Skocz do zawartości

[Amortyzator]ROCK SHOX XC28TK 100mm

Rekomendowane odpowiedzi

A się odezwę - w końcu posiadałem ten widelec przez jakieś.. 70km :D

Miałem wersję 120mm, długie to takie lecz sprzedałem za 319zł i nowy właściciel jest z niego zadowolony. Powiem więcej - sam byłem, tyle że te 28mm średnicy działało na psychikę miażdżąco, przez co ostatecznie się go pozbyłem. Ale powiem Ci wprost - pracowało to lepiej, o wiele lepiej niż XCR i nie daj sobie tutaj wmówić głupot. Tłumik działał bardzo fajnie, blokada także. Płynność w porównaniu do XCRa była naprawdę zadziwiająca. Jedyny minus to to, że przy mojej wadze (65kg) ze skoku 120mm wideł wykorzystywał max 60mm.

Płynność w porównaniu do XCRa była naprawdę zadziwiająca.

To działał fajnie i płynnie czy wykorzystywał połowę skoku, bo płynne działanie w połowie zakresu to kpina. Miałem dwa XCR-y i nie narzekałem na brak płynności a skok wykorzystywał w 90%, widać miałem szczęście :]

Nie obraź się ale w innym temacie twierdziłeś ze XCR Ci wybierał super a Recon trzymał się podłoża ale nie amortyzował, więc nikt Cie poważnie nie weźmie raczej.

BTW. jak Reba, ogarnia?

Co do luzów to SR nadal ma z nimi problem (moze w 2012 ogarneli, nie wiem) ale nie przeszkadzają mi one zupełnie w Epiconie w tym by pracował na wysokim poziomie.

Na uszczelki nie narzekałem, to chyba trochę mit, bo mi się nigdy nic nie działo (w XCR też) nawet po jeździe w deszczu czy błocie... gdzie lagi wyglądały już nieciekawie. Nigdy nie zastałem w środku jakiegoś super syfu itp.

Działał fajnie i płynnie, ale tak jak mówię w połowie skoku. Z resztą tyle co ja na nim przejeździłem to dosłownie parę korzeni i trochę kamyczków, podejrzewam, że przy jakiś telewizorach i większych dropach pracowałby z większym skokiem.. o ile by się od razu nie 'przepracował' i nie połamał ;) (nie no nie popadajmy w skrajności :P). Po prostu lekki jestem, a po drugie nie taki teren w jakim osobiście jeździłem, więc za dużo powiedzieć nie mogę.

W temacie zapytałem właśnie o opinie na temat RS dlaczego bo miałem do czynienia z kilkoma tanimi amortyzatoram SR w którym każdy miał potworne luzy i zraziłem się do marki. Wiem że za taką cenę nie ma co wymagać ale one dobrze działają tylko jeden sezon póżniej sie zaczynaja problemy i trzeba znowu czegoś szukać.

Wiem że za taką cenę nie ma co wymagać ale one dobrze działają tylko jeden sezon póżniej sie zaczynaja problemy i trzeba znowu czegoś szukać.

Jednego XCR-a nadal mam, ojciec używa;)

Miałem EPicona 2008 - sprzedany niedawno też działał git i luzów niewiele

Mam Epicona 2010 (sf9) i luzów jest więcej, ale nie wpływają na nic, totalnie...

Więc, czemu trzeba szukać dalej? od Raidona w górę już nie trzeba szukać co roku (przy XCR tez nie, ale idzmy na kompromis) a kosztuje podobnie jak XC28TK w sklepie.

Dobrz dobrze, wiemy

Nie, jeszcze bardziej odpowiada mi praca RST Sigmy, ale do XC go nie wpakuje:P

Obecnie wszystkie firmy tną koszty a ich produkty są coraz gorszej jakości (patrz: Audi, Merc, Opel, Nokia itp.) dlatego firmy które mniej znaczą są warte uwagi, bo one wiedzą że muszą walczyć, tak jest z Suntourem;)

Pozatym ja lubie to że ludzie "mają swoje zdanie"i jadą po SR, tak samo jak np. po Hayesie, dzięki temu mogę kupić taniej przykładowo: moje ulubione Strokery:)

Jako użytkownik SUNTOURA także się wypowiem. Nie kupiłbym XC28, ale tylko dlatego, że w jego cenie są lepsze widelce, powietrzne zresztą.

Średnica goleni to nie wszystko, 32mm oczywiście swoje robią, ale przy skoku 80mm (SW7) i wadze do około 80kg to nie do odczucia. PoleK, polecam przejechać się na DT XRC 100 z goleniami 28,6mm. Sztywności Ci nie braknie. Póki co to tylko Epicon, Epicon... widelec przyjemny, nie powiem. Ale bez przesady, nie rób z siebie maniaka.

Obecnie wszystkie firmy tną koszty a ich produkty są coraz gorszej jakości (patrz: Audi, Merc, Opel, Nokia itp.) dlatego firmy które mniej znaczą są warte uwagi, bo one wiedzą że muszą walczyć, tak jest z Suntourem;)

Odezwał się znawca rynku, ten co do kościoła z racji tego, iż ma trochę w terenie ciągnie Audi Q7, a po browara leci CLSem ;)

Nie przesadzajmy, Suntour aż tak dobry nie jest jak z Twoich wypowiedzi wynika. Łapie spore luzy i tego się nie uniknie. Przykład: kumpel - roczny epicon, ja osobiście dwuletni XCR - luzy paskudne. Jakość wykonania.. także pozostawię do własnych przemyśleń, jednakże wiadomo, cena także gra rolę i Suntoury to często jeden jedyny trafny wybór.

Do autora - jeśli na dzień dzisiejszy jesteś zdecydowany zmienić amortyzator i masz te ~300zł do wydania - kup tego XC28. Nawet jak Ci się znudzi to używkę za 250zł sprzedasz i stratny zbytnio nie będziesz, dorzucisz i kupisz lepszy, proste.

Luzy ok, są ale co z tą jakością bo nie rozumiem? Farba Ci schodzi? masz niedolane lagi? powłoka z lagów odłazi płatami? ;)

Każdy pisze co myśli, poprawkę trzeba brać na wszystko co jest napisane w internecie.

DT - chętnie, ale to już zdecydowanie inna klasa, inne materiały, a nie Stal niewiadomego stopu... może kogoś z takim sprzętem znajdę.

P.s. do Kościoła nie chodzę a w teren to jedynie rowerem ;)

• Mod Team

Chociażby poruszane ostatnio tematy krzywych odlewów goleni w suntourach ... niskiej jakości uszczelnienia i ślizgi.

Jednak na wykończeniu że tak powiem czyli jak wymieniłem np uszczelki można oszczędzić. I wcale tu nie naskakuje na SR'a bo uważam ze to najlepsze propozycje widelców budżetowych. tego XC28 nie wzią bym 1 prostego powodu, w jego cenie kupuje inny powietrzny o pół kilo lżejszy. Oczywiście to nie wszystkie powody ale ten jeden wystarcza, ja nie lubię przepłacać, choć jestem zdania ze w suntourze luzy po jakimś większym przebiegu juz będą a w RS'ie nie, choć mogę sie mylić.

konsekwencją kiepskiej jakości .

Konsekwencja kiepskiej jakosci ślizgów, więc to JEDEN argument, nadal nie rozumiem czemu @Easternrozbił to na 2?

Nie wiem czemu Suntour zmienił ślizgi, i sam się powiesił (hmm, oszczednosci to nie byly bo obecnie są z droższego materiału raczej) bo w Epiconach 2008 i starszych nie było problemów z luzami, mam nadzieje że na 2012 się ogarneli znów:)

a o krzywych odlewach nie słyszałem, gdzie, co kiedy? było o tym na forum? czy mówisz o Axonie kolegi który miał przygody z Eurobikiem? ten jego amor to w ogole same problemy... aż dziwne ze jest z tym jedyny:)

No i... Jaki amor kupisz powietrzny w tej cenie? Czyżby jednak SR? Ja też nigdzie nie napisałem że są świetne, napisałem że nie maja konkurencji w swoim przedziale, ale musiał się jeden z 2 przyczepic nie? ;)

A jak nazwiesz jakość tego SR'a?

Niemożliwe żeby ktoś to wypuścił z fabryki, chyba że był pijany...

Myślisz że wyprodukowali tak idealnie RÓWNO krzywe górne i dolne lagi tak? Gratuluje... trochę macie jakąś fobie i za wszelką cenę bronicie RS'a :]

Ale to prędzej Panowie w sklepie za bardzo się sprzętem nie przejmowali, albo w transporcie ktoś nieźle zaszalał...

Chociaż... kontrole masz na wyjściu z fabryki SR'a, na wyjściu z fabryki Krossa i w sklepie, + pewnie pare po drodze, sądzisz że nikt się nie zorientował że koło idzie pod kątem 15 stopni do reszty? Serio?

Niemożliwe żeby ktoś to wypuścił z fabryki, chyba że był pijany...

Myślisz że wyprodukowali tak idealnie RÓWNO krzywe górne i dolne lagi tak? Gratuluje... trochę macie jakąś fobie i za wszelką cenę bronicie RS'a :]

Ale to prędzej Panowie w sklepie za bardzo się sprzętem nie przejmowali, albo w transporcie ktoś nieźle zaszalał...

Chociaż... kontrole masz na wyjściu z fabryki SR'a, na wyjściu z fabryki Krossa i w sklepie, + pewnie pare po drodze, sądzisz że nikt się nie zorientował że koło idzie pod kątem 15 stopni do reszty? Serio?

Mógł się nie zorientować, ja w pracy miałem dwa przypadki krzywych widelców - jeden być może "bity", bo to widelec alu z hybrydy, z krzywym hakiem; a drugi krzywo zespawany.

Mógł się nie zorientować,

jasne że zdarzają się wpadki, ale akuratnie lagi dolne żeby JEDNE wyszły im takie, to się nie da, do tego złożone z górą kiedy widać że jest krzywy, więc prosta góra by nie weszła i odwrotnie... ;) a gdyby zrobili ich więcej to by zapewne była zarządzona kontrola 100% albo wycofanie całej partii.

Od kiedy amor musi mieć ślady uderzenia żeby się tak skrzywić? Boxxery bywały krzywe po dzwonach, a śladów (prócz krzywizny) nie bylo ;)

Ciągle widze w temacie jak ktoś pisze że Suntoury łapią nie wiadomo jakie luzy. naprawdę nie wiem co Wy robicie ze swoimi amorami. Ja na swoim Epiconie ujechałem już trzy sezony, raz w roku miał robiony serwis i ciągle zachodzę w głowe jakim cudem on nadal chodzi jak nowy. Nie no naprawdę. Mam wrażenie że szybciej lakier odpadnie niż amorek zacznie łapać jakiekolwiek luzy. Ja nie wiem czy wy na DH jeździcie tymi amorami czy co? Po za tym facet w serwisie mi pokazywał nowego RST First, który nowy miał minimalny luz. Mówił że czas od czasu zdarzają się takie amorki, nawet Foxa, twierdził że to norma. Nie przeszkadzało to w pracy amortyzatora. XCR kolegi po dwóch sezonach faktycznie miał znaczny luz, do tego pracą nie zachwycał. Ale jestem zdania że każdy sprzęt budżetowy jest raczej dla osób które "uczą" się jeździć. Chcesz zobaczyć czy uprawianie jakiegokolwiek sportu ci się spodoba, to kupujesz budżetowy sprzęt na sezon - dwa. Podoba ci się, kupujesz coś z wyższej półki. Ale jeżeli ktoś myśli że jak kupi Darta, XCRa, Gile czy inny syf i pojeździ na tym 5 sezonów to jest w grubym błędzie. Nie rozumiem zdziwienia osób którym budżetowy amor padał po sezonie. One po to właśnie są. Gdyby były trwalsze i przy tym tak samo tanie, to producenci szybko by zbankrutowali. Po prostu nikt by nie kupywał niczego droższego bo po co.

Ciągle widze w temacie jak ktoś pisze że Suntoury łapią nie wiadomo jakie luzy.

Masz epicona "czarnego" z 2008 albo starszego? to nic dziwnego;) Epicony dopiero potem dostały "nowe, świetne ślizgi" ale tragedii nie ma, Luzy to marny argument na NIE, bo nie wplywaja na prace... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...