czy rocznik 2008 działa dużo gorzej od 2012?

Duża i stanowczo lepszym wyborem jest epicon. LOD - blokada i regulacja tłumienia, RLD blokada w manetce. Można skok zmienić na 120, 130 a i słyszałem o 140.

Te w sprzedaży roczniki 2012 są naprawdę rocznikami 2011, a czasami (zdarzyło się u jednego użytkownika) 2009. Podobno różnica tylko w malowaniu więc nie ma problemu. 2008 chyba jest czarny :whistling:

Za prawie 800 zł Epicon to już temat do przedyskutowania. Zawsze można szukać lekko używanej Reby, R7, a za ciut więcej SIDa i FOXa. Epicony to zupełnie dobre widelce, ale też trzeba brać pod uwagę, że są dość wysokie od osi piasty do korony - 481mm (model 100mm). FOX o tym samym skoku będzie miał 471mm, Reba 473mm. Centymetr różnicy w tym miejscu robi sporą różnice w zachowaniu roweru. I tego się nie zniweluje niższym kokpitem. Do Krossa A2 w zyciu nie dałbym więcej jak 100mm. Chyba, że chcesz, żeby ten rower zachowywał się wóz z węglem :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...