Skocz do zawartości

[Amortyzator]ROCK SHOX XC28TK 100mm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję budżetowego amorka i przegladając allegro wpadła mi w oko właśnie ROCK SHOX XC28TK. Tylko że jakoś opinii za wiele na temat jego nie ma w sieci więc prosił bym użytkowników o wypowiedzenie się jak on się sprawuje i czy opłacało by się go zakupić.

Tu jest krótka piłka, czyli jeśli masz tylko taki budżet to się nie zastanawiaj bo nic lepszego a nowego nie dostaniesz. Jest ciężki wiadomo bo to sprężynowiec ale za to mało obsługowy i pancerny. Szału co do pracy nie ma ale też twierdzenia, że "się nie ugina lub golenie są za cienkie" są absurdalne. Natomiast jeśli jakimś sposobem zwiększyłbyś budżet do ok. 500 zł to możesz się zastanowić nad np. Raidonem, który jest powietrzny. Co do używki to w sumie za taką kwotę nie wiele ryzykujesz ale moim skromnym zdaniem jeśli już to z pewnego żródła.

Polek źle sformułowałem zdanie xcr jak i rock shox są w tej samej cenie jeżeli chemy mieć manetkę na kierownicy, na forum zawsze jest polecany xcr, a xc 28 jest identyczny. Alternatywą jest to że możemy sobie wybrać co chcemy mieć napisane na amortyzatorze SR Suntour czy Rock Shox.

Nie, XCR nie ma lagów 28mm... ;)

Stare Recony byly git. Pike tez mi sie podobal;)

a Ty masz Rebe i sie spuszczasz za nazwe, nie zauważając tego że XC28 to wciskanie przez RS'a totalnej KUPY, to stoi na poziomie Judy TT sory...

XC28 jest na poziomie XCM-a albo może XCT... a tu różnica cenowa jednak istnieje już :)

co to za słownictwo?

edit - mrmorty

Kolego nie miałem nic złego na myśli i zamiast się uśmiechnąć, odpisać coś żartobliwie to wyskakujesz jak szczeniak a morze może nim niestety jesteś z tekstem o "spuszczaniu". Czy ja się chwalę co mam i się tym podniecam w sposób znacząco odbiegający choćby od Ciebie?? Kupiłem ten choć miałem Epicona a naklejki mi latają i nigdzie nie twierdzę, że Reba to jedyny słuszny wybór. Jedyne na co reaguję to na krytykę tych wideł spowodowaną podobno brakiem możliwości regulacji. Natomiast co do Judy to kolego nie miałeś, nie masz i nie będziesz miał tak długiej i tak ciężkiej możliwości przetestowania tych wideł więc po co kłapiesz ozorem. Jeśli Ci się wydaje, że wszystko co ma cieńsze lagi w tym rzeczony Judy zaraz się rozleci to wybacz ale wiedzę masz g...ą. W dalszą jak i przyszłą polemikę wchodził z Tobą nie będę bo jest mi całkowicie obce takie słownictwo jak i jej styl.

Kolego nie miałem nic złego na myśli i zamiast się uśmiechnąć, odpisać coś żartobliwie to wyskakujesz jak szczeniak a morze nim niestety jesteś z tekstem o "spuszczaniu". Czy ja się chwalę co mam i się tym podniecam w sposób znacząco odbiegający choćby od Ciebie?? Kupiłem ten choć miałem Epicona a naklejki mi latają i nigdzie nie twierdzę, że Reba to jedyny słuszny wybór. Jedyne na co reaguję to na krytykę tych wideł spowodowaną podobno brakiem możliwości regulacji. Natomiast co do Judy to kolego nie miałeś, nie masz i nie będziesz miał tak długiej i tak ciężkiej możliwości przetestowania tych wideł więc po co kłapiesz ozorem. Jeśli Ci się wydaje, że wszystko co ma cieńsze lagi w tym rzeczony Judy zaraz się rozleci to wybacz ale wiedzę masz g...ą. W dalszą jak i przyszłą polemikę wchodził z Tobą nie będę bo jest mi całkowicie obce takie słownictwo jak i jej styl.

Krytyka nie dotyczy braku możliwości regulacji, tylko nadmiaru regulacji, które i tak nie przynoszą zadowalającego efektu :) To tyle niecałkiem w temacie.

Co do TEKA - moim zdaniem szczególnie słabym ogniwem tego widelca jest stal goleni. Niestety na to się niewiele poradzi bo producenci tną koszty jak się da.

Ja nie odjechałem:) Nadal twierdzę że lagi 28mm to pomyłka... do tego waży jak kloc, RS po prostu jedzie na marce którą kiedyś wypracował i myśli że się uda;) Chcieli troche rynku odebrać Suntourowi/RST jeśli chodzi o tańsze amory, w pewnym stopniu imsię udało, bo niektórzy lecą na nazwe (nie, to nie do Ciebie,costy;)) ale cenowo nadal są za wysoko wg mnie...

Dopiero XC30TK odpowiada XCR-owi/Raidonowi Coil, ale cenowo to kosmos, bo nie oferuje nic ponad wymienione;)

Nadal twierdzę że lagi 28mm to pomyłka

A dlaczego jeśli można widzieć?Jeśli ktoś nie waży więcej niż 70kg to lagi 28mm zapewniają wystarczającą sztywność.Jakoś parę lat temu "wszyscy" jeździli na sidach z taki goleniami i nikt nie narzekał, a jak weszły golenie 32mm to od razu stwierdzono, że to kupa złomu i do niczego się nie nadaje.

A już twierdzenie, że te 30mm zapewni znacznie lepszą sztywność od 28mm są absurdalne.Średnica goleni to nie jedyny aspekt w ocenie sztywności.Liczy się jeszcze długość tych goleni oraz golenie dolne.

Dla przykładu:

Marzocchi mx pro - golenie 30mm waga około 1750g

Rock Shox sid race - golenie 28mm waga około 1300g

I co?Mam możliwość jeżdżenia na obu praktycznie codzienne i sztywność jest porównywalna a nawet mam wrażenie że sid jest kapkę sztywniejszy (!!!)

Rock Shox sid race - golenie 28mm waga około 1300g

I co?Mam możliwość jeżdżenia na obu praktycznie codzienne i sztywność jest porównywalna a nawet mam wrażenie że sid jest kapkę sztywniejszy (!!!)

to Sid nalezy do sztywnych amorow od teraz? aha... Po co Ci "debile" z RS'a zmieniali lagi w nowych Sidach na 32mm, nie mam pojęcia :|

jak mam zapłacić 330zł za amora ważącego ponad 200g więcej i mającego lagi 28 zamiast 30 (mówie ciągle o XCR RL) to troche nie halo, ale dobra, ja juz milcze, bo nie mam RS'a i nie wiem jakie są świetne :(

Nigdzie nie napisałem, że sid jest synonimem sztywności, bo nie jest :) Chodzi tylko o przykład, że średnica goleni nie decyduje jednoznacznie o sztywności.

Kwestie sztywności w obu amora pomijam, bo sporo osób, które kupuje taki amortyzator i tak nie zauważy różnicy.A waga?Nie każdy się nią przejmuje i pisz co chcesz, ale mimo wszystko rs jest bardziej solidny od suntoura i koniec, kropka.Osoby które piszą, że amor z goleniami 28mm się zaraz rozleci, a 30 albo 32mm nie chyba nigdy nie miały z takim widelcem do czynienia.

Nigdzie nie napisalem ze sie rozleci, ale sztywnością grzeczyć nie będzie. Ja chciałbym żeby Epicon był sztywniejszy, a kiedyś przeglądałem wyniki testu sztywności i Epicon nisko nie był... dodam że mam wersje z osią 15mm, a tam był brany pod uwagę 9mm. :)

Jesteś kolejną osobą która leci na nazwę, nowe RS do tego z najniższej półki to nie to samo co stare RS ;)

Niestety, poczuli nóż na gardle, zwłaszcza w niskiej półce i tną koszty produkcji jednocześnie sprzedając sprzęt po wyższych cenach niż SR czy RST, bo przecież droższe znaczy lepsze, wg. wielu ludzi, na tym + opinii z przeszłości bazuje marka Rock Shox:)

Jesteś kolejną osobą która leci na nazwę,

Nie jestem, miałem już bardzo dużo amortyzatorów różnych marek.Wśród moich kilkunastu amorów miałem tylko dwa rsy, ale fakty są takie, że dart to lepszy widelec od xcra.

Ma lepsze uszczelki, dzięki którym nie twardnieje po byle kałuży i nie łapie luzów w przeciwieństwie do tanich suntourów, które po sezonie dosłownie latają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...