Skocz do zawartości
  • 0

czy potrzebna przeróbka?

Gość Batmanoo

Pytanie

Gość Batmanoo

Witam.

Wczoraj kupiłem szosę: Diskus - Prolog. To moja pierwsza kolarzówka i dałem się nabrać sprzedającemu, powiedział że koła mają 28" a faktycznie mają 26" o czym dowiedziałem się dzisiaj....

Pytanie: Czy dam radę zmieścić na taką ramę koła 28"?

P.S.

Podejrzewam że te 26" były od samego początku na tej ramie..

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

<p>Różnica w średnicy między 26 a 28 to 2 cale czyli ok 5cm (5,08cm), to znaczy, że tyle musisz mieć zapasu (co najmniej) by koło się wg zmieściło, ale przy tym musisz zwrócić uwagę też na szerokość, bo możesz mieć zapasu 10 cm, ale będzie na tyle wąsko, że nie wejdzie z oponą

ogólnie to nie ma tam 5 cm luzu.. licząc od środka bieżnika opony do tej blaszki co trzyma hamulec ( no chyba że źle mierzyłem, jeżeli tak to poproszę o poprawienie mnie)

P.S.

Jestem totalnie zielony w tych sprawach i zapewne nie umiem zmierzyć

Wydaje mi się że nic nie trzeba przerabiać. Twoja opona ma zewnętrzną średnicę 650mm, opony 28" maja 700mm Więc różnica to tylko 50mm czyli 25mm na promieniu i tyle musi być zapasu. Po ustawieniu klocków na hamulcach widać że jest na to miejsce. Ale zmierz żeby nie było skuchy. Koła raczej nie są oryginalne bo z tego co znalazłem powinno być 28"

Różnica w średnicy między 26 a 28 to 2 cale czyli ok 5cm (5,08cm), to znaczy, że tyle musisz mieć zapasu

Zapomniałeś dodać że to na średnicy więc zapasu musi być co najmniej 1 cal ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...