Clip Napisano 8 Września 2012 Napisano 8 Września 2012 Przymierzam się do wymiany kół. Obecnie mam obrecze 20mm i na tym nobby nici 2,25. Według strony schwalbe pod tą oponę powinna być obręcz conajmniej 19mm Schwalbe - Professional Bikes Tires Tymczasem znakomita większość lekkich kół do XC to 17mm czyli teoretycznie do 50mm opony Zmierzyłem moją oponę i na obręczy 20mm ma szerokość 51,5mm a nie 57mm jak podają na stronie 51,5mm prawie się już łapie na obręcz 17mm Jak myslicie jak to się będzie zachowywać na węższej obreczy? Mogę kupić 17mm czy koniecznie pchać się w 19mm?
kadargo Napisano 8 Września 2012 Napisano 8 Września 2012 Będzie trochę mniej stabilnie przy dużych prędkościach na zakrętach, przynajmniej ja tylko taki minus odczuwam. Takie delikatne wrażenie większego pływania aczkolwiek bez jakiegoś faktycznego wpływu na opanowanie roweru. Teraz używam 17mm i opon 2.3 ale mam drugie zapasowe koła na obręczach 19mm i różnica jest taka jak opisałem. Wnioski wyciągnij sam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.